ΧΑ: Τα τεχνικά «φρένα» για τους βασικούς δείκτες

Κλειδί για ακόμα μία φορά η αξία των συναλλαγών και αναγκαία συνθήκη η αντίδραση του Γενικού Δείκτη από τις 905 μονάδες. Ποια τα τεχνικά επίπεδα για τις επόμενες συνεδριάσεις. Ο σημαντικός ρόλος του τραπεζικού κλάδου.

ΧΑ: Τα τεχνικά «φρένα» για τους βασικούς δείκτες

Άλλη μία συνεδρίαση για γερά νεύρα στην αγορά μετοχών, με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρούν έως και 5%, ενδοσυνεδριακά, αλλά οι δημοπρασίες και το κλείσιμο να βελτιώνουν την τελική εικόνα.

Στη χθεσινή ημέρα, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, μόνο Motor Oil, ΔΕΗ, Μέτκα, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛ.ΠΕ., ΕΤΕ, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή είτε σημείωσαν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων είτε έφτασαν τα αμέσως προηγούμενα.

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών και μετοχών του Χ.Α. αλλά και την εκτόξευση των ελληνικών spreads ακόμα μία φορά στο 8,2%, το ερώτημα που παραμένει είναι αν στη χθεσινή συνεδρίαση παρατηρήσαμε την τοπική κορύφωση της πτωτικής κίνησης και έπεται κάποιου είδους αντίδραση ή στις αμέσως επόμενες οι υποχρεωτικές πωλήσεις και η κακή ψυχολογία θα συνεχίσουν να δημιουργούν πίεση στους δείκτες και αφορμές για να κινηθούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, προς τα πρόσφατα χαμηλά των 850 μονάδων (15/10).

Κρίσιμο ρόλο θα παίξει ακόμα μία φορά ο όγκος των συναλλαγών, ειδικά στο ανοδικό σκέλος της αντίδρασης, αν και εφόσον υπάρξει. Οι απόψεις στην αγορά πάντως παραμένουν διχασμένες, αφού η σφοδρότητα της χθεσινής κίνησης, σε συνδυασμό με την πτώση των τελευταίων ημερών αθροιστικά και το καλύτερο κλείσιμο, δεν αποκλείεται να φέρει αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, αφού σε πολλές δεικτοβαρείς μετοχές οι εβδομαδιαίες απώλειες ξεπερνούν το 10% ενώ σε μηνιαίο επίπεδο καμία μετοχή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν εμφανίζει κέρδη, κι η πτώση φτάνει έως και το 38% στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι το τέλος του μήνα θα δώσει ανατροφοδοτούμενα χαρακτηριστικά στην πτωτική κίνηση και η τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου θα είναι κόλαφος.

Σε όρους τιμών, για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, με περίοδο εξέτασης από το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 στις 470 μονάδες έως και το υψηλό των 1.380 του Μαρτίου φέτος, τα κρίσιμα επίπεδα είναι οι 1.030 μονάδες, οι 925 και, χαμηλότερα, το πρόσφατο χαμηλό στις 850 μονάδες.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, από το υψηλό του Φεβρουαρίου του 2011 στις 1.750 μονάδες έως και τις τρέχουσες συνεδριάσεις, το σημαντικό επίπεδο για την αγορά είναι οι 905 μονάδες, οπότε η διατήρησή τους στη χθεσινή συνεδρίαση αυξάνει την πιθανότητα να γίνει προσπάθεια κίνησης για πιο ψηλά με στόχο τις 925 και τις 950 μονάδες. Συνεπώς, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, οι 905 μονάδες αποτελούν το σημείο κλειδί για τον Νοέμβριο.

Οι τραπεζικοί τίτλοι θα παραμείνουν ευάλωτοι σε όλα τα νέα που θα προκύψουν τις επόμενες μέρες για πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ συνολικά, η υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζει πιο επιβαρυμένη τεχνική εικόνα από αυτήν του Γενικού Δείκτη.

Ο δείκτης χθες έχασε την κρίσιμη ζώνη των 306 μονάδων που ήταν το 50% Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης από τις 167 μονάδες του Ιουνίου του 2012 στο υψηλό των 445 μονάδων του Μαρτίου. Στο σενάριο της θετικής αντίδρασης, οι 335-340 μονάδες φαίνεται να περιλαμβάνουν όλο το εύρος της πιθανής κίνησης.

H τεχνική εικόνα του FTSE 25

Τέλος, για τον τραπεζικό κλάδο, η στήριξη είναι το πρόσφατο χαμηλό στις 15/10 και τις 108 μονάδες, ωστόσο αν επιταχυνθεί η πτωτική κίνηση, πολύ δύσκολα το παραπάνω επίπεδο θα κρατήσει την ορμή των πωλητών και παρακάτω, τόσο διαγραμματικά όσο και βάσει Fibonacci, βρίσκουμε τις 85 μονάδες, που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v