Την ποινή των ισοβίων σε 7 κατηγορούμενους και πολυετείς ποινές κάθειρξης στους υπόλοιπους 5 επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης για τη στυγερή δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022, στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης.
Οι 7, που κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη με πρόσθετες ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, ενώ οι υπόλοιποι 5 καταδικάστηκαν για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, με εκτιτέες ποινές από 18 ως 20 χρόνων, κατά περίπτωση. Στην ανακοίνωση των ποινών το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας συνθήματα για τον αδικοχαμένο Άλκη.
Η δικαστική αυλαία μιας υπόθεσης που συγκλόνισε και εξακολουθεί να συγκλονίζει το πανελλήνιο, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, έπεσε έπειτα από 49 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν περισσότεροι από 75 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, προβλήθηκε βιντεοληπτικό υλικό από τη νύχτα της δολοφονικής επίθεσης και αναγνώστηκαν περί τα 300 έγγραφα.
Η καθοριστική κατάθεση της καθηγήτριας Ιατροδικαστικής
Κομβική μέρα στη διάρκεια αυτού του μαραθωνίου αποτέλεσε η κατάθεση της καθηγήτριας Ιατροδικαστικής, προϊσταμένης του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, Λήδας Κοβάτση στις 8 Μαρτίου.
Η κ. Κοβάτση απέδωσε τον θάνατο του Άλκη όχι σ' ένα χτύπημα από μαχαίρι, αλλά σε συνδυασμό βαρύτατων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και τραυμάτων από αιχμηρά αντικείμενα στα πόδια. Ανέφερε ότι οι δράστες «ήξεραν πού να χτυπήσουν» και εκτίμησε πως ο 19χρονος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει ακόμα κι αν το έγκλημα γινόταν στην εξωτερική πύλη μεγάλου νοσοκομείου. Εξηγώντας, σημείωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι γιατροί θα επικεντρώνονταν στο πόδι, καθώς είχε τρωθεί με αιχμηρό όργανο η μηριαία αρτηρία, και όχι στο κεφάλι, που εξωτερικά δεν εμφάνιζε σημάδια σοβαρού τραυματισμού. Στην πραγματικότητα όμως είχε πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, δύο κατάγματα και αιμορραγίες, ενώ ήταν πρησμένο από τα χτυπήματα. Η ιατροδικαστής χαρακτήρισε, επίσης, ιατρικά επικίνδυνες τις σωματικές βλάβες που είχαν και οι δύο φίλοι του Άλκη, που τραυματίστηκαν από την οπαδική επιδρομή, ο ένας με τραύμα μήκους 9 εκατοστών στον αριστερό γλουτό κι ο άλλος με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και χτυπήματα στα πόδια από μαχαίρι.
Η αγόρευση-καταπέλτης της εισαγγελέως
Η εισαγγελέας της έδρας Κυριακή Κλιάμπα, σε μια μαραθώνια αγόρευσή της που κράτησε 3 μέρες, έπειτα από αξιολόγηση της πληθώρας αποδεικτικών μέσων, καταθέσεων μαρτύρων και απολογιών των κατηγορουμένων μετέφερε προς τους τρεις τακτικούς δικαστές και τους τέσσερις ενόρκους του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης τα συμπεράσματά της, προτείνοντας την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων, ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής του καθενός. Ακόμη και για όσους υποστήριξαν ότι βρίσκονταν σε κάποια απόσταση από το θύμα ή ότι έπαιξαν τον ρόλο «ταξιτζή» μεταφέροντας τους δράστες στο πεδίο της επίθεσης, ανέφερε ότι δεν ήταν θεατές της επιδρομής ή δεν έφτασαν εκεί απλά γιατί δεν πρόλαβαν.
Απέδωσε σε όλους τον ίδιο ανθρωποκτόνο δόλο, καθώς «ξεκίνησαν να σκοτώσουν και το πέτυχαν», ενώ αναφερόμενη στα όπλα που είχαν μαζί τους (δρεπάνι, μαχαίρια, «κάραμπιτ», πτυσσόμενα γκλοπ, στειλιάρια κλπ.), είπε ότι «με αυτά ορμάς σαν αγρίμι, σαν θηρίο για να αφαιρέσεις ανθρώπινες ζωές».
Έκανε λόγο για «ανορθόθοξο πόλεμο», όπου η νίκη σημαίνει καταδίκη. «Δεν σκόραραν εκτός έδρας, αλλά έβαλαν 12 φοβερά αυτογκόλ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε για δράμα με σκηνοθέτη τον 1ο κατηγορούμενο και πρωταγωνιστές τους υπόλοιπους 11. «Ένα δράμα σφραγισμένο με θάνατο και χειροκρότημα -το δικό τους χειροκρότημα».