Στη Θεσσαλονίκη το νέο Σύνταγμα της Ε.Ε. (update)

Στη Θεσσαλονίκη στις 20 Ιουνίου θα παρουσιαστεί το τελικό Σχέδιο Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ε.Ε., όπως προανήγγειλε ο Κ. Σημίτης, ενώ με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Θεσσαλονίκη το νέο Σύνταγμα της Ε.Ε. (update)
Σε ”πανηγυρικό” κλίμα ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Ζάππειο οι διαδικασίες για την προσχώρηση των 10 νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αριθμεί πλέον 25 χώρες-μέλη, ενώ ο Κ. Σημίτης προανήγγειλε την παρουσίαση του τελικού Σχεδίου Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Κύπρος κέρδισε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ οι ηγέτες των 25 κρατών-μελών με σύντομες ομιλίες τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τις ευοίωνες προοπτικές που αναπτύσσονται στους κόλπους της Ε.Ε.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε., Κ. Σημίτης, αναφέρθηκε στο ”ιστορικό γεγονός”, το οποίο καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές που ενυπήρχαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ δεν παρέλειψε να ”συγχαρεί” τις 10 χώρες για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις της Ε.Ε. και την κοινοτική πρακτική.

Αναφορικά με το κρίσιμο θέμα του Σχεδίου Συντάγματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει λειτουργήσει ώστε να συγκερασθούν και να αντιμετωπισθούν οι διαφορετικές πολιτικές των μελών της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στους τομείς της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, στις περιφερειακές πολιτικές, αλλά στις σχέσεις μεταξύ των γειτονικών κρατών.

Αναφερόμενος στη μελλοντική εικόνα της Ε.Ε., ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη να δοθεί προσοχή στο κοινοτικό πρότυπο ολοκλήρωσης, ενώ επισήμανε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει πιο απλή, πιο δημοκρατική, πιο διαφανής. ”Αυτά” είπε ο κ. Σημίτης, ”δεν γίνονται με κυλιόμενη προεδρία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και στην αντίθετη περίπτωση”.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι σκοπός της σημερινής συζήτησης δεν ήταν να καταλήξουν σε συμπεράσματα, αλλά η αλληλοπληροφόρηση, προσθέτοντας ότι ”η Ευρώπη ανήκει σε όλους”.

Ο Κ. Σημίτης εξέφρασε επίσης την ευχή η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει πόλο ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας.



Παράλληλα, οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν στην εκπόνηση ενός κειμένου που θα ονομαστεί ”Διακήρυξη της Αθήνας”, στο οποίο θα τονίζεται η ιστορικότητα του σημερινού γεγονότος, ενώ θα αναφέρεται στις υποχρεώσεις και την κοινή θέληση τόσο των ”15” όσο και των νέων χωρών-μελών να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, για ”ευρεία συναίνεση” στο θέμα της διπλής προεδρίας έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γ. Φίσερ, αν και επισήμανε ότι υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις για την κατάργηση της εναλλάξ προεδρίας στο Συμβούλιο Κορυφής. Και σε αυτό το θέμα, εκτίμησε ότι ”τελικά θα υπάρξουν συμβιβασμοί και θα βρεθεί λύση”.

Εξάλλου, ομόφωνη ήταν η διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανάγκη ύπαρξης ενός κοινού υπουργού Εξωτερικών, που θα πάρει τη σκυτάλη από τον Ξ. Σολάνα, όπως δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v