Με... διαφορές στα σημεία φαίνεται πως έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2013 για τις εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α.
Αν και είναι αρκετά νωρίς για αριθμούς, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του δεύτερου τριμήνου ήταν:
• Η συνέχιση της κόπωσης που είχαν εμφανίσει οι κερδοφορίες των εξαγωγικών εταιρειών το πρώτο τρίμηνο, με το μεγαλύτερο τμήμα των απωλειών να αφορά την κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων και όχι τον κύκλο εργασιών. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν τόσο το αυξημένο κόστος των καυσίμων, όσο και η οικονομική ύφεση στην Ευρώπη που ανάγκασε τις εισηγμένες να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τους προκειμένου να μείνουν στην αγορά.
• Η σχετικά καλύτερη πορεία αρκετών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο. Αυτό συνέβη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί η ζήτηση σε πολλούς κλάδους έδειξε τα πρώτα σημεία (πρόσκαιρης;) σταθεροποίησής της, όπως για παράδειγμα στις πωλήσεις αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, ηλεκτρικών συσκευών και στις αγορές που επηρεάζονται από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Και δεύτερον, λόγω των μεγάλων μειώσεων που παρατηρήθηκαν στο μέτωπο των λειτουργικών δαπανών από κινήσεις που είχαν ξεκινήσει στο παρελθόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, αυτή η βελτίωση δεν θα σημάνει επάνοδο στην κερδοφορία, αλλά περιορισμό των ζημιών.
Πέρα όμως από τις δύο αυτές γενικές τάσεις, άλλοι παράγοντες που έχουν επηρεάσει την εικόνα των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιρειών σε επιμέρους κλάδους είναι οι εξής:
Πρώτον, η άνοδος του τουρισμού από τον Απρίλιο και μετά φαίνεται να έχει ευνοήσει σε κάποιον βαθμό δραστηριότητες όπως τα ξενοδοχεία και οι μεταφορές (π.χ. Αεροπορία Αιγαίου, η οποία φέτος αναμένεται να επιστρέψει στην κερδοφορία). Πάντως, σαφώς μεγαλύτερη θετική επίδραση θα φανεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Δεύτερον, η ιδιαίτερα μπλεγμένη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, καθώς πέρα από τη φετινή έλλειψη των Λίβυων ασθενών του πρώτου τριμήνου του 2012, οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα καλούνται να αντιμετωπίσουν:
α) τα μειωμένα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς και β) το περιβόητο «claw back» (επιστροφή εισπράξεων των παρόχων ιδιωτικής υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ) που προτίθεται να ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να κλείσει κάποιες από τις δημοσιονομικές τρύπες της χώρας.
Τρίτον, η πτώση των τιμών που έχουν σημειώσει στις διεθνείς αγορές τα περισσότερα εμπορεύματα (π.χ. χάλυβας, χαλκός, αλουμίνιο) στο πρώτο φετινό εξάμηνο θα προκαλέσει μεν κάποιες λογιστικές απώλειες στην κερδοφορία των εταιρειών (ζημίες αποθεμάτων, inventory losses), ωστόσο θα συνεισφέρει θετικά στη ρευστότητα των εταιρειών αυτών, λόγω της μειωμένης ανάγκης για κεφάλαια κίνησης.
Πέραν αυτού όμως, τα νέα σε ό,τι αφορά την πορεία των ταμειακών ροών του πρώτου εξαμήνου δεν αναμένονται ικανοποιητικά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται πως εξάντλησαν τα περιθώρια μείωσης των απαιτούμενων κεφαλαίων κίνησης, περιορίζοντας αποθέματα και επενδύσεις, πιέζοντας τους προμηθευτές για περαιτέρω πιστώσεις και επιλέγοντας πωλήσεις σε πελάτες που πλήρωναν σχετικά γρήγορα. Όλες αυτές οι κινήσεις φαίνεται να έχουν φτάσει πολύ κοντά στα όριά τους και έτσι στις περισσότερες εισηγμένες η επίτευξη ελεύθερων ταμειακών ροών σαφώς μεγαλύτερων από την καθαρή τους κερδοφορία δεν θα επαναληφθεί.
Οι «πληγωμένοι» κλάδοι
Σε κλαδικό επίπεδο, ζημίες αναμένεται να εμφανίσουν το σύνολο των εταιρειών στους κλάδους υγείας, κλωστοϋφαντουργίας και διέλασης αλουμινίου (ΕΤΕΜ, ΑΛΟΥΜΥΛ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ALCO Hellas), οι εταιρείες εμπορίας σιδήρου-χάλυβα (ΕΛΑΣΤΡΟΝ, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ), οι εταιρείες του κλάδου ξυλείας (Shelman, Ακρίτας, Ίντεργουντ-Ξυλεμπορία), των τσιμεντοβιομηχανιών (ΑΓΕΤ Ηρακλής, ΤΙΤΑΝ), των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι ακτοπλοϊκές και σχεδόν όλες οι εταιρείες ένδυσης-υπόδησης.
Επίσης, όλα δείχνουν πως οι εταιρείες ακινήτων (τόσο του real estate όπως η Lamda Development και η Pasal όσο και οι ΑΕΕΑΠ - Eurobank Properties, Trastor, MIG Real Estate) θα εγγράψουν σημαντικού ύψους απομειώσεις από την αποτίμηση των ακινήτων τους στην εύλογη αξία. Να σημειωθεί πως οι αποτιμήσεις των εταιρειών αυτών γίνονται δύο φορές τον χρόνο, άρα στις λογιστικές καταστάσεις αναμένεται να εμφανιστούν οι υποαξίες ολόκληρου του εξαμήνου και όχι μόνο του δεύτερου τριμήνου.
Τέλος, πολύ λίγες αναμένεται να είναι οι περιπτώσεις εισηγμένων ομίλων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και θα εμφανίσουν αποτελέσματα που θα δείχνουν βελτίωση της κατάστασης και ανεβασμένες προσδοκίες.