Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξι δισ. ευρώ “θυσία” στην αβεβαιότητα!

Σοκ και δέος με απώλειες άνω του 50% στα "καλά" χαρτιά της Σοφοκλέους από τις 6 Μαΐου. Μαζική έξοδος ξένων από το Χ.Α. και τα blue chips. Πώς οι short θέσεις σώζουν τις τράπεζες για την ώρα. Αναλυτικοί πίνακες.

Έξι δισ. ευρώ “θυσία” στην αβεβαιότητα!
Επί δικαίους και αδίκους συνεχίζεται το μπαράζ ρευστοποιήσεων στη Σοφοκλέους.

Η αδυναμία δημιουργίας κυβέρνησης και το ρίσκο χώρας, το οποίο οδηγεί τους ξένους σε αποχώρηση, έχουν ήδη κοστίσει στο χρηματιστήριο απώλειες σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης 6 δισ. ευρώ! Ούτε λίγο ούτε πολύ, η αγορά από τις 6 Μαΐου και έπειτα έχασε μια… Coca Cola, τη μεγαλύτερη εταιρεία δηλαδή σε κεφαλαιοποίηση.

Μετά το μπαράζ ρευστοποιήσεων, η συνολική αξία της αγοράς είναι περίπου 21 δισ. ευρώ. Μία ακόμα σύγκριση: το ποσό αυτό είναι 1 δισ. ευρώ μικρότερο απ’ όσο άξιζε μόνο η Εθνική Τράπεζα στο τέλος του 2007! Τότε που το ελληνικό χρηματιστήριο άξιζε συνολικά… 170 δισ. ευρώ.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, πολλοί πίστεψαν ότι η συνέχεια για την ελληνική οικονομία και το Χ.Α. θα ήταν δύσκολη. Ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τις εκλογές βρισκόταν στις 690 μονάδες. Είκοσι μέρες μετά τις εκλογές παλεύει να κρατήσει τις 500 μονάδες, κινείται δηλαδή χαμηλότερα κατά 27% περίπου. Ο δείκτης των μεγάλων εταιρειών, απ' την άλλη, έχει χάσει σε διάστημα 14 συνεδριάσεων περισσότερο από το ? της αξίας του.

Το ρίσκο χώρας

Χαρακτηριστικό της μετεκλογικής περιόδου είναι ότι οι πιέσεις έχουν ενταθεί σε εταιρείες που έως σήμερα θεωρούνταν αμυντικές. Ισχυροί όμιλοι με μεγάλες εξαγωγές, οι οποίοι έχουν ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στις εγχώριες εξελίξεις και μέχρι τις εκλογές κρατούσαν, τώρα πρωταγωνιστούν στην πτώση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Folli Follie. Είχαν ουσιαστικά μηδενικές απώλειες μέχρι τις εκλογές και έκτοτε πέφτουν 50%. Ανάλογη η κίνηση της Βιοχάλκο, των ΕΛΠΕ αλλά και εταιρειών με υψηλή κερδοφορία (ΟΠΑΠ, Jumbo).

Αντίθετα, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο απυρόβλητο για την ώρα. Το κλείσιμο σε short θέσεις από funds του εξωτερικού, προκειμένου να επιστραφούν οι τίτλοι πίσω στα αμοιβαία και στους λοιπούς δανειστές του pool, έχει αποτέλεσμα τη διατήρηση των τιμών στο ταμπλό. Βέβαια, εν όψει των αλλαγών στους δείκτες της Morgan Stanley, αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει σύντομα.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει ακόμα περισσότερο από τα blue chips. Αντίθετα, ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει με πτώση μόνο 13,5%. Οι λίγες μετοχές που κινούνται με άνοδο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εμφανίζουν τόσο μικρή αξία συναλλαγών που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ημερησίως.

Εκτός από την έλλειψη κυβέρνησης, πάντως, αυτό που επιβαρύνει τις μετοχές και την αγορά συνολικότερα είναι η εκμηδένιση των προοπτικών και η αδυναμία εύρεσης ουσιαστικής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, αφού η πολιτική βούληση φαίνεται κατώτερη των περιστάσεων.

Μετεκλογικά, το πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα μας τίθεται εν αμφιβόλω, γεγονός που στερεί από την ελληνική οικονομία τα σημαντικά κεφάλαια που χρειάζεται για να μπορέσει να ανακάμψει.

Τα… «red chips»

Οι εταιρείες του εικοσάρη πλέον κατ’ όνομα πρέπει να θεωρούνται blue chips. Η συνολική απώλεια των 20 εταιρειών στο διάστημα των 15 ημερών του Μαΐου ξεπερνάει τα 4,5 δισ. ευρώ, με τον ΟΠΑΠ να είναι ο μεγάλος χαμένος. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Coca Cola 3E με 17% περίπου είναι οι καλύτερες επιλογές από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετά τις εκλογές. Τα ΕΛΠΕ αποτελούν πλέον τη δεύτερη μετοχή σε όρους κεφαλαιοποίησης.

• Η Coca Cola 3E με -17,6% είναι μία από τις πιο αμυντικές επιλογές από τα blue chips. Η κεφαλαιοποίησή της ωστόσο έχει διαμορφωθεί κάτω από τα 4,5 δισ. ευρώ.
• Η Motor Oil με -38% και 423 εκατ. ευρώ αξία σε κεφαλαιοποίηση αξίζει όσο το capex της την τελευταία πενταετία.
• Η Τιτάν, με αξία λιγότερο από 1 δισ. ευρώ σήμερα, εμφανίζει απόδοση -19% μετά τις εκλογές, ενώ η πτωτική κίνηση ξεκίνησε μόλις.. χθες.

• Η Jumbo, τα θεμελιώδη μεγέθη της οποίας αποδείχθηκαν πολύ πιο αμυντικά από τις εκτιμήσεις αναλυτών και διοίκησης στο 9μηνο, έχει χάσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε 15 μέρες από την κεφαλαιοποίησή της και έχει απώλειες 21%.
• Η Βιοχάλκο βρίσκεται κάτω από τα 370 εκατ. ευρώ με απώλειες 39%.
• Ο ΟΠΑΠ έχει χάσει περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ από την αξία του σε 15 ημέρες και «αξίζει» πλέον 1,3 δισ. ευρώ. Τα κέρδη στο τρίμηνο του 2012 ήταν 132 εκατ. ευρώ.

• Ο Μυτιληναίος βρίσκεται κάτω από τα 230 εκατ. ευρώ, όταν η Μέτκα αξίζει μόνη της 295 εκατ. ευρώ.
• Στη ΔΕΗ συνεχίζεται η απαξίωση: στα 367 εκατ. ευρώ η αξία των μετοχών της, κυρίως δηλαδή του ελληνικού δημοσίου, και το θέμα του δανεισμού κυριαρχεί.
• Στον ΟΤΕ έχει χαθεί το 1 δισ. ευρώ. Η εταιρεία αξίζει πια 780 εκατ. ευρώ, ενώ στο α΄ τρίμηνο τα κέρδη ήταν 307 εκατ. ευρώ.

• Στη MIG η κεφαλαιοποίηση είναι στα 175 εκατ. ευρώ. 
• Στις τράπεζες οι απώλειες είναι τρομακτικές. Η ΕΤΕ αποτιμάται στο 1,2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank στα 414 εκατ. ευρώ, η EFG Eurobank στα 285 εκατ. ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 90 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς στα 250 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου στα 568 εκατ. ευρώ και η Cyprus Popular Bank στα 156 εκατ. ευρώ.
• Η αποτίμηση της Ελλάκτωρ είναι 128 εκατ. ευρώ με απώλειες 40% σε 15 μέρες.

Οι «μεσαίοι» και οι «μικροί»

Μόλις μία μετοχή εμφανίζει άνοδο από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

• Τη χειρότερη επίδοση παρουσιάζει ο τίτλος της Flexopack με μεταβολή -57%, αφού από τα 35 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση τώρα διαπραγματεύεται στα 15 εκατ. ευρώ.
• Η ΓΕΚ Τέρνα από 70 εκατ. ευρώ βρίσκεται στα 42,5 εκατ. ευρώ και οι απώλειες είναι 40%.
• Η Τέρνα Ενεργειακή από τα 178 εκατ. ευρώ πλέον βρίσκεται κοντά στα 110 εκατ. ευρώ.
• Η Dionic στο τέλος του 2011 είχε αξία 31 εκατ. ευρώ και τώρα έχει 2,3 εκατ. ευρώ ή 93,3% στο ταμπλό του Χ.Α., ωστόσο οι ανακοινώσεις της δείχνουν αισιοδοξία για το μέλλον και τον δανεισμό της.
• Η Μέτκα από τα 415 εκατ. ευρώ βρίσκεται στα 290 εκατ. ευρώ και σημειώνει -30%.
• Η Fourlis αξίζει κάτω από 40 εκατ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2007!
• Η ΕΧΑΕ είναι στα 131 εκατ. ευρώ, λιγότερο από τα διαθέσιμά της!
• Για τη Σιδενόρ η κεφαλαιοποίηση πλέον ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ και σημειώνει -42% από τις 6 Μαΐου.
• H Frigoglass από 1 δισ. ευρώ στα τέλη του 2007 βρίσκεται στα 160 εκατ. ευρώ.
• Η Lamda Development από 79 εκατ. ευρώ βρίσκεται στα 101 εκατ. ευρώ.


*Οι μετεκλογικές αποδόσεις στο Χ.Α. για τα "Blue Chips" δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

*** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v