Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις, η ελληνική αγορά μπόρεσε να αντιδράσει στη χθεσινή συνεδρίαση. Οι προσπάθειες των αγοραστών ωστόσο να οδηγήσουν τον Δείκτη σε ανώτερα επίπεδα από το προηγούμενο χαμηλό των 1.040 μονάδων δεν έχουν ευοδωθεί, δείγμα και του κλίματος που επικρατεί.
Ταυτόχρονα, η παραμονή του Γ.Δ. πολύ κοντά στις 1.014 μονάδες, που αποτελούν 61,8% διόρθωση από το υψηλό των 1.380 στο χαμηλό των 788 μονάδων του Ιουλίου πέρυσι, δείχνει ότι οι πωλητές διατηρούν την ισχυρή τους θέση έναντι των αγοραστών. Το παραπάνω επίπεδο τιμής συμπίπτει σχεδόν στο εβδομαδιαίο διάγραμμα με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, οπότε η σημασία διατήρησής του είναι ουσιαστική.
Βραχυπρόθεσμα, πάντως η παραμονή πάνω από αυτό το επίπεδο με την ολοκλήρωση της εβδομάδας θα διευρύνει τα περιθώρια αισιοδοξίας για ένα ανοδικό ριμπάουντ, μιας και οι δείκτες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και ο Γενικός Δείκτης μόλις εξήλθαν από τις υπερπουλημένες ζώνες τους.
Για την ανοδική συνέχεια, το πρώτο όριο τιμών που οι αγοραστές θα πρέπει να κάμψουν είναι οι 1.060 - 1.080 μονάδες, ενώ αλλαγή στην τρέχουσα πτωτική τάση απαιτεί διάσπαση των 1.100 μονάδων, επίπεδο που φαντάζει αρκετά ανώτερο από τα τρέχοντα. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει ακόμη μία φορά ο όγκος των συναλλαγών.
Στον αντίποδα, η επόμενη ζώνη είναι σε τριψήφιες τιμές, με τις 990 μονάδες να μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη στήριξη, ενώ και οι 970 είναι σημαντικές με τεχνική σημασία.
Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη
Για τον τραπεζικό δείκτη, η καθοδική διαφυγή από τις 150 μονάδες έχει φέρει στο προσκήνιο το χαμηλό έτους στις 133,5 μονάδες, ενώ στις 8/10 ο δείκτης σημείωσε και νέο χαμηλό έτους οριακά πιο κάτω, επισημαίνοντας την κρισιμότητα του επιπέδου.
Οι τραπεζικοί τίτλοι θα παραμείνουν ευάλωτοι σε όλα τα νέα που μπορεί να προκύψουν στην αγορά, αφού σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, στα ανοδικά χρονικά διαστήματα, παρατηρείται διάθεση για αποεπένδυση. Οι τιμές των ΕΤΕ και Πειραιώς στα 1,99 και 1,19 ευρώ αντίστοιχα τεστάρουν τα χαμηλά έτους, ενώ η Alpha Bank εξακολουθεί να εμφανίζει ισχυρή στήριξη πέριξ του 0,60 ευρώ.
Τέλος, για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης εμφανίζει παρόμοια εικόνα με αυτήν του Γενικού Δείκτη ή και ελαφρώς χειρότερη. Σε όλες τις ανοδικές εκφάνσεις της εβδομάδας, διατηρήθηκε χαμηλότερα των 357 - 360 μονάδων, γεγονός που αποδεικνύει και την αδυναμία των αγοραστών.
Ο δείκτης συνεχίζει να κινείται πολύ κοντά στην επόμενη κρίσιμη ζώνη που είναι οι 335 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με το 61,8% Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης από τις 270 μονάδες του Ιουλίου του 2013 στο υψηλό των 445. Παράλληλα, αυτό είναι και το σημείο όπου η αγορά βρήκε στήριξη στην πτωτική κίνηση του Αυγούστου. Χαμηλότερα οι στηρίξεις βρίσκονται στις 326 και στις 307 μονάδες.
Η τεχνική εικόνα του FTSE 25