Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρική Διακυβέρνηση: Βήματα μπροστά το 2006

Σημαντική βελτίωση των συνθηκών της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα καταγράφει η ετήσια έρευνα της Grand Thornton και του Οικονομικού Πανεπιστημίου για το 2006. Σήμερα, αν και 9 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν γενικώς συμμορφωθεί με τις αρχές της Ε.Δ., μένει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί. Δείτε τις επιδόσεις ανά μέγεθος εταιρίας και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για τη ”δημοκρατικότητα” των ελληνικών επιχειρήσεων.

Εταιρική Διακυβέρνηση: Βήματα μπροστά το 2006
Σημαντική πρόοδο εμφανίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την Εταιρική Διακυβέρνηση, όπως προκύπτει από την ετήσια σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν η Grant Thornton και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης.

Σύμφωνα με την έρευνα, 3 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν υιοθετήσει πλήρως τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, 6 στις 10 ότι έχουν υιοθετήσει τις σχετικές αρχές και συστάσεις, ενώ από τις 4 που αποκλίνουν του θεσμικού πλαισίου, η συντριπτική πλειονότητα (οι 3) δεν εξηγεί τους λόγους.

Όπως επισημαίνει η Grant Thornton, αν και η πρόοδος έναντι των πορισμάτων του 2005 μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντική, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί. Η βασικότερη υστέρηση κατά τα συμπεράσματα της έρευνας, αφορά στα διοικητικά συμβούλια και στον βαθμό ανεξαρτησίας που ”επιτρέπουν” οι ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ δεύτερο μεγαλύτερο εμπόδιο αποτελεί η περιορισμένη υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, όπως η ”συγκρότηση επιτροπής ελέγχου με πλειοψηφία μη εκτελεστικών μελών”, η ”συγκρότηση επιτροπής αποδοχών με πλειοψηφία ανεξάρτητων μελών” κ.λπ.

Στο θέμα των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι διπλάσιες από πέρσι είναι οι εταιρίες που έχουν ιδρύσει Επιτροπή Αποδοχών για τα διευθυντικά στελέχη, ενώ περιορισμένη είναι η πρόοδος στην απόπειρα για την εξασφάλιση πιο αποτελεσματικού εσωτερικού ελέγχου. Η μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών πιθανότατα σημειώνεται σε επίπεδο ενημέρωσης μετόχων, αφού το σύνολο σχεδόν των εισηγμένων εταιριών έθεσαν υψηλά την προτεραιότητα για ενημέρωση των μετόχων τους το 2006.

Η έρευνα παρουσιάζει τα ευρήματα για κάθε έναν από τους πυλώνες της Εταιρικής Διακυβέρνησης χωρίζοντας τις εταιρίες σε αυτές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, της μεσαίας και στις λοιπές.

Σε ότι αφορά το Δ.Σ., σε γενικές γραμμές μοιάζει σαν οι εταιρίες του ”20άρη” να είναι πιο κοντά στα πρότυπα της χρηστής Εταιρικής Διακυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι πως το ποσοστό των εταιριών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος είναι διαφορετικό πρόσωπο φτάνει το 61,2% (από 60% το 2005), έναντι 50% για τις εταιρίες της μεσαίας (από 66,7% πέρσι).

Υποχώρηση σημείωσε το ποσοστό των εταιριών στις οποίες ο αριθμός των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. είναι τουλάχιστον 1/3 του συνολικού αριθμού. Για τον FT20 από το 100% πέρσι υποχώρησε στο 77,7%, ενώ για τον ”40άρη” η πτώση από το περσινό 100% οδήγησε το ποσοστό στο 80%.

Η έρευνα διεξήχθη με τη μορφή ερωτηματολογίου στο σύνολο των εισηγμένων εταιριών, ενώ ανταποκρίθηκαν 80 εταιρίες, οι οποίες καλύπτουν το 43,4% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v