Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ, Τσιτουρίδης ΤτΕ για θέμα Ακρόπολις (upd)

Καμία ανοχή δεν θα υπάρξει απέναντι σε φαινόμενα ”τύπου” Ακρόπολις στο ΧΑ, διεμήνυσε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει καλά τη δουλειά της. Για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι οι χρηματιστηριακές πράξεις της ΑΧΕΠΕΥ βρίσκονται στο στόχαστρο της επιθεωρητών αλλά και της δικαιοσύνης. Τι απαντά η Ακρόπολις

ΥΠΟΙΚ, Τσιτουρίδης ΤτΕ για θέμα Ακρόπολις (upd)
Καμία ανοχή δεν θα υπάρξει απέναντι σε φαινόμενα ”τύπου” Ακρόπολις στο ΧΑ, διεμήνυσε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει καλά τη δουλειά της.

Για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι οι χρηματιστηριακές πράξεις της ΑΧΕΠΕΥ βρίσκονται στο στόχαστρο της επιθεωρητών αλλά και της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της η ΤτΕ επισημαίνει ότι η εποπτεία των ασφαλιστικών οργανισμών είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Απασχόλησης.

Η εταιρία σε απάντησή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως οι συναλλαγές της ήσαν απολύτως νόμιμες και ουδεμία παρατυπία υπάρχει.

Αναλυτικότερα, ”δεν θα ανεχθούμε τέτοια φαινόμενα στο ΧΑ”, διαμηνύει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με την υπόθεση της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ.

Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι έχει δοθεί εντολή να διερευνηθεί ό,τι υπάρχει, σημειώνοντας πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει καλά τη δουλειά της.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, προσερχόμενος σε γεύμα που παρέθεσε το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης δήλωσε, πως οι χρηματιστηριακές πράξεις της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, κατόπιν εντολής μου, διερευνώνται ήδη από ειδικούς επιθεωρητές, ενώ του θέματος, κατόπιν ενεργειών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Ταμείου, επιλαμβάνεται και η Δικαιοσύνη.

Να διαβεβαιώσω προς όλους ότι όπου και αν υπάρχουν ευθύνες και αναζητούνται και θα καταλογιστούν, κατέληξε ο υπουργός.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως ο αρμόδιος υπουργός έχει διατάξει πλήρη έλεγχο,ζητώντας να υπάρξει το σχετικό πόρισμα εντός 10ημέρου για τη συγκεκριμένη υπόθεση,η οποία, εξ άλλου, έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η δήλωση του κ. Αντώναρου έγινε με αφορμή ερώτηση για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ”σκάνδαλο διασπάθισης πόρων του Επικουρικού Ταμείου του δημοσίου, σε συνεργασία με μικρή χρηματιστηριακή εταιρεία,που δεν είχε τα εχέγγυα αυτής της αποστολής και με την εμπλοκή στελεχών που διορίστηκαν από την κυβέρνηση”.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διορίζεται από την κυβέρνηση και η νύν κυβέρνηση θωράκισε θεσμικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τρόπο που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν.

”Με τη δυσάρεστη εμπειρία του παρελθόντος, από τις γνωστές επεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο Χρηματιστήριο, η εντολή που έχουν τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να προβαίνουν σε πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο για κάθε θέμα που εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους. Αυτή την εντολή υλοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τη χθεσινή της απόφαση”,τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

---Η θέση της Τράπεζας της Ελλάδος

Δεν έχει ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος η εποπτεία των ασφαλιστικών οργανισμών, η οποία είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, διευκρινίζει μεταξύ άλλων, η ΤτΕ με αφορμή δημοσιεύματα σε μερίδα τύπου.

Ειδικότερα η Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζει τα ακόλουθα:

α) Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι διαπραγματεύσιμα στο Σύστημα Αύλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε. (ΕΧΑΕ), στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (Η.Δ.Α.Τ.) που λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην εξωχρηματιστηριακή αγορά (Ο.Τ.C.), όπως άλλωστε αναφέρεται και σε κάθε υπουργική απόφαση για την έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνον δεν έχει εμποδίσει τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς για τα ομόλογα, αλλά αντιθέτως έλαβε όλα τα μέτρα για να διευκολύνει την λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος (Σ.Α.Τ.) όσον αφορά τη σύνδεσή του με το Σύστημα Διακανονισμού των Αύλων Τίτλων (ν. 2651/1998) που λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

β)Όσον αφορά την εποπτεία της δευτερογενούς αγοράς:

Στην Ελλάδα τα δύο οργανωμένα και αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση συστήματα διαπραγμάτευσης που προαναφέρονται (Σ.Α.Τ. και Η.Δ.Α.Τ.) εποπτεύονται ως προς τις λειτουργίες τους από σαφώς καθορισμένα στο Νόμο εποπτικά όργανα.

Οι άμεσα συμμετέχοντες στη δευτερογενή αγορά (τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες κλπ.) εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νόμο 2651/1998, επιτρέπεται η εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή επί ομολόγων του Ε.Δ., εισηγμένων στο Χ.Α.Α., εφόσον ο αγοραστής ή ο πωλητής ή και οι δύο είναι Τράπεζες.

γ)Όσον αφορά τον έλεγχο των επενδύσεων των ασφαλιστικών φορέων:

• Δεν έχει ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος η εποπτεία των ασφαλιστικών οργανισμών, η οποία είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

• Έχει συσταθεί (ν. 2676/1999, άρθρο 42) Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών. Στην Επιτροπή αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος υποδεικνύει έναν εκπρόσωπό της ως Πρόεδρο. Τα άλλα μέλη της Επιτροπής είναι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, της ΓΣΕΕ και τρεις (3) εκπρόσωποι των ασφαλιστικών φορέων.

• Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 1902/1990, άρθρο 13, παρ. 2) επενδύουν ελεύθερα τα διαθέσιμά τους σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και ομόλογα Τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα.

----Τι απαντά η Ακρόπολις

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) για την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την προσωρινή αναστολή ορισμένων εργασιών της εταιρίας μας και τα δυσμενή σχόλια σε βάρος της εταιρίας μας που πλήττουν την αξιοπιστία και το κύρος της κυρίως μεταξύ της πολυπληθούς πελατείας της.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας θεωρούμε επιβεβλημένο να καταστήσουμε γνωστά τα ακόλουθα:

- Οι αποδιδόμενες σε βάρος μας καταγγελίες είναι παντελώς αναληθείς διότι οι συναλλαγές αυτές δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο και μεμονωμένο αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο των συχνών συναλλαγών που οι διάφοροι θεσμικοί επενδυτές διενεργούν επί σειρά ετών μέσω χρηματιστηριακών εταιριών και τραπεζών

- Η μεσολάβηση της εταιρίας στις παραπάνω συναλλαγές πραγματοποιήθηκε με τρόπο διαφανή και παντελώς νομότυπο που εξασφάλισε πλήρως τα κεφάλαια των πελατών της. Πρέπει να τονιστεί και καταστεί γνωστό προς πάσα κατεύθυνση ότι η Εταιρία ουδέποτε διενήργησε πράξεις διαχείρισης.

- Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από τις συναλλαγές το συγκεκριμένο Ταμείο ουδεμία ζημία έχει υποστεί αλλά αντίθετα οι πραγματοποιηθείσες συναλλαγές ήσαν επωφελείς για το Ταμείο.

- Όλες οι συναλλαγές της εταιρίας μας ήσαν απολύτως νόμιμες και ουδεμία παρατυπία υπάρχει. Η εταιρία μας ενήργησε κατόπιν εγγράφων εντολών του Δ. Σ. του Ταμείου τις οποίες εξετέλεσε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Για τον λόγο αυτό η εταιρία επιφυλάσσεται να αντικρούσει με κάθε λεπτομέρεια την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που την έθεσε σε προσωρινή αναστολή πριν μάλιστα ζητηθούν και δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις με ό,τι καταστρεπτικό για την εταιρία αυτό συνεπάγεται.

--- Παρέμβαση προέδρου ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρου Μωραϊτάκη

Mε αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να θέσει προσωρινά εκτός λειτουργίας την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ γιατί από τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι η ΑΧΕΠΕΥ ενεργούσε σε βάρος των συμφερόντων πελάτη της, ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, θεωρεί πως το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις και δηλώνει τα ακόλουθα:

1. Προτρέπει τις αρχές και το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει σε βάθος έρευνα όχι μόνο στην περίπτωση της συγκεκριμένης ΑΧΕΠΕΥ, αλλά και σε άλλες συναλλαγές και φορείς ώστε να χυθεί άπλετο φως τόσο στην υπόθεση όσο και γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων.

2. Το θέμα με τις αγοραπωλησίες ομολόγων είναι ευρύτερο, καθώς τα ομόλογα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά όπως είναι οι μετοχές. Το σημερινό καθεστώς δεν παρέχει διαφάνεια με αποτέλεσμα - όπως προκύπτει ή φέρεται ότι προκύπτει από τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – να γίνονται συναλλαγές σε μη κανονικές, δηλαδή εκτός του αποδεκτού εύρους από την αγορά τιμές.

Ανάλογη ανησυχία εκφράζει και για την θεσμοθέτηση από την επερχόμενη οδηγία MiFiD της δυνατότητας διενέργειας χρηματιστηριακών συναλλαγών εκτός οργανωμένης αγοράς μέσω της διαδικασίας της εσωτερικοποίησης.

3. Ο ΣΜΕΧΑ, όπως και η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις ώστε τα ομόλογα να τεθούν σε διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών που αποτελεί οργανωμένη αγορά.

4. Στη διοίκηση των ταμείων θα πρέπει να τοποθετούνται στελέχη που να γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα της διαχείρισης των διαθεσίμων και τη λειτουργία των αγορών. Η γνώση είναι αυτή που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στις κακές εκτελέσεις και θα προστατεύσει τα χρήματα των ασφαλισμένων. Δεν είναι δυνατό να τοποθετούνται στα ασφαλιστικά ταμεία άνθρωποι των εκάστοτε κυβερνήσεων χωρίς καμία γνώση και εμπειρία.

5. Ζητάμε ενημέρωση από τους κ. Τσιτουρίδη και κ. Πιλάβιο και συνεργασία για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα στο μέλλον, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά η περιουσία όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v