Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου στο πλαίσιο των φετινών τακτικών γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών, μέτοχοι μειοψηφίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα πεπραγμένα των διοικήσεων και των βασικών τους μετόχων.
Δεν έλειψαν μάλιστα και οι περιπτώσεις όπου οι μικρομέτοχοι ψήφισαν αρνητικά στις προτάσεις των Δ.Σ., ή ακόμη όπου οι μέτοχοι μειοψηφίας με ποσοστό άνω του 5% έθεσαν μόνοι τους θέματα προς συζήτηση στην τακτική γενική συνέλευση.
Βέβαια, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δεν θα πρέπει επ' ουδενί να θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένο πως το δίκιο είναι με την πλευρά της μειοψηφίας. Άλλωστε στο παρελθόν, οι... παροικούντες το Χ.Α. έχουν γίνει μάρτυρες σε καταστάσεις όπου πίσω από τα αιτήματα των μειοψηφιών υποκρύπτονταν ακόμη και ζητήματα ωμού εκβιασμού.
Όπως όμως και να έχει, τα παράπονα της μειοψηφίας στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με θέματα όπως:
• Οι υψηλές αμοιβές (όπως υποστηρίζουν) των βασικών μετόχων ή και των managers, σε μια περίοδο φτωχών οικονομικών επιδόσεων για τις εταιρείες και ανυπαρξίας μερίσματος για τη μειοψηφία.
• Οι οικονομικές συναλλαγές των εταιρειών με μέλη της διοίκησης και με μέλη των οικογενειών των βασικών μετόχων.
• Οι πολιτικές ορισμένων εταιρειών να μην διανέμουν μέρισμα, ή να μην επιστρέφουν κεφάλαια, παρά την υψηλή ρευστότητα που διαθέτουν.
• Η επιλογή ορισμένων βασικών μετόχων να προχωρήσουν σε δημόσιες προτάσεις, εκμεταλλευόμενοι το -κατά γενική ομολογία- ανεπαρκέστατο θεσμικό πλαίσιο, που δεν λέει να αλλάξει με τίποτε.
• Άλλες επιμέρους αποφάσεις των διοικήσεων, οι οποίες φαίνεται να αντιτίθενται στα συμφέροντα της μειοψηφίας.
Στην περίπτωση της Nexans Hellas, οι προτάσεις της διοίκησης ψηφίστηκαν μόνο από τον βασικό μέτοχο, με τη μειοψηφία εδώ και πολλά χρόνια να διαμαρτύρεται για τις υψηλές -όπως υποστηρίζει- αποδοχές της διοίκησης και για τα royalties που εισπράττει η μητρική πολυεθνική, όταν την τελευταία πενταετία έχει διανεμηθεί μέρισμα μόλις 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Παράγοντας που επέδρασε καταλυτικά στη φετινή γενική συνέλευση ήταν η αποζημίωση ύψους 1 εκατ. ευρώ που δόθηκε στον αποχωρήσαντα διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr).
Στην τακτική γενική συνέλευση της ΕΚΤΕΡ, οι μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5% που είχαν θέσει ζήτημα μεγάλης επιστροφής κεφαλαίου (σε προηγηθείσα έκτακτη γενική συνέλευση της 5ης Μαΐου), δεν εμφανίστηκαν, οπότε τα πράγματα κύλησαν με ηρεμία. Ωστόσο, όπως πληροφορηθήκαμε, υπήρξαν μέτοχοι μειοψηφίας που έθεσαν το ζήτημα διανομής κάποιου περιορισμένου ποσού στο μέλλον, με τη διοίκηση να δηλώνει πως θα δει το ζήτημα θετικά.
Η κίνηση της Τρόπαια (πρώην ΣΑΝΥΟ), μετά από δύο διαδοχικά reverse split με συνολική αναλογία 1 νέα για κάθε 10.000(!) παλαιές μετοχές, να θέσει και πάλι ζήτημα τρίτου reverse split προκάλεσε αντιδράσεις στην αγορά. Το θέμα ανέδειξε το Euro2day.gr και ακολούθησε η σχετική παρέμβαση του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου. Το νέο reverse split δεν συζητήθηκε στην τακτική γενική συνέλευση της 30ής Ιουνίου λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην επαναληπτική γενική συνέλευση της 10ης Ιουλίου.
Στην περίπτωση της ΖΑΜΠΑ (η εταιρεία είναι υγιής, αλλά έχει διαγραφεί από το Χ.Α. λόγω χαμηλής δραστηριότητας), μέτοχοι που κατέχουν πάνω από το 5% έθεσαν στην τακτική γενική συνέλευση το θέμα της μετατροπής των ανώνυμων μετοχών σε κοινές και της επιστροφής ενός σημαντικού ποσού στους μετόχους. Οι βασικοί μέτοχοι της ΖΑΜΠΑ καταψήφισαν και τα δύο αυτά ζητήματα.
Στην Inform Λύκος συζητήθηκε μεταξύ βασικού μετόχου και μειοψηφίας το θέμα της (ανεπιτυχούς τελικά) δημόσιας πρότασης που υπέβαλε ο βασικός μέτοχος, δόθηκαν εκατέρωθεν εξηγήσεις κι η συνέλευση έκλεισε σε καλό κλίμα.
Στην DIONIC ομάδα μετόχων που κατείχε το 2% περίπου του συνόλου των τίτλων είτε καταψήφισε είτε απείχε από τα θέματα της τακτικής γενικής συνέλευσης που τέθηκαν προς έγκριση (τα περί ΑΜΚ και ΜΟΔ αναβλήθηκαν λόγω ελλείψεως της απαιτούμενης εκ του νόμου ελάχιστης απαρτίας), χωρίς ωστόσο να εξηγήσει κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης τους λόγους που την οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή της.
Να σημειωθεί επίσης πως, όπως και στο παρελθόν, έτσι και φέτος εμφανίστηκαν σε ορισμένες εταιρείες (συνήθως της υψηλής κεφαλαιοποίησης) ξένοι θεσμικοί που καταψήφισαν μέρος των θεμάτων της γενικής συνέλευσης, χωρίς -κατά πάγια πολιτική τους- να αιτιολογούν τη συγκεκριμένη επιλογή τους.