Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FTSE Group: Σε ”watch list” η Σοφοκλέους

Σε ”λίστα παρακολούθησης” (watch list) για πιθανή υποβίβαση -ύστερα από 12 μήνες- τοποθετεί τη Σοφοκλέους ο οίκος FTSE, στην ετήσια αναθεώρηση στην οποία προχώρησε σήμερα. Αιτία τα Παράγωγα και ο δανεισμός τίτλων, όπου όμως προωθούνται ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day, σημαντικές βελτιώσεις.

FTSE Group: Σε ”watch list” η Σοφοκλέους
Σε ”λίστα παρακολούθησης” (watch list) για πιθανή υποβίβαση τοποθετεί τη Σοφοκλέους ο οίκος FTSE, μετά την ετήσια αναθεώρηση στις κατατάξεις των αγορών στην οποία προχώρησε σήμερα.

Σύμφωνα με το FTSE Group, η Σοφοκλέους πιθανόν να υποβιβαστεί σε ”advanced emerging” από ”developed”.

Να σημειωθεί ότι οι αγορές παραμένουν στη ”λίστα παρακολούθησης” για τουλάχιστον 12 μήνες πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε αλλαγή στον χαρακτηρισμό τους.

Εκτός της Ελλάδας στη ”λίστα παρακολούθησης” βρίσκονται άλλες επτά χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σοφοκλέους μπήκε στο watch list σε σχέση με τη λειτουργία των Παραγώγων και του δανεισμού τίτλων παρά το γεγονός ότι στα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν ήδη υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις.

Αίσθηση έχει προκαλέσει άλλωστε στις Αρχές το γεγονός ότι και τα προηγούμενα χρόνια η αγορά μας είχε κριθεί για τα συγκεκριμένα σημεία χωρίς να χαρακτηριστεί restricted, όπως συνέβη αυτή τη φορά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα και με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει προ εβδομάδων το euro2day.gr, ήδη προωθούνται περαιτέρω αλλαγές (όπως η κατάργηση του flat-tick, αλλά και η αναδιάρθρωση των προϊόντων δανεισμού τίτλων), που θα ενισχύσουν περαιτέρω τα συγκεκριμένα σημεία λειτουργίας της αγοράς, με έμφαση και στα options, που θεωρούνται απο πλευράς ρευστότητας αδύνατο σημείο της αγοράς.

- Η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης του οίκου FTSE σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των χρηματιστηρίων (Country Classification Process) για τον Σεπτέμβριο 2006, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοινώνει ότι έχει ήδη εκφράσει αντιρρήσεις ως προς την επαύξηση κατά δύο των κριτηρίων που δεν ικανοποιούνται σύμφωνα με την αξιολόγηση.

Ειδικότερα:

1. Η μεταβολή από ”pass” σε ”restricted” του κριτηρίου ”developed derivatives market” με την αιτιολόγηση της μη επαρκούς ρευστότητας στην Αγορά Παραγώγων, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς έχει αυξηθεί κατά 30% το τελευταίο 12μηνο, στερείται βάσεως.

2. Η μεταβολή από ”pass” σε ”restricted” του κριτηρίου ”stock lending” με την αιτιολόγηση ότι η διαδικασία δανεισμού τίτλων δεν είναι επαρκώς ευχερής, παρά το γεγονός ότι δεν έχει προκύψει καμία αλλαγή στη διαδικασία αυτή τα τελευταία 3 χρόνια, κρίνεται αδικαιολόγητη.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των σχετικών διαβουλεύσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα με εκπροσώπους του οίκου FTSE, αναμένεται να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Πέραν τούτου, με την επικείμενη υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας MIFID το πρώτο τρίμηνο του 2007 αναμένεται να αρθούν τόσο οι περιορισμοί του κριτηρίου ”settlement - free delivery” όσο και οι δεσμεύσεις του κριτηρίου ”off-exchange transactions”. Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής είναι τον Μάρτιο του 2007 και η επόμενη αξιολόγηση των αγορών που θα εφαρμοστεί από τον Μάρτιο του 2008 θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2007.

Εν όψει των ανωτέρω δεν προκύπτει περίπτωση μεταφοράς της ελληνικής αγοράς, η οποία κάτω από την ισχύουσα κατάταξη ανήκει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών (developed markets).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v