Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικόνες χάους στη Λέσβο, με μετανάστες στους δρόμους

Εικόνα χάους στο νησί με άστεγους πρόσφυγες. Αιχμές Μηταράκη για τους τοπικούς άρχοντες που αρνούνται τις κυβερνητικές προτάσεις. Μπλόκο κατοίκων για να μη γίνουν έργα. Νέα πυρκαγιά κατέστρεψε πλήρως τη Μόρια.

Εικόνες χάους στη Λέσβο, με μετανάστες στους δρόμους

Σε όσους έβαλαν χθες το βράδυ τη δεύτερη φωτιά στη Μόρια απέδωσε ο Στέλιος Πέτσας τις εικόνες ντροπής που καταγράφονται στη Λέσβο, με οικογένειες και παιδιά να κοιμούνται στον δρόμο.

Όπως είπε, γινόταν προσπάθεια ώστε να υπάρχει χώρος για να κοιμηθούν, αλλά η νέα πυρκαγιά κατέστρεψε τις υποδομές εντελώς. «Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν διαβατήριο για καλύτερη ζωή. Εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση».
Όπως είπε, «θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια θα φύγουν από το νησί, αλλά αυτό δεν θα γίνει. Η πολιτεία κινείται στο τρίπτυχο στέγαση, σίτιση, προστασία».

«Η συνέχιση της τροφοδοσίας, το στήσιμο των σκηνών και η μεταφορά των ευάλωτων και των οικογενειών», ώστε «μέχρι το βράδυ να μην έχουμε άστεγες οικογένειες», είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στον Σκάι.

Με αφορμή το χθεσινοβραδινό δεύτερο μέτωπο της φωτιάς στο ΚΥΤ της Μόριας, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «χθες, ενώ δούλευαν τα μηχανήματα του στρατού για να δημιουργήσουν χώρο, ώστε να κοιμηθούν το βράδυ κάποιοι και κάποιοι άλλοι σε πλοίο -ενώ τα ασυνόδευτα είχαν ήδη φύγει με ειδικές πτήσεις από το νησί-, δημιουργήθηκαν νέες εστίες πυρκαγιάς και παράλληλα κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν την πρόσβαση προς τη Μόρια».

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα, το μέτωπο των μεταναστών οι οποίοι εκβιάζουν για να φύγουν, και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ευθύνη που χρειάζεται στα δύσκολα από τους τοπικούς άρχοντες συνολικά».

Εν τω μεταξύ με κάλεσμα του δημάρχου και επιτάσσοντας τα μηχανήματα του δήμου, κάτοικοι της περιοχής έχουν κλείσει ένα δρόμο και προσπαθούν να εμποδίσουν τη διέλευση μηχανημάτων του στρατού που έχουν προορισμό το ΚΥΤ της Μόριας για την ανακατασκευή του. Ζητούν να μην υπάρξει καμία δομή στο νησί.

Κάλεσμα ευθύνης από Τάκη Θεοδωρικάκο

«Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών.

«Και η Αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας. Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε ούτε την υγειονομική προστασία των πολιτών και προφανώς ούτε την εθνική μας ασφάλεια.

Σε αυτές τις συνθήκες που βρισκόμαστε, οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε απολύτως ενωμένοι».

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι ξέσπασε νέα τρίτη πυρκαγιά στο ΚΥΤ που καταστρέφει ότι έχει απομείνει. Εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν με ρίψεις ακριβείας. Οι εστίες είναι έξω από το ΚΥΤ, στον Ελαιώνα, όπου καίγονται σκηνές. Οι ελάχιστοι που είχαν απομείνει εκεί έφυγαν τρέχοντας με λιγοστά πράγματα. 

Απόλυτη καταστροφή

Τίποτα δεν άφησε «όρθιο» στη Μόρια η φωτιά που έκαψε για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ το ΚΥΤ όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι καταστροφές στο Κέντρο και στον περιβάλλοντα χώρο ήταν μεγάλες ήδη από το βράδυ της Τρίτης, ενώ οι νέες εστίες που εκδηλώθηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει όρθιο

Οι φιλοξενούμενοι διανυκτέρευσαν στον δρόμο, ενώ σήμερα αναμένονται στο νησί δύο οχηματαγωγά και ένα πλοίο για τη φιλοξενία των πιο ευάλωτων ομάδων, αλλά και η τοποθέτηση των σκηνών για την προσωρινή στέγαση των υπολοίπων.

Οι εικόνες που μετέφερε ο απεσταλμένος του MEGA στη Λέσβο Μαρίνος Αλειφέρης προκαλούν θλίψη και οργή. Μικρά παιδιά, κουλουριασμένα στην αγκαλιά των γονιών τους, άνθρωποι κάθε ηλικίας, κοιμήθηκαν στον δρόμο. Εκτός αυτού, οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, πράγμα επικίνδυνο λόγω πανδημίας, ενώ δεν υπάρχει κάποια μέριμνα για τροφή και νερό για τους ανθρώπους αυτούς.

Τα πάνω από 400 ασυνόδευτα παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ έχει απαγορευτεί δια στόματος Πρωθυπουργού, η απομάκρυνση άλλων αιτούντων άσυλο από το νησί.

Οπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, αυτό που ανησυχεί τις Αρχές είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα οι διαπιστωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό. Ειδικότερα, από τους 35 που έχουν διαγνωστεί, έχουν εντοπιστεί μόλις οι οκτώ και έχουν τεθεί σε καραντίνα μαζί με τις επαφές τους, που ιχνηλατούνται.

Στη Λέσβο έφτασε χθες κυβερνητικό κλιμάκιο, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ. Οι έρευνες για τα αίτια της εκδήλωσης των πυρκαγιών είναι σε εξέλιξη.

Υπ. Μετανάστευσης για Μόρια: Εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές

Ανακοίνωση για τα γεγονότα στη Μόρια εξέδωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Οπως αναφέρει, «η προχθεσινή πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ.

Όμως, δεύτερη πυρκαγιά κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής και σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης. Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων.

Σήμερα, εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v