Ολο το παιχνίδι των ξένων στο Χρηματιστήριο

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τις θέσεις ξένων στα blue chips του Χρηματιστηρίου. Ποιοι κτίζουν θέσεις και ποιοι πωλούν. Η παντοκρατορία των hedge funds και οι ηχηρές απουσίες. Πίνακες ανά μετοχή.

Ολο το παιχνίδι των ξένων στο Χρηματιστήριο

Σε νέα φάση περνά το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η αύξηση του όγκου συναλλαγών το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι το «παιχνίδι» αποκτά καινούργιο ενδιαφέρον, καθώς η ελληνική αγορά μπαίνει για τα καλά στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών.

Ασφαλώς, αφορμή γι' αυτό είναι η τεχνική αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, αλλά αιτία είναι η βελτιωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας (με τη σχεδόν οριστική απομάκρυνση της πιθανότητας για Grexit), η -σε γενικές γραμμές- εικόνα υποτίμησης στις ελληνικές μετοχές, η προσαρμογή των ίδιων των εταιρειών στα νέα δύσκολα δεδομένα της αγοράς και, φυσικά, η αίσθηση ότι η Ελλάδα συνολικά έχει πιάσει πάτο.

Καθώς, λοιπόν, οι «μεγάλες συγκινήσεις» στο Χ.Α. είναι... παραδοσιακά συνδεδεμένες με τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, είναι σημαντικό να δούμε ποιοι χτίζουν θέσεις και σε ποιες εταιρείες, ποιοι αναδιαρθρώνουν τα ελληνικά τους χαρτοφυλάκια, αλλά και ποιοι... λείπουν. Και ίσως εδώ να κρύβεται το μήνυμα για την επόμενη μέρα στο Χ.Α.: οι απουσίες είναι ηχηρές...

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας γράφει σημαντική άνοδο διασπώντας όλα τα πιθανά τεχνικά επίπεδα αντίστασης χωρίς μεγάλες δυσκολίες καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Η προσδοκία για εισροές από τα emerging funds, αλλά και τα βελτιούμενα μακροοικονομικά στοιχεία αποτελούν τα σημεία-κλειδιά, ενώ καταλυτικό ρόλο στη χωρίς ανάσα άνοδο είναι η απουσία προσφοράς τίτλων. Μετά την υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από τον οίκο MSCI, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των ξένων brokers κάνουν λόγο για καθαρές εισροές ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά θα προέρχονται από αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών παθητικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Axia Numbers, οι ξένοι για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα συνέχισαν να αυξάνουν τη συμμετοχή τους, η οποία ανέρχεται στο 44,5% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς, έναντι 43,9% στο τέλος του προηγούμενου μήνα. 

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τη μελέτη των θέσεων που έχουν στις ελληνικές μετοχές ξένα hedge funds, αμοιβαία κεφάλαια και investment advisers έως τις 30 Σεπτεμβρίου, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα «καλάθια» τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι μάλλον η αρχή του «έργου» που θα δούμε προσεχώς, αφού οι θέσεις που έχουν χτίσει οι ξένοι θεσμικοί δεν είναι σημαντικές, με εξαίρεση 3-4 εταιρείες.

Για τις σημαντικότερες εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης (στους πίνακες δεν περιλαμβάνονται ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Σωλ. Κορίνθου), παρουσιάζονται οι εισροές και οι εκροές των θεσμικών χαρτοφυλακίων για το εξάμηνο Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2013 του έτους, όπου είναι φανερό ποιοι ξένοι αγοράζουν Ελλάδα. Πέραν όμως των τοποθετήσεων, σήμα στέλνουν και οι ηχηρές απουσίες από funds που είθισται να πρωτοστατούν στην ελληνική αγορά.

Μεγάλοι asset managers όπως: SSGA, UBS, Pimco, AXA Group, Credit Suisse, JPMorgan, Prudential, Goldman Sachs και άλλοι λάμπουν διά της απουσίας τους, ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι από αυτούς είχαν εμφανιστεί με σημαντικές θέσεις σε ελληνικές μετοχές.

Η εικόνα ανά εταιρεία

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, η μετοχή της ΕΤΕ εμφανίζει εκροές συνολικά 554.000 κομματιών, μεταβολή που οφείλεται στη ρευστοποίησης της θέσης της BlackRock Advisors UK.

Την περίοδο όμως Μάρτιος - Ιούνιος οι εισροές διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. τεμάχια με τη The Vanguard Group να αγοράζει 1,4 εκατ. μετοχές και να αυξάνει τη θέση της στις 2,3 εκατ. μετοχές.

Τα αμοιβαία κεφάλαια της BlackRock είναι ιδιαίτερα δραστήρια.

Η BlackRock Fund Advisors έχει θέση με 533.000 κομμάτια και η BlackRock Asset Management Deutscheland έχει ρευστοποιήσει τη θέση της. Η TIAA-CREF Investment Management έχει θέση 438.000 μετοχές.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Για την περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου οι ξένοι ήταν καθαροί αγοραστές με 4,2 εκατ. μετοχές, ενώ για την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου οι αγορές ήταν 552.000 τεμάχια.

Τη μεγαλύτερη αύξηση θέσης εμφανίζει η Global X Management με αγορές 2,9 εκατ. τεμάχια έως το Σεπτέμβριο και 251.000 κομμάτια έως τον Ιούνιο.

Η TIAA-CREF Investment Management αύξησε τη θέση του με 975.000 μετοχές στο 1,12 εκατ. συνολικά και η Quantex, με 600.000 μετοχές συνολικά, αύξησε τη θέση της κατά 290.000.

Εκτός των Norges Bank Investment Management και Dimensional Fund Advisors που έχουν θέσεις 3,2 και 1,6 εκατ. μετοχές αντίστοιχα, η περίοδος Μάρτιος - Σεπτέμβριος κύλησε χωρίς σημαντικές αγοροπωλησίες.

ALPHA BANK

Νέα προσθήκη με 1,2 εκατ. μετοχές το Quantex AG, μια μικρή ενεργητική εταιρεία διαχείρισης με έδρα στη Ζυρίχη και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Το αμερικάνικο αμοιβαίο κεφάλαιο BlackRock Fund Advisors αύξησε τη θέση του κατά 861.000 μετοχές στις 2,1 εκατ. μετοχές από τον Ιούνιο και μετά.

Το Global X Management, αμοιβαίο κεφάλαιο ETF παθητικής διαχείρισης, από τον Ιούνιο έχει αυξήσει τη θέση του κατά 3,8 εκατ. μετοχές.

To Vanguard Group συμμετέχει πλέον με 8,3 εκατ. μετοχές, θέση που αύξησε τον Ιούνιο κατά 3,15 εκατ. μετοχές.

Τέλος, στη μετοχή της τράπεζας, η αμερικανική TCW Asset Management, το ίδιο χρονικό διάστημα πώλησε τις 687.000 μετοχές της.

Την Παρασκευή η μετοχή ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με μικρές απώλειες και έκλεισε στο 0,633 ευρώ, ενώ το warrant στο 1,36 ευρώ. Το τελευταίο τρίμηνο σημειώνει κέρδη 59%, ενώ στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο, η άνοδος είναι 7,29%.

JUMBO

Στο top 3 των ξένων παραμένουν οι Fidelity Management & Research με 14,8 εκατ. μετοχές, η First Eagle Investment Management με 9,7 εκατ. μετοχές και η Franklin Advisers με 8,7 εκατ.

Από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, πάντως υπήρξε αποεπένδυση 7,6 εκατ. μετοχών με τις Franklin Advisers, First Eagle Investment Management LLC, Templeton Investment Counsel, HSBC Private Wealth Managers και Invesco Advisers να μειώνουν τις θέσεις τους, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχουν νέες τοποθετήσεις μεγαλύτερες των 100.000 τεμαχίων.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ανέβασε στα €9, από €8 προηγουμένως, την τιμή-στόχο για τη μετοχή η Eurobank Equities διατηρώντας τη σύσταση "hold".

Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι τα περιθώρια κέρδους ενδέχεται να αυξηθούν το 2014. H Εurobank Equities αναμένει επιστροφή κεφαλαίου 0,40 ευρώ ανά μετοχή σε περίπτωση που η Jumbo λάβει νέο δάνειο 65 εκατ. ευρώ.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Ελάχιστες οι αλλαγές αναφορικά με τις κινήσεις των ξένων έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πέραν της Norges Bank Investment Management, σημαντικές θέσεις κατέχουν η Dimensional Fund Advisors, η Vanguard Group, η Global X Management, η BlackRock Fund Advisors και η TIAA-CREF Investment Management με συνολικά 3,7 εκατ. μετοχές. 

Κυρίαρχο για τον όμιλο το θέμα της συγχώνευσης με τη βελγική θυγατρική και το μπρα ντε φερ με τις αρχές για τη διαδικασία.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Τις μεγαλύτερες θέσεις έχουν οι Norges Bank Investment Management, Dimensional Fund Advisors, Vanguard Group, Global X Management και ID-Sparinvest A/S με 5,2 εκατ. μετοχές στις 30/9.

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι σημαντικότερες τοποθετήσεις έγιναν έως τις 30/6, με το Global X Management να αυξάνει τη θέση του κατά 155.000 μετοχές στις 365.000 και η BlackRock Fund Advisors με 31.000 κομμάτια με σύνολο 155.000 μετοχών.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Σημαντικές θέσεις κατέχουν οι BlackRock Fund Advisors, η Norges Bank Investment Management, η Dimensional Fund Advisors, η Global X Management, το Vanguard Group και η AXA Investment Managers.

Από τις 30 Ιουνίου οι σημαντικότερες τοποθετήσεις έγιναν από τις BlackRock Fund Advisors, Global X Management και Vanguard Group με αύξηση θέσης κατά 335.000, 78.000 και 104.000 τεμάχια αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως η BlackRock Fund Advisors αύξησε τη θέση της έως τις 30/9 κατά 212.000 μετοχές.


EUROBANK PROPERTIES

Χωρίς σημαντικές μεταβολές από τις 30/6 με συνολικές αγορές 38.000 μετοχών. Το προηγούμενο διάστημα πάντως, η Vanguard Group αύξησε τη θέση της στον τίτλο κατά 21.000 τεμάχια στις 97.000 αθροιστικά.

Η σημαντικότερη θέση είναι της Fidelity Management & Research με 3,56 εκατ. μετοχές και έπειτα της AXA Investment Managers με 131.000 κομμάτια.

Την Παρασκευή, ο τίτλος έκλεισε στα 7,73 ευρώ, υποχωρώντας οριακά. Στις τελευταίες 30 συνεδριάσεις η απόδοση είναι της τάξης του 9%.

ΕΧΑΕ

Για την μετοχή καταγράφονται αυξημένες εισροές από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2013 και στασιμότητα στο επόμενο διάστημα έως τον Σεπτέμβριο. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το σύνολο των «ξένων» τοποθετήσεων προσεγγίζει τα 3,58 εκατ. μετοχές.

Τη διαφορά κάνουν οι Templeton Investment Counsel, Franklin Advisers και JP Morgan Asset Management με αύξηση θέσης κατά 366.000, 789.000 και 2,1 εκατ. μετοχές.

Την υψηλότερη θέση με 3,7 εκατ. μετοχές εμφανίζει από το 2010 το νορβηγικό Skagen AS, το οποίο χαρακτηρίζεται ενεργός διαχειριστής με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

FOLLI FOLLIE GROUP

Μεγάλη κινητικότητα από τις 30/6 στη μετοχή, με τη Fidelity Management & Research να ανεβάζει τη θέση της κατά 1,1 εκατ. μετοχές και την Brandes Investment Partners κατά 87.000 στις 311.000 μετοχές αθροιστικά.

Η Vanguard Group με 170.000 κομμάτια και οι Global X Management, J. Chahine Advisory, KBC Asset Management κατέχουν θέση με πάνω από 100.000 κομμάτια.

Η Eurobank Equities στα τέλη Σεπτέμβρη ανέβασε στα 17,9 ευρώ, από 14,5 πριν, την τιμή-στόχο για τη μετοχή διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση Hold. Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει ανθεκτικά τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της εταιρίας.

FRIGOGLASS

Χωρίς μεγάλες μεταβολές από τις 30/6 ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπάρχει μια εξαίρεση: η αύξηση της θέσης κατά 113.000 τεμάχια από το Henderson Global Investors και τη νέα θέση από το Wellington Management με 78.000 κομμάτια.

Μικρή προσθήκη και από τη Natixis Asset Management με 29.000 κομμάτια και συνολική θέση 84.000 μετοχών. 

COCA COLA HBC

Σημαντικές αποχωρήσεις στη μετοχή από τις 30/6 έως τις 30/9, με την Capital Research & Management να ρευστοποιεί τη θέση των 7,85 εκατ. μετοχών, την Acadian Asset Management τις 886.000 μετοχές της και την T. Rowe Price International 278.000 μετοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά στο τρίμηνο Μάρτιος - Ιούνιος του 2013 πωλήθηκαν 9,2 εκατ. μετοχές της Coca Cola, ενώ για την περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου οι καθαρές αγορές διαμορφώθηκαν σε μόλις 347.000 κομμάτια.

Μερικές από τις νέες τοποθετήσεις που έχουν ενδιαφέρον είναι η Calamos Advisors με 401.000 κομμάτια και η TIAA-CREF Investment Management με 267.000. Αγορές εμφανίζονται και για λογαριασμό της BlackRock Fund Advisors με 187.000 και της Morgan Stanley Investment Management με 157.000 κομμάτια.

INTRALOT

Μάλλον... χλιαρές είναι οι κινήσεις των ξένων επενδυτών στο μετοχολόγιο έως τις 30/9.

Για την περίοδο Μαρτίου - Σεπτεμβρίου, αθροιστικά οι πωλήσεις μετοχών διαμορφώθηκαν σε μόλις 105.000, με σημαντικότερες την εκποίηση της θέση των 90.000 κομματιών της Natixis Asset Management και των 34.000 μετοχών της Wellington.

Την Παρασκευή, ο τίτλος υποχώρησε κατά 4,2%, στο 1,83 ευρώ, ενώ στις τελευταίες 30 συνεδριάσεις σημειώνει κέρδη της τάξης του 12%

ΜΕΤΚΑ

Μικρές οι αλλαγές και στη ΜΕΤΚΑ, με σημαντικότερες κινήσεις την αύξηση της θέσης της Fidelity Management & Research κατά 82.000 τεμάχια στις 911.000 και την αύξηση κατά 41.700 μετοχές της Global X Management.

Τη μεγαλύτερη θέση με 3,1 εκατ. μετοχές εμφανίζει το Kempen Capital Management, το οποίο είναι ένα μικρό κεφάλαιο ενεργητικής διαχείρισης με εξειδίκευση σε small και mid-caps και η ΜΕΤΚΑ αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη θέση του σε αξία.

Αρχές Σεπτέμβρη ο όμιλος ολοκλήρωσε την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με συνολική ισχύ 870 MW, του αυστριακού ενεργειακού ομίλου OMV, στη Σαμψούντα της Τουρκίας.

Η σύμβαση έργου «με το κλειδί στο χέρι» (turn-key EPC contract) που υπεγράφη το 2010, υλοποιήθηκε από τη ΜΕΤΚΑ Α.Ε. σε κοινοπραξία με την 100% θυγατρική της ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία, Power Projects Limited. Κύριος του Έργου ήταν ο όμιλος OMV.

MIG

Οι νέες τοποθετήσεις ή οι αυξήσεις θέσεων στη μετοχή ανήλθαν σε 1 εκατ. μετοχές.

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία, η Global X Management εμφανίζεται να αυξάνει τη θέση της κατά 832.000 μετοχές στο 1,74 εκατ., ενώ με αγορά 267.000 μετοχών η BlackRock Fund Advisors παρουσιάζει θέση στο 1 εκατ. μετοχές.

Τέλος, καταγράφεται μικρή αποεπένδυση με πωλήσεις 110.000 μετοχών (στα 1,18 εκατ. κομμάτια με βάση τα στοιχεία 30 Σεπτεμβρίου) από την Grantham, Mayo, Van Otterloo.

MOTOR OIL

Από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο, οι καθαρές εισροές προσέγγισαν το 1,4 εκατ. μετοχές, με την BlackRock Fund Advisors να αποτελεί τον πιο ενεργό παίκτη με αθροιστικές αγορές 1,16 εκατ. μετοχές και συνολική θέση 2,18 εκατ. μετοχών.

Η ING Investment Management Advisors εμφανίζεται αγοραστής με 377.000 κομμάτια και η Vanguard Group με 345.000 μετοχές.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα η UBS προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης για την μετοχή του ομίλου σε "Buy" από "Neutral" και αύξηση της τιμής στόχου στα 8,75 ευρώ από 7,25 ευρώ προηγουμένως. Η κίνηση βασίστηκε στην υψηλότερη εκτίμησή του οίκου για το EBITDA του 2014 και 2015.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Σημαντική μεταβολή θέσης από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο είναι η αύξηση της θέσης της Global X Management με 154.000 κομμάτια και με συνολική θέση 292.000 μετοχών.

Σημαντικές θέσεις από τις Dimensional Fund Advisors, Vanguard Group, KBC Asset Management και Belfius Investment Management.

Αρχές Σεπτέμβρη, η Alpha Finance σε ανάλυσή της εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο ανόδου της τάξης του 15% για το Γενικό Δείκτη (πλην τραπεζών) και περιέλαβε τον τίτλο στις κορυφαίες επιλογές μαζί με τις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

ΔΕΗ

Χωρίς σημαντικές προσθήκες ή αποχωρήσεις είναι ο τίτλος της ΔΕΗ. Βασική θέση της Silchester International Investors με 32 εκατ. μετοχές και της Norges Bank Investment Management που κατέχει 3,5 εκατ. μετοχές.

Από τις μεγάλες συμμετοχές είναι η Grantham, Mayo, Van Otterloo που αυξάνει από τρίμηνο σε τρίμηνο τη θέση της. Νέα θέση μέχρι τον Ιούνιο είναι η Erste-Sparinvest Kapitalanlage με 153.000 μετοχές.

Η Global X Management αύξησε τη θέση της με 97.000 κομμάτια ως τον Ιούνιο, αλλά ήταν πωλητής με 32.700 μετοχές έως τον Σεπτέμβριο.

Πρόσφατη (αρχές Οκτώβρη) έκθεση της Citigroup προέβλεψε μεγάλη αύξηση των εταιρικών κερδών στο 2014 για τις εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. που καλύπτει, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός υποχώρησης των πωλήσεων επιβραδύνεται, γεγονός που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις επιθετικές πολιτικές μείωσης κόστους. Για τη ΔΕΗ προβλέπει αύξηση κερδών από τα 110 εκατ. ευρώ σε 191,5 εκατ. ευρώ το 2014.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Εκτός της θέσης της Swisscanto Asset Management, ενεργός διαχειριστής συνταξιοδοτικών κεφαλαίων με έδρα τη Ζυρίχη.

Σημαντικές αγοραπωλησίες έχουν γίνει από την Global X Management με αγορές 152.000 μετοχών έως τον Ιούνιο και πωλήσεις 42.700 μετοχές έως τον Σεπτέμβριο και θέση 109.000 μετοχές. To Vanguard Group συμμετέχει πλέον με 3.686 μετοχές μετά τη ρευστοποίηση 170.000 μετοχών έως τις 30/6.

ΤΙΤΑΝ

Σημαντικές αλλαγές από τις 30/3 έως τις 30/9, με τη Fidelity Management & Research να ενισχύει τη θέση της αρχικά με 538.000 μετοχές έως τον Ιούνιο και έπειτα με 34.000 μετοχές, ενώ στον αντίποδα η Capital Research & Management μείωσε τη θέση της κατά 2 εκατ. μετοχές έως τον Ιούνιο με καθαρή θέση πλέον 1,84 μετοχές.

Η Harris Associates αύξησε τη θέση κατά 96.000 κομμάτια με συνολική θέση 1,57 εκατ. μετοχές.

Συνολικά, πάντως, στο εξάμηνο οι «εκροές» είναι 653.000 κομμάτια.

Η μετοχή, μαζί με τις ΜΕΤΚΑ και ΕΧΑΕ, περιλαμβάνεται στις επιλογές της Euroxx. Η τελευταία στο Greek Equity Strategy υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής και παρότι τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει, οι προοπτικές πλέον δείχνουν ευοίωνες για πρώτη φορά από το 2009.

ΟΠΑΠ

Ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σημειώνεται στη μετοχή του Οργανισμού με μεγάλες εναλλαγές θέσεων ανάμεσα στους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, συνολικά 98 εκατ. μετοχές ήταν σε χέρια ξένων θεσμικών έναντι 88 εκατ. μετοχών τον Ιούνιο.

Στο τέλος του Ιούνιου, οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις στον Οργανισμό ήταν από την Capital Research & Management με 796.000 μετοχές, την BlackRock Fund Advisors με 624.000 μετοχές, την ClearBridge Investments με 400.000 και την Global X Management με 236.000 μετοχές.

Παράλληλα, πωλητές ως το τέλος Ιουνίου ήταν η Vanguard Group με 481.000 μετοχές και οι Allianz Global Investors Europe, Capital Guardian Trust, F&C Asset Managers και ING Investment Management Advisors με άνω των 100.000 έκαστη.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη μεταβολή είναι η αύξηση θέση της BlackRock Fund Advisors με 10,16 εκατ. μετοχές με τη συνολική της θέση πάνω από 17 εκατ. μετοχές, αθροιστικά μαζί με την BlackRock Advisors UK.

Η Παρασκευή μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική μέρα για τον Οργανισμό καθώς ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 33% στην Emma Delta. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και οι αλλαγές στο Δ.Σ. του Οργανισμού. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο κ. Kamil Ziegler.

Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της χρονιάς. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι εισέπραξε το προβλεπόμενο από τη σύμβαση ποσό των 622 εκατ. ευρώ, ενώ, βάσει της σύμβασης πρόκειται να εισπράξει επιπλέον ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Το συνολικό ποσό που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αποτελείται από τα προαναφερθέντα €652 εκατ. πλέον των μερισμάτων της χρήσης του 2012, ύψους €60 εκατ. που έχουν ήδη καταβληθεί.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες της εταιρείας μειώθηκαν στο α' εξάμηνο στα 161,2 εκατ. ευρώ ή 55% χαμηλότερα από πέρσι, ενώ τα κέρδη του β' τριμήνου στα 28,4 εκατ. ευρώ έναντι 38,9 εκατ. στο α΄ τρίμηνο. 


ΟΤΕ

Εξίσου υψηλό ενδιαφέρον σημειώνει και ο τίτλος του ΟΤΕ, για τον οποίο οι καθαρές εκροές την περίοδο Ιούνιου - Σεπτεμβρίου ήταν 410.000 μετοχές.

Η ρευστοποίηση της θέσης της Handelsbanken Fonder με 583.000 μετοχές ήταν η πιο σημαντική μεταβολή, ενώ η Wellington Management αύξησε περαιτέρω τη θέση της με 122.000 μετοχές (687.000 αθροιστικά) και η Frankfurt-Trust Investment αύξησε τη θέση της κατά 134.000 μετοχές σε 324.000.

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, οι θέσεις των ξένων ήταν 36 εκατ. μετοχές ενώ το Μάρτιο του 2013 ήταν 43,1 εκατ.

Η σημαντικότερη μεταβολή μέχρι τον Ιούνιο ήταν από το Capital Research & Management που συνολικά ρευστοποίησε θέση 6,9 εκατ. μετοχών διακρατώντας 4,68 εκατ. μετοχές.

Η Syz & Co. Asset Management πώλησε 2,25 εκατ. μετοχές, μηδενίζοντας σχεδόν τη θέση σε 83.000 και η BlackRock Fund Advisors και η State Street Global Advisors πώλησαν 285.000 και 234.000 κομμάτια.

Αρχές Οκτωβρίου, η IBG ανέβασε στα 11 ευρώ από 8,7 ευρώ προηγουμένως την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση Buy.

Η χρηματιστηριακή «βλέπει» περιθώριο ανόδου 34% για τη μετοχή του Οργανισμού. Παράλληλα, αναμένει ότι ο ΟΤΕ θα καταγράψει ισχυρές ταμειακές ροές και θα βελτιώσει το προφίλ κινδύνου. Κύριος καταλύτης για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής είναι η εφαρμογή του νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου, σημειώνει η IBG.

*Δείτε αναλυτικά στοιχεία για τις κινήσεις τους προηγούμενους μήνες στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v