Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης του Γενικού Δείκτη

Οι συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι οι αγοραστές αρχίζουν να χάνουν τις μάχες και ενεργούν πλέον πιο επιφυλακτικά. Στο πτωτικό σκέλος, οι ζώνες με σημασία, μετά την απώλεια των 1.230, είναι οι 1.200 μονάδες.

Τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης του Γενικού Δείκτη

Αν και η κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα, μετά την αδυναμία ανοδικής διαφυγής ανώτερα των 1.300 μονάδων, ήταν πιθανή εξέλιξη για την αγορά, η αυξημένη μεταβλητότητα και ο τρόπος με τον οποίο διαδραματίζονται οι τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν προσθέσει περισσότερο «άγχος».

Οι συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι οι αγοραστές αρχίζουν να χάνουν τις μάχες και ενεργούν πλέον πιο επιφυλακτικά, αν και η ρευστοποίηση θέσεων σε μετοχές όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ είναι απόλυτα συνεπής βάσει των πρόσφατων αποδόσεων και της επιμέρους τεχνικής εικόνας των τίτλων.

Την ίδια στιγμή όμως, στη χθεσινή συνεδρίαση, οι πωλητές ήταν πειστικοί στις κινήσεις τους και πίεσαν τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη με αξιόλογο όγκο συναλλαγών.

Η χθεσινή συνεδρίαση είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με τη συνεδρίαση της 14ης Ιανουαρίου, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 1.256 μονάδες, που και τότε προκάλεσε νευρικότητα στους συμμετέχοντες.

Παρά τη σαφή αλλοίωση της ανοδικής βραχυπρόθεσμης εικόνας, η μεσοπρόθεσμη προσέγγιση παραμένει απαράλλαχτη και θετική. Στο πτωτικό σκέλος, οι ζώνες με σημασία, μετά την απώλεια των επιπέδων του προηγούμενου υψηλού στις 1.230 μονάδες, είναι οι 1.200 μονάδες και έπονται οι 1.175-1.180 μονάδες.

 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Στα επίπεδα των 1.180 μονάδων διαμορφώνεται και ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 55 ημερών, ενώ ειδικής μνείας χρήζει το χαμηλό στις 23 Δεκεμβρίου στις 1.095-1.100 μονάδες.

Παράλληλα, για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που έχει μεγαλύτερη σημασία από τον Γενικό Δείκτη, η βραχυχρόνια εικόνα δείχνει ως πιθανές ζώνες στήριξης τις 390-393 μονάδες.

Ο FT 25

Πιο μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, η εικόνα επίσης παραμένει θετική. Η πιθανή διόρθωση έως τις 363 μονάδες, που ήταν και τα επίπεδα που κράτησε η αγορά στις 23 Δεκεμβρίου, για την ώρα φαίνεται να περικλείει ολόκληρη την πρώτη φάση της διόρθωσης.

Για τον τραπεζικό κλάδο, η διατήρησή του πάνω από τις 167 μονάδες έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού από τα μέσα Οκτωβρίου το επίπεδο αυτό έχει μείνει ανέπαφο σε όλες τις πτωτικές διαθέσεις των τραπεζικών μετοχών. Πιο βραχυπρόθεσμα, στήριξη είναι ο εκθετικός κινητός μέσος όρος τόσο των 55 όσο και των 200 ημερών που έχει πλησιάσει τη ζώνη των 185 μονάδων, αφού οι 190 μονάδες, που ήταν το πρώτο stop, προσεγγίστηκαν.

Χαμηλότερα, το επίπεδο των 177 μονάδων είναι μια μικρή στήριξη. Από πλευράς μετοχών, τα χαμηλό στις 23 Δεκεμβρίου μπορεί να αποτελέσουν τον οδηγό αν η πτωτική κίνηση επιταχυνθεί: τα 3,71 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής είναι το κλειδί, το 0,58 ευρώ για την Alpha Bank και το 1,36 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v