Σε υψηλότερο επίπεδο κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, μετά από δημοσίευμα στον Τύπο σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες τις ευρωζώνης να διακρατούν κεφάλαια έναντι κρατικών ομολόγων, προκειμένου να σταματήσουν οι αδύναμες τράπεζες να χρησιμοποιούν το ρευστό της ΕΚΤ προκειμένου να αγοράσουν χρέους από χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Πίτερ Πράετ, δήλωσε ότι η Τράπεζα θα μπορούσε να συνδυάσει τις νέες εξουσίες της ως βασική τραπεζική ρυθμιστική αρχή με τον υφιστάμενο ρόλο της ως εκδότη νομίσματος προκειμένου να επιβάλει αυστηρότερους όρους για τα κρατικά ομόλογα.
Τα κρατικά ομόλογα παραδοσιακά θεωρούνται ως η ασφαλέστερη επένδυση, που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν ήταν υποχρεωμένες να διακρατούν κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν τις πιθανές απώλειες στις επενδύσεις τους.
Ειδικά οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες έχουν «γεμίσει» με ομόλογα των χωρών τους τα τελευταία δυο χρόνια, χρησιμοποιώντας τα φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ. Αυτό βοήθησε ώστε να καλυφθούν τα κενά της ζήτησης από ξένους επενδυτές κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και να παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο το κόστος δανεισμού για την Ρώμη και την Μαδρίτη.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύονταν κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,10%, του 5ετούς στο 2,68% και του 2ετούς στο 1,19%, ενώ υψηλότερα κατά 6 μ.β. διαμορφώνονταν η απόδοση του 10ετούς ισπανικού τίτλου στο 4,10%, του 5ετούς στο 2,67% και του 2ετούς στο 1,10%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνονταν στο 1,82%, του 5ετούς στο 0,80% και του 2ετούς στο 0,23%.
Στο 8,76% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, στο 8,92% του 15ετούς, στο 8,80% του 20ετούς και στο 8,33% του 30ετούς.