Σφίγγει ο κλοιός στη Βαγδάτη, παζάρια σε Βρυξέλλες

Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός των συμμαχικών δυνάμεων γύρω από την ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί εν όψει της ”μητέρας των μαχών”. Ο Σαντάμ μεταφέρει στα νότια 4 επίλεκτες μεραρχίες. Καταδρομικές επιχειρήσεις σε παλάτι. Άτυπη συνάντηση Παπανδρέου-Ρόμπερτσον, κρίσιμες συναντήσεις Πάουελ στις Βρυξέλλες.

Σφίγγει ο κλοιός στη Βαγδάτη, παζάρια σε Βρυξέλλες
Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός γύρω από την ιρακινή πρωτεύουσα, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονται 6 μίλια από τη Βαγδάτη, ενισχύοντας συνεχώς τις δυνάμεις τους και προετοιμάζοντας τη μεγάλη επίθεση.

Την ίδια ώρα σκληρό διπλωματικό παιχνίδι διεξάγεται στις Βρυξέλλες, όπου ο Κ. Πάουελ συναντάται με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο περιθώριο πραγματοποιήθηκε και άτυπη συνάντηση του κ. Γ. Παπανδρέου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, λόρδο Ρόμπερτσον, όπου εξετάσθηακν σενάρια συμμετοχής του ΝΑΤΟ στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Ειδικότερα, οι συμμαχικές χερσαίες δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο βρίσκεται 12 μίλια νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.

Στο μεταξύ, επίλεκτες μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ διενήργησαν αναγνωριστικές επιχειρήσεις καταδρομικού τύπου σε επιλεγμένους στόχους στη Βαγδάτη και ειδικότερα σε ένα παλάτι της οικογένειας του Σαντάμ.

Στρατιωτικοί αναλυτες υποστηρίζουν ότι οι καταδρομικές επιχειρήσεις είχαν ως στόχο τον Σαντάμ και τους υιούς του.

Στην ”άλλη όχθη”, ο Σαντάμ φαίνεται να αναδιατάσσει τις δυνάμεις του, μετακινώντας τέσσερις επίλεκτες ιρακινές μεραρχίες προς το νότο, αφού οι μεραρχίες ”Μεδίνα” και ”Βαγδάτη” δοκιμάζονται σκληρά από το συνεχές συμμαχικό σφυροκόπημα.

Νοτιότερα, η 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία έχει περιορίσει στο ελάχιστο την ιρακινή αντίσταση στην πόλη Νajaf, ενώ δυτικότερα σε κλοιό βρίσκονται οι Ιρακινοί στην πόλη Samawah από τμήματα της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας.

Στο διπλωματικό πεδίο, την ανάγκη για συναίνεση και συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ υπογράμμισαν τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο λόρδος Ρόμπερτσον σε άτυπη συνάντηση.

Παράλληλα, χαρακτήρισαν πρόωρη την συζήτηση για τον ακριβή ρόλο του ΝΑΤΟ στο μεταπολεμικό Ιράκ, ενώ για την Ε.Ε. τονίσθηκε ότι ένα ψήφισμα του ΟΗΕ θα ήταν απαραίτητο για την εμπλοκή της πρώτης στο Ιράκ.

Ωστόσο, χαιρέτισαν την δήλωση του Τ. Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα του δεν θα εμπλακεί ενεργά στο πόλεμο στο Ιράκ.

Σημειεώνεται ότι στους 81 ανέρχονται οι νεκροί στις τάξεις των συμμάχων, εκ των οποίων οι 54 είναι Αμερικανοί, ενώ οι ιρακινές πηγές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 677 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς.

Η ακεραιότητα του Ιράκ πρέπει να μείνει ανέπαφη και μετά τη λήξη του πολέμου, σχολίασε ο Γερμανός κΚαγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς και ότι οι πετρελαϊκοί άλλα και φυσικοί πόροι της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ιρακινού λαού.

Στη διάρκεια ομιλίας του στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ο Σρέντερ τόνισε ακόμη ότι ο ΟΗΕ πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού Ιράκ. Παράλληλα, σχολίασε πως παραμένει αντίθετος με τον πόλεμο, αλλά ευελπιστεί ότι θα λήξει γρήγορα και ότι ο ιρακινός λαός θα ζήσει ελεύθερος από τη δικτατορία.

Ο Σρέντερ τόνισε πως η ανοικοδόμηση είναι πολύ περισσότερα από την κατασκευή των κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων. ”Η αληθινή ανοικοδόμηση της κοινωνίας δεν θα επιτευχθεί με μερικά συμβόλαια για τις εταιρίες”, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι βασικής σημασίας η ανοικοδόμηση να οργανωθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

* Στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” δημοσιεύεται Interactive χάρτης με την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v