ΙΡΑΚ: Αυξάνεται η ένταση των επιχειρήσεων(update2)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από αέρος, ξηράς και θάλασσας στο Ιράκ, με πιθανό πρώτο αποτέλεσμα την κατάληψη του λιμένος Umm Qasr στο πλαίσιο της αμερικανοβρετανικής επέμβασης. Συνεχίζονται τα ”χειρουργικά” πλήγματα εναντίον της Βαγδάτης, ενώ σποραδικές επιθέσεις ιρακινών πυραύλων σημειώνονται στο Κουβέιτ.

ΙΡΑΚ: Αυξάνεται η ένταση των επιχειρήσεων(update2)
Στρατιωτικές επιχειρήσεις από αέρος και ξηράς ”σημάδεψαν” την πρώτη ημέρα της αμερικανοβρετανικής επέμβασης στο Ιράκ.

Ισχυρές μηχανοκίνητες δυνάμεις προελαύνουν ήδη στο νότιο τμήμα της χώρας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η πρωτοφανής βιαιότητα και ταχύτητα των επιχειρήσεων που ”υποσχέθηκε” στους Ιρακινούς το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Κι αυτό καθώς, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ”εξετάζονται ακόμη” οι συνέπειες που είχαν τα ”χειρουργικά κτυπήματα” εναντίον της ηγεσίας του Ιράκ, πρωτού ξεκινήσει η ακόμη πιο έντονη φάση των επιθέσεων.

Πάντως, την πόλη Umm Qasr, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, λέγεται ότι κατέλαβαν οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, καθώς ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα του Ιράκ, χωρίς όμως να έχει ως τώρα επιβεβαιωθεί η κατάληψη από αμερικανικές πηγές.

Αλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται από τους ”Financial Times” αναφέρουν ότι επίλεκτες μονάδες Βρετανών πεζοναυτών έκαναν απόβαση και κατέλαβαν παραλιακή περιοχή κοντά στην πόλη αυτή, εξασφαλίζοντας ένα σημείο που θεωρείται ”στρατηγικής σημασίας” για τρεις λόγους:

-Τη μετέπειτα προέλαση Αμερικανών πεζοναυτών και βρετανικών δυνάμεων προς τη Βασόρα.

-Την αποκοπή της θαλάσσιας οδού για το ιρακινό πετρέλαιο.

-Την παροχή έγκαιρης προειδοποίησης για την εκτόξευση πυραύλων Scud από την περιοχή της Βασόρα προς το Κουβέιτ.

Νωρίτερα, σφοδρότατοι βομβαρδισμοί έπληξαν τη Βαγδάτη και τη Βασόρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι χτυπήθηκε το κέντρο Τύπου αλλά και ένα από τα παλάτια του Σαντάμ στην πρωτεύουσα του Ιράκ. Οι βομβαρδισμοί αυτοί φαίνεται ότι συνεχίζονται ανά διαστήματα.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία καταγράφουν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των Αμερικανών πεζοναυτών και των ιρακινών χερσαίων δυνάμεων στα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ, καθώς και ότι οι ισχυρές τεθωρακισμένες αμερικανικές δυνάμεις πλήττουν στόχους περί τα 30 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος του Ιράκ. Τηλεγραφήματα πρακτορείων αναφέρουν ότι έχουν ήδη παραδοθεί πολλοί Ιρακινοί στρατιώτες, κυρίως της συνοριακής φρουράς.

Σημειωτέον ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, ότι ο Σαντάμ έχει ”χάσει τον έλεγχο” της υπόλοιπης χώρας με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Βαγδάτη.

Από πλευράς Ιράκ έχει εκδηλωθεί σειρά επιθέσεων με πυραύλους εναντίον του Κουβέιτ. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι περισσότεροι εξ αυτών καταστράφηκαν στον αέρα από πυραύλους Πάτριοτ, ενώ δύο-τρεις εξερράγησαν χωρίς αποτέλεσμα στην έρημο του Κουβέιτ.

Από αμερικανικής πλευράς έχει αναγνωριστεί η συντριβή ενός βαρέος ελικοπτέρου των ειδικών δυνάμεων, χωρίς ανθρώπινες απώλειες μεταξύ του 8μελούς πληρώματος.

Ανοικτό στο μεταξύ παραμένει το ερώτημα αν πράγματι οι Ιρακινοί έχουν προκαλέσει πυρκαγιές σε πετρελαιοπηγές γύρω από την περιοχή της Βασόρας. Από αμερικανικής πλευράς ελέχθη ότι υπάρχουν σχετικές ενδείξεις, τουλάχιστον για δύο-τρεις εγκαταστάσεις, ενώ ο αρμόδιος υπουργός του Ιράκ διέψευσε τις πληροφορίες κατηγορηματικά.

Στο διεθνές ”μέτωπο” του πολέμου, η επέμβαση της ”Συμμαχίας των Επιθυμούντων” στο Ιράκ καταδικάστηκε απερίφραστα από τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, ενω αντιπολεμικές διαδηλώσεις με σημαντική συμμετοχή εκδηλώθηκαν ανά τον κόσμο, στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε βραδινό διάγγελμα που προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ υπεραμύνθηκε της επιλογής του υπέρ του πολέμου, παραδεχόμενος ότι το θέμα έχει διχάσει την κοινή γνώμη της χώρας του, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει υποσχέσεις -αντίστοιχες με αυτές του προέδρου Μπους- για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v