Το παρασκήνιο του roadshow στο Λονδίνο

Όλο το παρασκήνιο της παρουσίασης των 35 εισηγμένων στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Το κλίμα, η διάρθρωση των fund managers, τα σημεία όπου εστίαζαν οι διαχειριστές και οι παρακαταθήκες.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Το παρασκήνιο του roadshow στο Λονδίνο
Το κλίμα ήταν αναμενόμενα βαρύ. Με τους fund managers να μη γνωρίζουν τι θα ξημερώσει, οι 35 εισηγμένες που παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο πόνταραν στη φθήνια των αποτιμήσεών τους. Μπορεί να μην έβγαλαν flows, έβαλαν όμως υποθήκες για την επόμενη ημέρα…

Το εγχείρημα ήταν εξαρχής δύσκολο. Να παρουσιάσεις οικονομικά στοιχεία και προοπτικές, τη στιγμή που δεν υπάρχει διεθνώς ορατότητα, για το τι θα συμβεί σε ορίζοντα μερικών εβδομάδων ή και ημερών, είναι γενναία απόφαση. Αυτήν την απόφαση την πήρε η ΕΧΑΕ κερδίζοντας τα συγχαρητήρια των 35 εισηγμένων που παρουσιάστηκαν, τελικώς, στο 3ο ετήσιο roadshow στο Λονδίνο, γιατί έδρασε θεσμικά και όχι συγκυριακά, επιλέγοντας, κόντρα στην ακραία συγκυρία, να διενεργηθεί, όπως κάθε χρόνο, η παρουσίαση.

Ήταν, όμως, και παραμένει τόσο μεγάλη η παγωνιά από την κρίση παγκοσμίως του χρηματοπιστωτικού τομέα και από τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία, που οι 35 ήταν αδύνατο να ζεστάνουν το City. Το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων που συμμετείχε έδωσε την ίδια εικόνα. H αγωνία των διαχειριστών κεφαλαίου για το αύριο -το δικό τους και των εταιριών τους- άφηνε μηδαμινά περιθώρια για εκδήλωση ενδιαφέροντος, με άμεση πρακτική επίπτωση.

Ακόμη και όσοι δουλεύουν για ανεπηρέαστους από την κρίση οργανισμούς, αυτή την περίοδο ασχολούνται με το να βρουν ευκαιρίες ανάμεσα στα... πτώματα, σχολίαζε χαρακτηριστικά Έλληνας διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων.

Οι περισσότεροι διαχειριστές ήρθαν, άκουσαν και απλώς έβαλαν ή έβγαλαν εταιρίες από τις λίστες παρακολούθησης. Και από αυτή την άποψη το roadshow έβαλε παρακαταθήκες. Οι διαχειριστές δεν ρώτησαν πολλά, στάθηκαν κυρίως στις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του 2008 και επέμειναν να δοθούν διαβεβαιώσεις επίτευξης των στόχων για την κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις τις έλαβαν.

Κοινή αίσθηση είναι ότι περιμένουν πρώτα να δουν τον πάτο των αγορών και μετά να κινηθούν με βάση τα θεμελιώδη. Ακόμη και αν ήδη οι ευκαιρίες δείχνουν εξόφθαλμες. Προτιμούν να χάσουν ένα μέρος της απόδοσης, παρά να αναλάβουν στη συγκυρία τον κίνδυνο της αύξησης των μετοχικών τους τοποθετήσεων. Ως εκ τούτου, η φθήνια των αποτιμήσεων που έδειξαν οι περισσότερες από τις 35 εισηγμένες, με βάση τις προβλέψεις κερδοφορίας 2008, τους έδωσε πόντους στη λίστα παρακολούθησης ή απλώς τις κράτησε μέσα σε αυτές.

Είχε παλμό η εκδήλωση; Η παρουσία 150 διαχειριστών και 35 εισηγμένων επέτρεψε να διενεργηθούν περίπου 600 συναντήσεις . Ήτοι, κατά μέσο όρο, 8,5 ραντεβού ανά ημέρα, για κάθε μία από τις εισηγμένες. Υπήρχαν, βέβαια, εισηγμένες με 30 ραντεβού (τράπεζες κυρίως) στο διήμερο και άλλες με 5. Κάποιες από αυτές, που είχαν λίγα ραντεβού ή ακυρώσεις, τα συγκέντρωσαν την πρώτη ημέρα και αποχώρησαν. Η εικόνα προοιωνίζεται επιστροφή στην διετία 2003-04, όταν οι ξένοι έβλεπαν 30 - 40 ελληνικές εταιρίες μόνο, και αυτό αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι για το μέγεθος μεταξύ των εισηγμένων της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Υποβαθμισμένη, όπως αναμενόταν, ήταν η παρουσία των hedge funds. Ήρθαν λίγα και ήταν κυρίως funds που διαθέτουν την πολυτέλεια να έχουν κλεισμένα τα κεφάλαια των μετόχων τους έως τουλάχιστον το 2010. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις στις οποίες κυριάρχησαν τα hedge funds, δείχνουν και συμβολικά πλέον ότι εγκαταλείπουν την Ελλάδα.

Στον αντίποδα, υψηλότερη ήταν η συμμετοχή των παραδοσιακών επενδυτών (αμοιβαία, pension funds ασφαλιστικές) χάρη και στη βοήθεια από τη Σεβρέ. Αρκετά από αυτά χωρίς κρίσιμη μάζα υπό διαχείριση κεφαλαίων ακόμη και για ελληνικές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Το trend, όμως, γυρίζει υπέρ των παραδοσιακών επενδυτών και ως εκ τούτου ήταν μια πρώτη επαφή που ενδέχεται να αποβεί χρήσιμη στο μέλλον για τις 35 εισηγμένες που παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο.

Χτυπητή, τέλος, και η απουσία των golden boys, των Ελλήνων δηλαδή που δουλεύουν στο Χ.Α. για ξένους brokers ή θεσμικά χαρτοφυλάκια. Άλλοι γιατί έχασαν τις δουλειές τους και άλλοι γιατί πουλάνε τόσο Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, που μάλλον θα ήταν υποκρισία να εμφανιστούν. Το δε μέλλον τους αποτελούσε το δεύτερο αγαπημένο θέμα στα πηγαδάκια του περιθωρίου της εκδήλωσης, μετά την κίνηση της MIG. Κάθε μισή ώρα κυκλοφορούσε και νέα φήμη αποχώρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v