Mirage 2000, Rafale, F-35, EuroFighter: στο Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα η «σημαντικότερη» στρατιωτική, αεροπορική άσκηση της χώρας, με τη συμμετοχή άλλων επτά χωρών και ενός εξέχοντος προσκεκλημένου: του αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χώρας που πρόσφατα εξομάλυνε τις σχέσεις της με το εβραϊκό κράτος.
Η άσκηση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που ο στρατηγικός σχεδιασμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων για το 2022 χαρακτηρίζει το Ιράν ως βασική απειλή, όχι μόνο λόγω του πυρηνικού προγράμματός του αλλά επίσης επειδή η Τεχεράνη αναπτύσσει τις δυνατότητές της σε ό,τι αφορά τα εξοπλισμένα, μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και τους πυραύλους.
Από το 2013 το Ισραήλ οργανώνει κάθε δύο χρόνια την άσκηση Blue Flag στην έρημο Νεγκέβ. Φέτος συμμετέχουν άλλες επτά χώρες: η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και, για πρώτη φορά από το 1948, η Βρετανία. Με τα 70 μαχητικά αεροσκάφη και τα 1.500 μέλη, πρόκειται για «τη σημαντικότερη» αεροπορική άσκηση που έχει γίνει ποτέ στο Ισραήλ, όπως ανέφερε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, ο Αμίρ Λαζάρ, από τη στρατιωτική βάση Όβντα, κοντά στο Εϊλάτ.
Σήμερα έφτασε στο Ισραήλ ο αρχηγός της ΠΑ των ΗΑΕ, πτέραρχος Ιμπραχίμ Νάσερ Μοχάμεντ Αλ Αλάουι, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, πτέραρχο Αμικάμ Νόρκιν. Ο τελευταίος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα πολύ μεγάλης σημασίας» για τις δύο χώρες.
Ο Αλ Αλάουι θα μεταβεί αύριο Τρίτη στη βάση της Όβντα για να παρακολουθήσει την άσκηση.
«Οι συμφωνίες του Αβραάμ (σ.σ. όπως ονομάζεται η συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες) άνοιξαν νέες δυνατότητες συνεργασίας (…) Ελπίζουμε να υποδεχτούμε την ΠΑ των ΗΠΑ στο Ισραήλ», πρόσθεσε ο Λάζαρ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προσκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα ΗΑΕ και δήλωσε ότι θα πάει στη χώρα αυτή, χωρίς να προσδιορίσει το πότε.
Μολονότι ο ισραηλινός στρατός τονίζει ότι η αεροπορική άσκηση «δεν επικεντρώνεται» στο Ιράν, θεωρείται ωστόσο μια «επίδειξη δύναμης» απέναντι στην Τεχεράνη η οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, έχει δώσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) στο Ιράκ, την Υεμένη, τη Συρία και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι αναχαίτισε τρία τέτοια αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων του περασμένου Μαΐου με τη Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας. Καθώς τα αεροσκάφη αυτά είναι μικρά και πετούν σε χαμηλό υψόμετρο, είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν.
Στη Blue Flag περιλαμβάνονται και ασκήσεις αποφυγής πυραύλων εδάφους-αέρος από τα αεροσκάφη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ