Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί «παγώνουν» οι εισροές από ξένους

Πωλητές και τον Ιούνιο οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές παρά το μπαράζ θετικών εκθέσεων. Η θετική τάση, τα deals που θα λειτουργήσουν σαν «κράχτες» αλλά και οι τρεις παράγοντες... ανησυχίας. Από την ΕΚΤ ο νέος καταλύτης για τράπεζες - αγορά.

ΧΑ: Γιατί «παγώνουν» οι εισροές από ξένους

Ασυγκίνητοι από το μπαράζ θετικών εκθέσεων, που βγάζουν η μία μετά την άλλη οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, παραμένουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, με αποτέλεσμα η ζήτηση για ελληνικές μετοχές, και ιδιαίτερα για τις τραπεζικές, να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή προετοιμάζονταν οι αυξήσεις κεφαλαίου, μέχρι σήμερα έχουν βγει τουλάχιστον 37 εκθέσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τις ελληνικές τράπεζες από τμήματα ανάλυσης ξένων οίκων.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν αισιόδοξες για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτυχή άντληση νέων κεφαλαίων ύψους 8,3 δισ. ευρώ καθώς και στην επάνοδο στις αγορές για άντληση ρευστότητας. Μετά όμως το ράλι ανακούφισης, που πυροδότησε το αποτέλεσμα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης (ευρωεκλογές και δημοτικές), οι αγορές από το εξωτερικό έχουν κοπάσει.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, οι αμιγώς ξένοι θεσμικοί επενδυτές τον Μάιο ήταν καθαροί πωλητές στο Χ.Α. και στις τράπεζες. Η ίδια εικόνα παρατηρήθηκε σύμφωνα με χρηματιστές και τον Ιούνιο.

Οι ξένοι θεσμικοί ήταν πωλητές σε τράπεζες και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ), ενώ σε αντίθεση με τον Μάιο μειώθηκαν οι αγορές από άλλα ξένα χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα η αγορά να διορθώσει και ο FTSE/ASE 25 να υποχωρήσει ως τις 387 μονάδες.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις λαμβάνει χώρα ανοδική αντίδραση η ένταση και η διάρκεια της οποίας θα καθοριστούν από το αν έχουν ξεπεραστεί οι ανησυχίες που διέκοψαν την εισροή ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α.

«Υπήρξε μια περίοδος ανησυχίας, η οποία αποτυπώθηκε στον τζίρο του Χ.Α., αλλά η τάση παραμένει θετική» σημειώνει στο Euro2day.gr παράγοντας της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, τονίζοντας ότι οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό το καλό κλίμα που υπάρχει δίνοντας νέα ώθηση στο momentum για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, υπάρχουν στα σκαριά συζητήσεις για deals, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν κράχτες για την Ελλάδα συνολικά, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζονται ενθαρρυντικά δείγματα στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και κλάδων.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ του ΟΤΕ και της Forthnet για την απόκτηση της Nova από τον Οργανισμό θα βοηθήσει τη δεύτερη να εξυγιάνει τον ισολογισμό της, διευκολύνοντας και την περαιτέρω αναδιάρθρωση ολόκληρου του κλάδου σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Την αναζωογόνηση της δυναμικής για τις ελληνικές μετοχές επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες και οι ξένοι οίκοι. Η JP Morgan, η Morgan Stanley κι η ΒοfA ανεβάζουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες πάνω από τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Ενδεικτικά, η JP Morgan ανέβασε την τιμή στόχο γιο την Alpha στο 1,01 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,45 ευρώ, με τη μετοχή να είναι διαπραγματεύσιμη στο 1,72 ευρώ.

Οι τρεις παράγοντες ανησυχίας

Κόντρα όμως στις ενέσεις αισιοδοξίας οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Πρώτος παράγοντας ανησυχίας, αυτήν την εποχή, είναι η υπερπροσφορά τίτλων εξηγεί στο Euro2day.gr επικεφαλής εγχώριας εταιρείας asset management.

Ήδη σύμφωνα με τον ίδιο η προσφορά νέων εταιρικών εκδόσεων στην Ευρώπη έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τους καλούς όρους έκδοσης οδηγεί στην εμφάνιση υποαξιών τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης των νέων τίτλων.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στις μετοχές λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου στις οποίες εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες. Η αναμονή υπερπροσφοράς χαρτιών και οι υψηλές τρέχουσες αποτιμήσεις δικαιολογούν τη στάση αναμονής, εξηγούν διαχειριστές κεφαλαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι επιχειρήσεις επιταχύνουν με τη σειρά τους τις κινήσεις τους. Οι εγχώριες επιχειρήσεις εκδίδουν πλέον ομόλογα με ρυθμό μία έκδοση ανά εβδομάδα, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες επισπεύδουν τις πωλήσεις ή διαθέσεις ποσοστών σε θυγατρικές (Εθνική - NBGI, Eurobank - Eurobank Properties). Πρόκειται, σύμφωνα με στέλεχος ξένου fund για ενδείξεις κορύφωσης, εικόνα που θα ανατραπεί μόνο με ισχυρό καταλύτη.

Ο δεύτερος παράγοντας ανησυχίας έχει να κάνει με τα ευρήματα του stress test για τις εγχώριες τράπεζες. Όπως έγραψε το Euro2day η αγορά ανησυχεί ότι η εντεινόμενη πίεση της τρόικας και το pressing της κυβέρνησης να δοθεί ανάσα σε βιώσιμες επιχειρήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να μπει καπέλο στον λογαριασμό του stress test αυξάνοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Κλειδί για το αν θα συμβεί είναι αρχικώς το πώς θα αξιολογήσει η ΕΚΤ τα ενήμερα σήμερα δάνεια τραπεζών με χαμηλές εξασφαλίσεις και το αν εν συνεχεία η Τράπεζα της Ελλάδος θα επιβάλει να σχηματισθούν πρόσθετες προβλέψεις για όσα δάνεια κριθούν προβληματικά, παρότι τυπικά ενήμερα.

Από την ΕΚΤ θα έρθει ο καταλύτης...

Ο τρίτος παράγοντας ανησυχίας μπορεί να αναδειχθεί και σε καταλύτη θετικών εξελίξεων. Όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων  τα πρόσφατα μέτρα Ντράγκι για την παροχή ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία επιφέρουν περιορισμένα οφέλη στις ελληνικές τράπεζες, λόγω χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας η Τράπεζα της Ελλάδος υπό τη νέα ηγεσία της θα επιδιώξει, όπως όλα δείχνουν, να υπάρξουν αποφάσεις που να επιτρέψουν στις εγχώριες τράπεζες να συμμετάσχουν σε μεγαλύτερο βαθμό στις πράξεις φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Αυτό υπονόησε ο Γ. Στουρνάρας στην πρώτη του ομιλία με την ιδιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε την πιθανή έλλειψη επιλέξιμων ενεχύρων για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν συζητήσεις με στόχο να διευθετηθεί το ζήτημα.

Οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο όπου θα αρχίσει να τρέχει το νέο πρόγραμμα θα ληφθούν αποφάσεις από την ΕΚΤ που θα περιορίζουν το haircut, το οποίο θα υφίστανται οι ελληνικές και οι πορτογαλικές τράπεζες από τα δάνεια που θα προσκομίζουν ως ενέχυρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v