Πόλεμος: Ευκαιρία ανάπτυξης ή ύφεσης για τις ΗΠΑ;

Σε ύφεση ή ανάπτυξη θα οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ ο πόλεμος στο Ιράκ; Οι οικονομολόγοι μελετούν τις πρώτες ενδείξεις και προσπαθούν να προβλέψουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Πόλεμος: Ευκαιρία ανάπτυξης ή ύφεσης για τις ΗΠΑ;
Τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στο Ιράκ στην οικονομία των ΗΠΑ προσπαθούν να προβλέψουν οι οικονομολόγοι, που θεωρούν ότι αναλόγως της έκβασής του, ο πόλεμος ενδέχεται να αποτελέσει ευκαιρία ανάπτυξης, ή να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επί μήνες, επιστημονικές μελέτες προέβλεπαν ότι ένας γρήγορος νικηφόρος πόλεμος θα πιέσει τις τιμές του πετρελαίου και θα ενισχύσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Επιπλέον, εκτιμούσαν ότι ο τερματισμός της αβεβαιότητας θα βοηθήσει ορισμένες εταιρίες να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Αλλά ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση (από πλευράς στρατιωτικών επιχειρήσεων), ορισμένες παρενέργειες, όπως η αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ, θα περιορίσουν τα αναμενόμενα για την οικονομία κέρδη.

Σε αυτή την περίπτωση, η ανάπτυξη για το πρώτο εξάμηνο του έτους, υπολογίζεται στο 2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου της Deutsche Bank Πίτερ Χούπερ. Χωρίς την ανασφάλεια που προκαλείται από τον πόλεμο στο Ιράκ, το ποσοστό ενδέχεται να έφτανε το 3%.

Βέβαια, η επιτυχής έκβαση του πολέμου για τις ΗΠΑ θα τονώσει την οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, συνεισφέροντας έως κατά 52 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Κέντρου Στρατηγικής και Διεθνών Ερευνών στην Ουάσιγκτον.

Στην χειρότερη περίπτωση, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να κοστίσει στις ΗΠΑ έως 391 δισ. δολάρια κατά τα ερχόμενα δέκα έτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή του Γιέηλ Ουίλιαμ Νορτνχάους.

Σύμφωνα με το κέντρο, ένας παρατεταμένος πόλεμος σε συνδυασμό με σειρά μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων, ενδέχεται να στερήσει έως 472 δισ. δολάρια από το ΑΕΠ της χώρας, μόνο για φέτος. Απώλεια αυτού του μεγέθους θα σημάνει άλλη μία ύφεση για τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, το άμεσο κόστος του πολέμου στο Ιράκ, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 70-90 δισ. δολάρια, κάτι που θα είναι επίσης επιβλαβές για την οικονομία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Η αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων και του δανεισμού από την κυβέρνηση, αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ωστόσο παρατηρούν αναλυτές, η πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ παραμένει ασαφής, ενώ ακόμα και εάν ο πόλεμος στο Ιράκ έχει επιτυχή έκβαση για τις συμμαχικές δυνάμεις, ορατοί παραμένουν έτεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στον ορίζοντα, εκτιμά ο κος Χούπερ.

Με ”μπροστάρη” τις εταιρίες, σημαντικά κέρδη αναμένεται να αποκομίσει η οικονομία των ΗΠΑ από την ανοικοδόμηση του Ιράκ, καθώς έχουν ήδη υπογραφεί τα πρώτα συμβόλαια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην εργοδότης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, η Halliburton, είναι μεταξύ των πρώτων εταιριών που υπέγραψαν συμφωνία.

Η μονάδα της Halliburton, Kellogg Brown & Root, θα αναλάβει το έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών στις πετρελαιοπηγές του Ιράκ και θα προχωρήσει σε επείγουσες ανακατασκευές στις υποδομές πετρελαίου της χώρας, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί η αξία του συμβολαίου ή η διάρκειά του.

Αλλωστε, συμβόλαιο ύψους 4,8 εκατ. δολαρίων υπέγραψε και η Stevedoring Services of America, προκειμένου να ανακατασκευάσει το λιμάνι στο Ουμ Κασρ στο Νότιο Ιράκ.

Η USAID σχεδιάζει να συνάψει επτά ακόμη συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένου ενός αξίας 600 εκατ. δολαρίων για την γενική ανακατασκευή του μεταπολεμικού Ιράκ. Η Halliburton είναι μία από τις πολλές εταιρίες που σχεδιάζει να καταθέσει προσφορά για το εν λόγω συμβόλαιο.

Οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να κάμψουν την ανησυχία ευρωπαϊκών κυρίως εταιριών, σχετικά με αν θα τους επιτραπεί να καταθέσουν προσφορές για να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά το τέλος του πολέμου- ανησυχία καθ’ όλα δικαιολογημένη, καθώς τα πρώτα συμβόλαια συνάφθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με αμερικανικές εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v