Πολύ ελκυστικές για να αγνοηθούν οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών μετά την κατάρρευση των τελευταίων ημερών, υπογραμμίζει η Wood σε έκθεσή της για τη χώρα.
Όπως αναφέρει, βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στο ξεπούλημα των ελληνικών μετοχών είναι το πολιτικό ρίσκο, τα σενάρια πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα προσαρμογής και το stress test της ΕΚΤ.
Ειδικότερα για το πολιτικό ρίσκο, σημειώνει ότι ενισχύεται από το θρίλερ της προεδρικής εκλογής και τη βελτίωση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να τρομάζει τις αγορές (λόγω της λαϊκιστικής ρητορικής του) αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το κόμμα μετριάζει τις απόψεις του για να καλύψει τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, υπογραμμίζει η Wood, προσθέτοντας ότι η μεταβλητότητα λόγω πολιτικού ρίσκου αναμένεται να διατηρηθεί έως ότου ολοκληρωθεί η εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας.
Αναφορικά με την πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να πάει στην προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου δείχνοντας ότι κατάφερε να διώξει την τρόικα από την Ελλάδα. Ωστόσο, μια πρόωρη έξοδος απαιτεί πρόσβαση στις αγορές και την πλήρη υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος. Με την παρούσα απόδοση στα κρατικά ομόλογα (σ.σ. το 8,9% με «άλμα» άνω των 200 μονάδων βάσης το τελευταίο διήμερο) η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές. Ως εκ τούτου, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πρόωρη έξοδο χωρίς ένα plan b για πρόγραμμα χρηματοδότησης, υπογραμμίζει.
Σε σχέση με το stress test, το θετικό σενάριο του οίκου κάνει λόγο για διαχειρίσιμο αποτέλεσμα (ο οίκος έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Alpha και τονίζει ότι τα μεγαλύτερα ρίσκα περιβάλλουν τη Eurobank), αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν άγνωστες παράμετροι (χρήση του αναβαλλόμενου φόρου και των σχεδίων αναδιάρθρωσης). Ωστόσο, σημειώνει ότι σε ένα κακό σενάριο, η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών δεν μπορεί να διασφαλιστεί στην τρέχουσα συγκυρία.
Το χειρότερο σενάριο
Ένα κακό αποτέλεσμα στο stress test και συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση που δεν θα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την τρόικα. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει περιθώριο περαιτέρω πτώσης για τις μετοχές, καθώς εισερχόμαστε σε άγνωστα νερά, σημειώνει η Wood, θέτοντας πάντως μικρή πιθανότητα σε αυτό το ενδεχόμενο. Εάν υλοποιηθεί, θα επικεντρωθεί σε μετοχές με χαμηλή έκθεση στην Ελλάδα (Folli Follie, Motor Oil, Σαράντης, Μυτιληναίος).
Τα top picks
Σε ένα περιβάλλον τέτοιας μεταβλητότητας είναι αδύνατον να προσδιοριστεί το χαμηλό της αγοράς, αλλά θεωρούμε ότι οι αποτιμήσεις (ιδίως των ποιοτικών μη τραπεζικών τίτλων) έχουν καταστεί πολύ ελκυστικές για να αγνοηθούν, υπογραμμίζει η Wood.
Στο βασικό του σενάριο, ο οίκος περιμένει ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στο stress test και μια κυβέρνηση (είτε την τρέχουσα συγκυβέρνηση είτε μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ) που δεν θα επιλέξει μετωπική σύγκρουση με την Ε.Ε.
Η Wood σημειώνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ποιοτικές εταιρίες με ισχυρούς ισολογισμούς και παραγωγή ταμειακών ροών, όπως ο ΟΤΕ, η Jumbo και ο ΟΠΑΠ, ή σε μετοχές όπως η Folli Follie, με ισχυρή ανάπτυξη και μεγάλη έκθεση εκτός Ελλάδας. Από τις τράπεζες, κορυφαία επιλογή παραμένει η Alpha Bank.