ΧΑ: Οι ισορροπίες πριν από τις κάλπες

Περίοδος αυξημένης μεταβλητότητας στο Χρηματιστήριο, καθώς συγκρούονται στο ταμπλό διαφορετικές προσεγγίσεις για την ελληνική αγορά. Ο ρόλος της διπλής κάλπης και τι μηνύματα στέλνει η τεχνική ανάλυση. Στηρίξεις και αντιστάσεις.

ΧΑ: Οι ισορροπίες πριν από τις κάλπες

Η εύθραυστη ισορροπία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές διατηρείται, παρά το γεγονός ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης μείωσε τις απώλειές του από το υψηλό του στις 1.380 μονάδες στο 16,7%, έναντι 23% την επομένη των εκλογών.

Η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνει στο προσκήνιο τις επόμενες ημέρες, ακόμα και αν το μήνυμα των ευρωεκλογών είναι απολύτως ξεκάθαρο και θετικό για τον κυβερνητικό συνδυασμό. Στον αντίποδα, λένε αναλυτές, αν η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το consensus της αγοράς, τότε οι μετοχές θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο μεγάλης πτώσης και αλλαγής της ψυχολογίας.

Από την άλλη βέβαια, μετά τα υψηλά του Μαρτίου, στην αγορά συγκρούονται διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Σε ένα πρώτο επίπεδο, η σύγκρουση γίνεται ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν ότι η αβεβαιότητα και οι αναταράξεις δημιουργούν ελκυστικά σημεία εισόδου σε σημαντικές μετοχές της αγοράς και σε όσους διαβλέπουν για την αγορά τριψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του μήνα λόγω της πολιτικής αναταραχής που θα επιφέρει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Την ίδια στιγμή, σε ένα άλλο επίπεδο, συγκρούονται εκείνοι που εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών μη τραπεζικών μετοχών στις 1.380 μονάδες ήταν ιδιαίτερα υψηλές και θεωρούν τις τραπεζικές αποτιμήσεις, μετά τις ΑΜΚ, ιδιαίτερα χαμηλές.

Την ίδια χρονική στιγμή, η βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς συνεχίζει να επηρεάζεται από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και τις αναδιαρθρώσεις που προκαλούν στα μετοχικά χαρτοφυλάκια που ακολουθούν τους δείκτες MSCI. Η ισχυρή μεταβλητότητα θα διατηρηθεί έως και τις 31 Μαΐου, οπότε θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές του MSCI, ακόμα και αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι θετικό για την αγορά.

Παράλληλα, η εικόνα των λοιπών περιφερειακών μετοχικών και ομολογιακών αγορών δείχνει ότι η ανησυχία είναι ευρύτερη, οπότε μπορεί να προκύψουν πιέσεις ή εισροές από μέτωπα που για την ώρα δεν είναι ευδιάκριτα.

Πιο τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος από τις αρχές του έτους, αν και από τις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πλειονότητα πλέον υπεραποδίδει του FTSE/Athex Large Cap, αμβλύνοντας ελαφρώς τις εντυπώσεις του προηγηθέντος sell-off.

Η βραχυπρόθεσμη εικόνα είναι και πάλι αρκετά περίπλοκη. Η αγορά ανέκαμψε ελαφρώς έως και το πρώτο τεχνικό όριο των 1.150 μονάδων, με εμφανή την προσπάθεια των αγοραστών να κλείσουν τον βασικό δείκτη κοντά στον εκθετικό κινητό μέσο (ΕΚΜΟ) των 200 ημερών στις 1.162 μονάδες. Οι όγκοι των συναλλαγών, αν και παραμένουν υψηλοί, βαίνουν μειούμενοι αποκαλύπτοντας ίσως και μέχρι πού θέλουν να ρισκάρουν οι αγοραστές.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη 

Ο Γενικός Δείκτης στο ανοδικό σενάριο θα πρέπει να ξεπεράσει και να παραμείνει πάνω από τη ζώνη των 1.180 μονάδων. Η αδυναμία συντήρησης των 1.150 μονάδων θα επιφέρει ταχεία προσέγγιση προς τις 1.115 μονάδες. Η προσέγγιση και χαμηλότερα των 1.095 μονάδων στο πτωτικό σκέλος, χαμηλό στις 23 Δεκεμβρίου, ανοίγει τον δρόμο για το χάσμα στις 4 Οκτωβρίου.

Η τεχνική εικόνα του FTSE 25

H τεχνική εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπήρξε προπομπός για την πορεία του Γενικού Δείκτη, πραγματοποιώντας διπλό πάτο στις 340 μονάδες. Η ταχεία επάνοδος προς τις 370 μονάδες είναι ενθαρρυντική, ωστόσο η ανοδική κίνηση πρέπει να ξεπεράσει τη σκιά από το μαύρο κερί της 15ης Μαΐου (ενδοσυνεδριακό εύρος 20 μονάδες), που συμπίπτει με τον ΕΚΜΟ των 200 ημερών και τις 381 μονάδες.

Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών κινήθηκε ακόμα πιο κάτω από το χαμηλό στις 30 Σεπτεμβρίου και τις 145 μονάδες, και βρήκε στήριξη τελικά στο ψυχολογικό όριο των 140 μονάδων δύο φορές.

Θεωρητικά, τα πονταρίσματα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα γίνουν στις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη, οπότε το volatility θα παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η αγορά πάντως όλες τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται να ποντάρει στο κλείσιμο του πρώτου gap στο chart της Εθνικής Τράπεζας. Η επάνοδος στη ζώνη των 170 μονάδων αλλάζει την εικόνα σε θετική, αν και στις 180 μονάδες υπάρχει ισχυρή αντίσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v