Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Equities: Τα τέσσερα top picks από το ΧΑ

Διατηρεί τη θετική της στάση για το ΧΑ η χρηματιστηριακή. Ποιοι είναι οι επόμενοι καταλύτες για την αγορά. Τα ρίσκα και γιατί αναμένεται να προκύψουν επενδυτικές ευκαιρίες. Ποια είναι τα τέσσερα "χαρτιά" που επιλέγει.

Eurobank Equities: Τα τέσσερα top picks από το ΧΑ

Τη θετική της στάση απέναντι στην ελληνική αγορά διατηρεί η Eurobank Equities, όπως αναφέρει σε έκθεσή της, στην οποία τονίζει ότι οι κορυφαίες επιλογές της για φέτος είναι οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Μέτκα. 

Όπως αναφέρει, τα βασικά σημεία της στρατηγικής της έχουν ως εξής:

- Οι αποτιμήσεις για συγκεκριμένες μετοχές διαμορφώνονται πλέον σε επίπεδα προ κρίσης, τη στιγμή που οι επενδυτές εμφανίζονται να υποτιμούν βραχυπρόθεσμα ρίσκα (κυρίως πολιτικά).

Όσον αφορά στην αξιολόγηση από την τρόικα, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. 

- Από την άλλη, το υψηλότερο των εκτιμήσεων πρωτογενές πλεόνασμα (που ενδέχεται να υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ) και οι συζητήσεις για νέο πακέτο διάσωσης (που πιθανότατα θα περιλαμβάνει την επέκταση του χρονικού ορίζοντα των δανείων) αναμένεται να στηρίξουν το βραχυπρόθεσμο θετικό momentum στην αγορά αλλά και το ευάλωτο πολιτικό περιβάλλον. 

Εάν η τελική μέτρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος υπερβεί σημαντικά τις προσδοκίες, θα αποτελέσει καταλύτη για την αγορά, τονίζει. 

Ως αποτέλεσμα, σημειώνει, η Eurobank διατηρεί τη θετική της στάση βραχυπρόθεσμα, παραμένοντας ωστόσο σε επαγρύπνηση. Όπως αναφέρει, περιμένει ότι η αυξημένη μεταβλητότητα θα δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες.

Για το 2014, διατηρεί την προτίμησή της σε εταιρίες με ισχυρή και διατηρήσιμη δημιουργία ταμειακών ροών, ισχυρούς ισολογισμούς, έκθεση σε έργα υποδομής και ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και έναν συνδυασμό ελκυστικής αποτίμησης ή και  αναπτυξιακών προοπτικών.

Οι τέσσερις κορυφαίες επιλογές της, για τις οποίες δίνει και σύσταση buy, είναι ο ΟΤΕ (με τιμή-στόχο στα 13 ευρώ), ο ΟΠΑΠ (με στόχο τα 10,9 ευρώ), η ΕΥΔΑΠ (στόχος τα 11 ευρώ) και η Μέτκα (στα 15 ευρώ η τιμή-στόχος).  

Συστάσεις buy δίνει η τράπεζα για τις μετοχές των Motor Oil (στόχος στα 10 ευρώ), Μυτιληναίος (με στόχο τα 7,7 ευρώ), Ελλάκτωρ (στόχος τα 4,5 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (στα 4,3 ευρώ ο στόχος) και Intralot (με στόχο τα 2,2 ευρώ). Συστάσεις sell δίνει η χρηματιστηριακή για τις μετοχές των Coca Cola, Τιτάν, ΕΧΑΕ και Σιδενόρ.

Για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει, η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση hold. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έκθεση, τόνισε πως προτιμά τον τίτλο της Alpha Bank. 

Τα τέσσερα top picks 

ΟΠΑΠ: Αποτελεί μία από τις πιο ελκυστικές περιπτώσεις μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης μετά την ιδιωτικοποίηση, με το μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των EBITDA και των κερδών να εκτιμάται στο 15-20% την επόμενη δεκαετία. Ετησίως, η εταιρία εκτιμάται ότι θα παράγει ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή αναμένεται να αποδίδει υψηλά μερίσματα, καθώς ο βασικός μέτοχος Emma Delta έχει κίνητρο να μεγιστοποιήσει τα μερίσματα ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις πληρωμές τόκων στα ομόλογα που έχει εκδώσει. Κατ' ελάχιστον, το αναμενόμενο μέρισμα θα ανέλθει στο 0,4 ευρώ, σημειώνει.

Παράλληλα, εκτιμά ότι οι βελτιώσεις στο Πάμε Στοίχημα θα περιορίσουν την τάση αποχώρησης των παικτών, τη στιγμή που ο εξορθολογισμός στα κόστη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δαπανών κατά 65 εκατ. ευρώ τη διετία 2014-2015 και οι αλλαγές στις προμήθειες των πρακτόρων μπορούν επίσης να μειώσουν τα κόστη κατά 30 εκατ. ευρώ ετησίως.   

Η αποτίμηση του ΟΠΑΠ είναι ελκυστική, αλλά θα πρέπει να αναμένεται "έκπτωση" έναντι των αποτιμήσεων των Ευρωπαίων ανταγωνιστών του λόγω του ρίσκου εκτέλεσης και του ρίσκου χώρας, επισημαίνει.  

ΕΥΔΑΠ: Η εξόφληση των οφειλών από το Δημόσιο δημιούργησε τεράστια εισροή μετρητών στην εταιρία, σημειώνει η Eurobank Equities με αποτέλεσμα στο ταμείο να υπάρχουν 335 εκατ. ευρώ μετά τον τελικό διακανονισμό των υποχρεώσεων, γεγονός που αφήνει χώρο για επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους (ακόμα και 200 εκατ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε απόδοση 24%).

Η χρηματιστηριακή αναρωτιέται γιατί τα παραπάνω δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής που είναι διαπραγματεύσιμη με discount 50% έναντι της αγοράς με βάση την αξία της επιχείρησης προς τα EBITDA (EV/EBITDA).

Εκτιμά ότι υπάρχει δρόμος για ακόμα καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας ότι αν ανακάμψει η ζήτηση σε προ κρίσης επίπεδα (υπάρχει πτώση 16% στην κατανάλωση ανά σύνδεση από το 2008) θα μπορέσει να αυξηθεί η τιμή-στόχος κατά 2 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως, πάντως, σημειώνεται, υπάρχουν ακόμα σημαντικά θέματα ανοικτά, όπως η συμφωνία για την προμήθεια ύδατος και η δομή των χρεώσεων, τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να προχωρήσει επιτυχημένα η ιδιωτικοποίηση.

ΜΕΤΚΑ: Η εταιρία έχει αναδειχθεί σε μηχανή παραγωγής μετρητών, παρά τις μεγάλες μεταβολές στην ανάγκη για κεφάλαιο κίνησης. Έχει παραγάγει σωρευτικά cash flow 150 εκατομμυρίων ευρώ σημειώνει η χρηματιστηριακή. «Περιμένουμε ότι θα δημιουργήσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια (30% της κεφαλαιοποίησης) με την ολοκλήρωση των έργων σε Τουρκία και Αλγερία».

Η ΜΕΤΚΑ έχει περιθώρια για πολύ καλύτερες επιστροφές κεφαλαίων στους μετόχους και θα μπορούσε να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία αυξάνοντας τις πληρωμές προς τους τελευταίους (επιστροφές κεφαλαίου, μερίσματα).

Η Eurobank Equity εκτιμά πως υπάρχουν λίγα περιθώρια να χάσει η κοινοπραξία όπου μετέχει ο όμιλος το συμβόλαιο για έργο 273 εκατ. ευρώ για το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και, όπως σημειώνει, δεν έχει λόγο να αμφιβάλλει για την ικανότητά της να ολοκληρώσει έγκαιρα το συμβόλαιο ύψους 1 δισ. δολαρίων στο Ιράκ και περιλαμβάνει αυτά τα σενάρια στην εκτίμηση που διατυπώνει για την εταιρία.

Σημειώνει τέλος πως η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση με πολλαπλασιαστή μικρότερο του 3 με βάση τον δείκτη EV/EBITDA, που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των τίτλων που παρακολουθεί.

ΟΤΕ: Ο όμιλος έχει ισχυρότερο ισολογισμό έναντι Ευρωπαίων ανταγωνιστών του, σημειώνει η χρηματιστηριακή, καθώς αντιμετώπισε επιτυχώς τις προκλήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους.

Επισημαίνει ότι η εταιρία εξασφάλισε μείωση κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ για το 2014 μέσω του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, ενώ το momentum σε ό,τι αφορά το σκέλος των σταθερών επικοινωνιών είναι ισχυρό, χάρη και στα πακέτα payTV. Παρά τις πιέσεις στις τιμές της κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι η εταιρία συνεχίζει να παράγει ισχυρή ρευστότητα και είναι πιθανό να αρχίσει να δίνει μέρισμα, ξεκινώντας από το 2015 (για τα κέρδη του 2014).

Στα ρίσκα η χρηματιστηριακή επισημαίνει την πίεση στις τιμές στην τηλεφωνία. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v