Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill Lynch: Growth story οι ελληνικές τράπεζες

Η πρόσφατη διόρθωση δίνει ”καλό σημείο εισόδου” στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ένα από τα καλύτερα growth stories της Ευρώπης, επισημαίνει η Merrill Lynch σε έκθεσή της για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Top pick η Εθνική, μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου η Alpha Bank, πιθανός στόχος εξαγοράς η Πειραιώς, ”neutral” για Eurobank.

Merrill Lynch: Growth story οι ελληνικές τράπεζες
Η πρόσφατη διόρθωση δίνει ”καλό σημείο εισόδου” στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ένα από τα καλύτερα growth stories της Ευρώπης, επισημαίνει η Merrill Lynch σε έκθεσή της για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

O διεθνής οίκος επισημαίνει ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία και συγκεκριμένα η πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού θα λειτουργήσουν υπέρ της ενίσχυσης των χορηγήσεων και της αυξημένης διείσδυσης των τραπεζικών προϊόντων. Παράλληλα θεωρεί ότι η πτώση των spreads θα αντισταθμιστεί μερικώς από τα υψηλότερα περιθώρια στα στεγαστικά επιτόκια.

Εκτιμά ακόμα ότι στους επόμενους 12 – 18 μήνες θα μπορούσαν να υπάρξουν εξαγορές μικρού μεγέθους στον κλάδο, ενώ προβλέπει ότι για πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες κινήσεις οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων, δεδομένο που θεωρεί απίθανο αυτή τη χρονική στιγμή.

Εθνική Τράπεζα

Ο οίκος επισημαίνει ότι tοp pick από τον κλάδο παραμένει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, για την οποία ενισχύει την τιμή-στόχο στα 49 ευρώ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και του business plan.

H Merrill Lynch τονίζει ότι η μετοχή της Εθνικής παραμένει το ισχυρότερο ”buy” από την ελληνική τραπεζική αγορά λόγω της ηγετικής καταθετικής της βάσης, του στοιχείου της αναδιάρθρωσης και της γεωγραφικής της τοποθέτησης.

Επίσης, ενισχύει τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα της τράπεζας κατά 2,2% για το 2007, κατά 6% για το 2008 και κατά 8,3% για το 2009, μετά και την ανακοίνωση του business plan. H μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 10,3 με βάση τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα του 2008.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενέχει χαμηλότερο ρίσκο εξαγορών. Όπως αναφέρει, οι στόχοι του business plan βασίζονται εξ ολοκλήρου σε οργανική ανάπτυξη. Μετά την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του CEC στη Ρουμανία, η Εθνική προσανατολίζεται σε μια μικρή εξαγορά στην Ουκρανία.

Marfin - Κύπρου

Αναφορικά με τις Marfin, Πειραιώς και Κύπρου, αν και ο οίκος ήταν, όπως δηλώνει, ”σκεπτικός” για τις προτάσεις της Marfin σε Πειραιώς και Κύπρου, αυτές απέδειξαν ότι τόσο η Κύπρου, όσο και η Πειραιώς είναι ευάλωτες, λόγω κυρίως των σχετικά ”ανοιχτών” μετοχικών τους δομών.

Για τη σημερινή κατάσταση, η Merrill Lynch πιστεύει πως το δεδομένο ότι η Marfin είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της Κύπρου είναι πιθανόν να ασκήσει πίεση στην τελευταία.

Για τη Marfin ειδικότερα αναφέρει ότι συνεχίζει να ταρακουνά την τραπεζική αγορά, θεωρεί ότι το 2007 μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω ενοποιήσεις και συμπληρώνει ότι η ”όρεξη” της τράπεζας δεν έχει κορεσθεί.

Τράπεζα Πειραιώς

Για την Πειραιώς ο οίκος επισημαίνει πως η διοίκησή της έχει την πρόθεση να παραμείνει ανεξάρτητη, δεδομένης της ισχυρής επιχειρηματικής ανάπτυξης που αναμένεται για τον όμιλο. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι πιθανό η τράπεζα να καταστεί εκ νέου στόχος εξαγοράς.

Alpha Bank

Η Merrill Lynch δηλώνει ότι παραμένει ”αγοραστής” για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο τα 29 ευρώ, η οποία υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 33% από την τρέχουσα τιμή της μετοχής, το υψηλότερο περιθώριο ανόδου μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η Alpha Bank, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, έχει την καλύτερη αξία μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, καθώς διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 10,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008.

Ο διεθνής οίκος έχει μειώσει τις προβλέψεις του για την τράπεζα κατά 2,6%, όσον αφορά στα κέρδη ανά μετοχή του 2007-2008, σημειώνει ωστόσο ότι εξακολουθεί να ”αρέσει” η στρατηγική και η θέση της και αναμένει ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή της Alpha Bank θα είναι 19% για το διάστημα 2006-2008.

Οπως σημειώνει ο δειθνής οίκος η τράπεζα θα πραγματοποιήσει Investor Day στις 19 και 20 Απριλίου στο Βουκουρέστι. Oι αναλυτές της Merrill Lynch εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν ”εκπλήξεις” από την τράπεζα, προβλέπουν ότι η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στην ΝΑ Ευρώπη και στο business plan του περασμένου έτους.

EFG Eurobank

Αναφορικά με τη Eurobank, η Merrill Lynch παραμένει ”neutral”, επισημαίνοντας ότι διαπραγματεύεται με premium σε σχέση με τους ανταγωνιστές της (Ρ/Ε 12,2 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2008) καθώς η τράπεζα επωφελείται λιγότερο από την άνοδο των επιτοκίων λόγω μικρής καταθετικής βάσης (δεν έχει πολλούς μικροκαταθέτες που να παίρνουν μικρό επιτόκιο) και είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό στην καταναλωτική χρηματοδότηση, τομέας στον οποίο είναι ηγέτης. Ταυτόχρονα, υπάρχει κίνδυνος αύξησης κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση εξαγορών.

Η Merrill Lynch διατηρεί τιμή-στόχο στα 32 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής να διαμορφώνεται στο 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v