Οι καταλύτες για το Χρηματιστήριο

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν τους επόμενους μήνες να αλλάξουν την ψυχολογία. Η μείωση του κόστους εργασίας και η εκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων. Πώς μπορεί να λειτουργήσει το πακέτο στήριξης υπέρ της αγοράς.

Οι καταλύτες για το Χρηματιστήριο
Οι επενδυτές του Χ.Α. αναρωτιούνται αν κάτω από τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσαν να υπάρξουν ικανοί καταλύτες να πυροδοτήσουν την άνοδο των τιμών των μετοχών στο ταμπλό.

Στις τράπεζες, για παράδειγμα, καταλύτης τον πρώτο 1,5 μήνα του έτους ήταν το σενάριο για διατήρηση του ελέγχου των χρηματοπιστωτικών ομίλων από ιδιώτες και τα επικείμενα (τότε) οφέλη που θα προέκυπταν για την ελληνική οικονομία από την εφαρμογή του PSI Plus. Μετά τη σχετική απόφαση του eurogroup, ο συγκεκριμένος καταλύτης έπαψε να λειτουργεί και οι τιμές των μετοχών οπισθοχώρησαν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών στελεχών, αλλά και με βάση τις ενδείξεις από την κατανομή των μετοχών στα τέλη Ιανουαρίου, βασικός αγοραστής των τραπεζικών τίτλων κατά τη διάρκεια της ανόδου ήταν κυρίως το «ελληνικό έξυπνο χρήμα», που έβαλε το χέρι στην τσέπη με σκοπό είτε τη μακροπρόθεσμη διακράτηση θέσεων, είτε την πώληση των μετοχών του σε ξένα χαρτοφυλάκια μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Μέχρι τώρα πάντως, τα ξένα funds δεν έχουν δείξει ότι «τσιμπάνε» και εκεί φαίνεται πως αποδίδεται η χρηματιστηριακή ταλαιπωρία του τελευταίου δεκαημέρου.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι πως μια γενικευμένη άνοδος στο Χ.Α. χρειάζεται περισσότερα πράγματα από τις τρέχουσες χαμηλές αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών, ή καλύτερα πολλών εισηγμένων εταιρειών. Χρειάζεται, δηλαδή, να υπάρξουν κάποιοι πρόσθετοι καταλύτες.

Ενδεικτική είναι η θέση της Alpha Finance για την Jumbo για την οποία προτείνει «ουδέτερη σύσταση»: Αν η ελληνική οικονομία δεν ανακάμψει, η ιδιωτική κατανάλωση δεν ανεβεί και η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν βελτιωθεί, η μετοχή έχει περιορισμένες πιθανότητες να υπεραποδώσει της χρηματιστηριακής αγοράς, υποστηρίζει ο ελληνικός οίκος.

Όσο λοιπόν η οικονομία δεν ανακάμπτει, η κρίση βαθαίνει και τα μερίσματα σπανίζουν ολοένα και περισσότερο, τόσο δεν θα αρκούν οι χαμηλές αποτιμήσεις για μια γενικότερη άνοδο των τιμών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Οι πέντε καταλύτες

Ο πρώτος λοιπόν καταλύτης θα μπορούσε να είναι η εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας τους επόμενους μήνες. «Αν οι εξελίξεις στην Ευρώπη σχετικά με την ελληνική οικονομία φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, αυτό θα το δούμε στη ζήτηση από το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το μέτωπο της ψυχολογίας», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Fourlis Συμμετοχών Απόστολος Πεταλάς.

Γενικότερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν αν μέσα στους λίγους επόμενους μήνες μειώνονταν οι αβεβαιότητες γύρω από τα δημόσια οικονομικά και τις τράπεζες.

«Το μειωμένο εισόδημα των νοικοκυριών θα συνεχίζει να επιδρά αρνητικά, ωστόσο κάποια σταθεροποίηση στην οικονομία θα μπορούσε να έρθει μέσα από τη μείωση της αβεβαιότητας, από την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κι από την ανετότερη χρηματοδότηση του συστήματος μετά την ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων», δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας.

Υπάρχουν, βέβαια, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, και άλλες θετικές εξελίξεις, που πιθανολογούνται μέσα στους προσεχείς μήνες και θα μπορούσαν να προέλθουν από τα εξής:

• Από τις θετικές επιδράσεις που θα έχει σε αρκετές εξαγωγικές εταιρείες (αύξηση παραγωγικότητας) η μείωση του κόστους εργασίας. Ή, στη χειρότερη περίπτωση, το γεγονός ότι η μείωση του εργατικού κόστους θα έρθει να αντισταθμίσει τις απώλειες των εταιρειών από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων και από τις μεγαλύτερες έμμεσες φορολογίες.

• Από την εκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων μέσα στους επόμενους μήνες. Από αυτό θα μπορούσε να υπάρξει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές εταιρειών όπου συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο.

• Από την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις εισηγμένες (και μη) επιχειρήσεις, μετά την επικείμενη είσπραξη της επόμενης δόσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (κατασκευαστικές, ιδιωτικές κλινικές, εξαγωγικές εταιρείες κ.ά.).

• Από την υιοθέτηση ενός πακέτου στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα έχει ως βασικό γνώμονα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ζητούμενο πάντως παραμένει το κατά πόσον οι χειρισμοί των Ευρωπαίων και των Ελλήνων πολιτικών παραγόντων θα οδηγήσουν σε αυτές τις επιθυμητές εξελίξεις ή αν μέσα σε λίγους μήνες θα συζητάμε και πάλι για κρίσιμα διλήμματα και για νέα αδιέξοδα στην ελληνική οικονομία.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v