Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικά κίνητρα για τα Αμοιβαία ζητά η ΕΘΕ

Η ελληνική αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων ύψους 23 δισ. ευρώ θα επιδιώξει νέα φορολογικά κίνητρα προκειμένου να ανακόψει την πτωτική τάση του ενεργητικού που διαχειρίζεται, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών την Τετάρτη.

Φορολογικά κίνητρα για τα Αμοιβαία ζητά η ΕΘΕ
Η ελληνική αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων ύψους 23 δισ. ευρώ θα επιδιώξει νέα φορολογικά κίνητρα προκειμένου να ανακόψει την πτωτική τάση του ενεργητικού που διαχειρίζεται, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών την Τετάρτη στο Reuters.

Έχοντας πληγεί σοβαρά από το χρηματιστηριακό κραχ το 1999, η αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, σημαντικοί αγοραστές κρατικών ομολόγων και πηγή άντλησης κεφαλαίων για επιχειρήσεις που επεκτείνονται, προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει.

”Το σοκ του 1999 τραυμάτισε τους μικροεπενδυτές, τους βασικούς πελάτες των Αμοιβαίων. Αυτή η κατηγορία επενδυτών δεν καρπώθηκε τις καλές αποδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών τα τρία τελευταία χρόνια”, δήλωσε ο κ. Γιώργος Παπουτσής, ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η Ένωση, που περιλαμβάνει εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου, βλέπει το ενεργητικό της να βαίνει μειούμενο ενώ ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό έχει επίσης αρπάξει ένα κομμάτι της ”πίτας”.

”Πιστεύουμε ότι χρειάζονται λύσεις ”supply-side” ώστε να τονωθεί η ζήτηση, φορολογικά κίνητρα που θα ωθήσουν τον επενδυτή να επενδύσει μακροπρόθεσμα,” είπε ο κ. Παπουτσής, γενικός διευθυντής της Διεθνική ΑΕΔΑΚ από το 2001, του βραχίονα διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σημειωθεί καθαρές εκροές ύψους 6,82 δισ. ευρώ στα ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια. Το μεγαλύτερο μέρος, 4,78 δισ. ευρώ, έχει σημειωθεί φέτος, πλήττοντας κυρίως τα ομολογιακά και τα Αμοιβαία Διαχείρισης Διαθεσίμων.

”Οι μικροεπενδυτές που έφυγαν από το 1999 δεν επέστρεψαν για να ξαναεπενδύσουν. Έχασαν και τα κεφαλαιακά κέρδη στα ομόλογα από τη σύγκλιση των επιτοκίων και την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ γιατί ήταν κυρίως τοποθετημένοι σε repos και έντοκα γραμμάτια και όχι σε Ομολογιακά Αμοιβαία η Ομόλογα”, πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

Ο κλάδος περιλαμβάνει στην Ελλάδα 26 εταιρίες διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, κυρίως θυγατρικές τραπεζών, και 10 εισηγμένες εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Περιλαμβάνονται ακόμη διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων και εταιρίες επενδύσεων ακινήτων.

Ο κλάδος των Αμοιβαίων Κεφαλαίων έχει αλλάξει από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Πέρα από τις εκροές, το εύρος των προϊόντων έχει επεκταθεί προσφέροντας μεγάλη ποικιλία επενδυτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων που επενδύουν στο εξωτερικό και funds of funds, είπε ο κ. Παπουτσής.

”Στον κλάδο μας είναι σημαντικό να περάσουμε το μήνυμα του επενδύειν και όχι του trading”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΘΕ. ”Πως δηλαδή οι μικροεπενδυτές μπορούν να σχηματίσουν χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο μας”.

Προκειμένου να αντιστραφεί η τάση συρρίκνωσης του ενεργητικού και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, πρέπει να βελτιώσει την εικόνα του στους μικροεπενδυτές, υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής.

”Χρειαζόμαστε κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα, όχι μειώσεις φόρων, για να αναζωογονηθεί η ζήτηση για επενδυτικά οχήματα όπως τα Αμοιβαία και τις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου”.

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια καταβάλλουν φόρο 0,003% επί του ενεργητικού που διαχειρίζονται, κάτι το οποίο παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι πλήττει τον κλάδο και πρέπει να καταργηθεί.

”Ο φόρος αυτός είναι ένας παράγοντας αλλά όχι το κύριο ζήτημα. Επηρεάζει περισσότερο τα Ομολογιακά και τα Αμοιβαία Διαχείρισης Διαθεσίμων, όχι τα Μετοχικά,” είπε ο κ. Παπουτσής. ”Πρέπει να δούμε τη φορολόγηση του κλάδου γενικότερα, πιο σφαιρικά, το δάσος και όχι το δέντρο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v