Τον κώδωνα του κινδύνου για τη «βίαιη αποβιομηχάνιση», όπως είπε, του ενεργειακού λεκανοπεδίου Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, με το πιθανό κλείσιμο δύο Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) στην Καρδιά με τέσσερις μονάδες και το Αμύνταιο με δύο μονάδες, έκρουσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του προεδρείου της Ομοσπονδίας στην Κοζάνη.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναρωτήθηκε γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται σήμερα «να επεξεργάζεται σενάρια, ώστε να άρει την αδειοδότηση των 32.000 ωρών λειτουργίας των δύο ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, που έχει υπογράψει ο προκάτοχος του αρμόδιου υπουργού, Γεώργιου Σταθάκη και είχε αποστείλει στις 7 Δεκεμβρίου 2015 στη ΔΕΗ.
Ο κ. Αδαμίδης διευκρίνισε ότι «οι παραπάνω μονάδες μπορούν να σταματήσουν μόνο εάν το αρμόδιο υπουργείο ανακαλέσει την απόφαση του 2015, ειδάλλως θα συνεχίσουν να βρίσκονται συνδεδεμένες στο ενεργειακό σύστημα».
Η αρμόδια επιτροπή Ενέργειας της Κομισιόν είχε εγκρίνει το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας των δύο Ατμοηλεκτρικών Σταθμών έως το 2023, δίνοντας το περιθώριο των 17.500 ωρών λειτουργίας. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, οι ώρες λειτουργίας των μονάδων καταναλώθηκαν πολύ νωρίτερα εξαιτίας των αναγκών και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Για τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν μείνει μόνο 35 ημέρες λειτουργίας, ενώ για τις μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς έχουν μείνει 58 και 62 ημέρες λειτουργίας, αντίστοιχα. Επίσης, για τις μονάδες 3 και 4, που είναι συνδεδεμένες με τα συστήματα Τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, έχουν μείνει 178 και 220 ημέρες, αντίστοιχα. Ο κ. Αδαμίδης προανήγγειλε ότι από τον Μάιο του 2019 θα έχουμε «μια βίαιη αποβιομηχανοποίηση της περιοχής» καθώς θα τεθούν εκτός λειτουργίας έξι μονάδες της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 1800 ΜW.
Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, τις προηγούμενες ημέρες, περιόδευσε στα Ορυχεία και Σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ενεργειακό κέντρο της χώρας από την εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας για τη μείωση των βιομηχανικών ρύπων. Παράλληλα, τα μέλη του άσκησαν κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις ενέταξαν τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αφού τους στόχους που είχαν τεθεί με ορίζοντα το 2020 η χώρα τούς έφτασε μόλις το 2014 μην αφήνοντας χώρο και χρόνο προσαρμογής στη ΔΕΗ.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του για την ταύτιση απόψεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις του συνδικάτου και δήλωσε ότι πάγια θέση της ΓΕΝΟΠ είναι τα ορυχεία και οι σταθμοί της ΔΕΗ να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι να εξαντληθεί το σύνολο των κοιτασμάτων λιγνίτη της περιοχής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ