Έκκληση να μην χρησιμοποιούνται ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά στην πρώτη γραμμή του πολέμου, να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι αιχμάλωτοι και, βέβαια, να πάψουν οι πόλεμοι και να αρχίσει αμέσως με συζητήσεις η ειρηνική αντιμετώπιση του θέματος, απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι με τον γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας, δρα Mohammad bin Abdul Karim Al-Issa.
Την αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας συνόδευαν ο γγ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, και ο σύμβουλος, Κώστας Μυγδάλης, παρέστησαν ο επίσκοπος Τανάγρας Απόστολος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ο πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρωτίστως ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας, η οποία πραγματοποιείται ως ανταπόδοση στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει η ΔΣΟ στην έδρα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας, στο πλαίσιο του διαλόγου με στόχο την καρποφόρα συνεργασία.
Τόνισε, μάλιστα, ότι το εν λόγω εγχείρημα έχει ουσιώδη σημασία στις μέρες μας, που διεξάγονται, στην ευρύτερη γειτονιά μας, αιματηροί πόλεμοι, τους οποίους η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να σταματήσει και να επιβάλλει την οδό της διπλωματίας για την επίλυση των διαφορών. Εξάλλου, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος και ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον αρχιεπίσκοπο για τη θερμή υποδοχή και την υποστήριξή του στο έργο της ΔΣΟ.
Ακολούθως, ο επικεφαλής της Λίγκας εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας και μίλησε για την ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος και για τις προσπάθειες του μακαριωτάτου για την ενίσχυση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο και τόνισε ότι «ο κόσμος οπωσδήποτε χρειάζεται πρόσωπα σαν και εσάς, άτομα τα οποία πρεσβεύουν τα ιδανικά ιδεώδη».
Αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις του Ισλάμ με την Ορθοδοξία, και σημείωσε ότι οι επισκέψεις όταν γίνονται ενισχύουν αυτές τις σχέσεις και στέλνουν ένα μήνυμα ενότητας προς όλες τις πλευρές που πρεσβεύουν οποιαδήποτε μορφή μίσους και λανθασμένων αντιλήψεων που μπορεί να υπάρχουν. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «ευελπιστούμε πολλά από την επίσκεψή μας στην Ελλάδα».
Στην αντιφώνηση του, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος καλωσόρισε την αντιπροσωπεία και εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση. Αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε στην Αρχιεπισκοπή, όταν άρχισαν οι πρώτες ταραχές και τόνισε ότι η συζήτηση με όσους τον επισκέφθηκαν, μητέρες αγνοουμένων, αλλά και ακαδημαϊκούς, επικεντρώθηκε σε κάποια βασικά σημεία. Αρχικά, κατά πόσο οι ακαδημαϊκοί μπορούν να φανούν χρήσιμοι τέτοιες ώρες, ενώ υπογράμμισε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες, οι ακαδημαϊκοί, κατευθύνονται στην καλλιέργεια των γραμμάτων και φτιάχνουν βιβλία, τα οποία είναι χρήσιμα, αλλά αν όσα γράφονται δεν γίνουν πράξη στην καθημερινή ζωή τότε είναι άχρηστα. «Οι θρησκευτικοί ηγέτες, περισσότερο από άλλες εποχές, δεν είναι μόνο για το κήρυγμα, τη θεωρία, τα βιβλία και τα συγγράμματα, αλλά για το πώς είναι δυνατόν όλα αυτά να γίνουν καθημερινή πράξη», τόνισε. Τέλος, ευχαρίστησε και την ελληνική κυβέρνηση που αγωνίζεται για την ειρήνη στον κόσμο, αλλά και τα μέλη της ΔΣΟ για το έργο της και υπογράμμισε: «Η εποχή μας χρειάζεται να οπλιστούμε όλοι με υπομονή και να μην απασχολούν το μυαλό μας πράγματα που μας χωρίζουν, αλλά να διαλέγουμε και να ζούμε πράγματα τα οποία μας ενώνουν».