Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την επόμενη εβδομάδα «κλειδώνει» ο φόρος για τους ηλεκτροπαραγωγούς

Στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση με το έκτακτο τέλος των μονάδων φυσικού αερίου. Τα σενάρια για το τελικό ποσό. Σημείο αναφορά τα 15 λεπτά και το πράσινο τιμολόγιο Αυγούστου της ΔΕΗ.

Την επόμενη εβδομάδα «κλειδώνει» ο φόρος για τους ηλεκτροπαραγωγούς

Το βλέμμα στις τιμές της αγοράς χονδρικής έχει καρφωμένο η κυβέρνηση που επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, προκειμένου να διατηρήσει στα επίπεδα των 15 λεπτών τη κιλοβατώρα στα τιμολόγια Αυγούστου.

Η νομοθετική ρύθμιση με τα ουρανοκατέβατα κέρδη που σκοπεύει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση από τις μονάδες φυσικού αερίου θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Και η απόφαση θα προβλέπει ένα ποσό, για παράδειγμα 10 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα. 

Αν και στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζουν διάφορα σενάρια και παρ’ ότι στην άσκηση μπαίνουν διάφορα νούμερα, (από 50 έως και 80 εκατομμύρια ευρώ για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου), αρμόδιες πήγες ξεκαθαρίζουν ότι πρώτα θα δούμε τα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου και μετά θα υπολογιστεί το έκτακτο τέλος. Το ύψος του θα το καθορίσουν οι απαιτήσεις χρηματοδότησης των επιδοτήσεων.

Τα πάντα θα κριθούν από τα επίπεδα στα οποία θα κλείσει η χονδρεμπορική στις 30 Ιουλίου, βάσει της οποίας η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι προμηθευτές ενέργειας θα διαμορφώσουν τα τιμολόγια στην αγορά λιανικής για τον Αύγουστο. Εξι μέρες πριν κλείσει ο μήνας, η μέση τιμή στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας κινείται αυξητικά κατά 45% πάνω από την αντίστοιχη του Ιουνίου (142,7 ευρώ έναντι 98 ευρώ), προδιαθέτοντας για δύσκολες καταστάσεις και αποφάσεις.

Σημείο αναφοράς το τιμολόγιο της ΔEΗ

Αν και μέχρι σήμερα το υπουργείο έχει αποφύγει για ευνόητους λόγους να μιλήσει με νούμερα, είναι προφανές ότι έχει τη πρόθεση να συγκρατηθούν τα κυμαινόμενα, πράσινα και κίτρινα τιμολόγια Αυγούστου, στα επίπεδα των 15 λεπτών η κιλοβατώρα. Σημείο αναφοράς θα είναι το πράσινο τιμολόγιο της ΔEΗ, καθώς ελέγχει το 72% στην αγορά των οικιακών καταναλωτών και το οποίο τον Ιούλιο είχε διαμορφωθεί στα 13,557 λεπτά.

Στο σενάριο που αυτό «κλειδώσει» π.χ. στα 18 λεπτά, τότε η επιδότηση που θα χορηγήσει η κυβέρνηση θα είναι 3 λεπτά, έτσι ώστε τα τιμολόγια να διατηρηθούν στα επίπεδα των 15 λεπτών. Δηλαδή η επιδότηση θα είναι ίδια για όλους τους προμηθευτές. Σύμφωνα πάντα με το παραπάνω παράδειγμα, με 3 λεπτά θα επιδοτηθεί τόσο ο πάροχος που θα ανακοινώσει πράσινο τιμολόγιο στα 18 λεπτά, όσο και εκείνος με τιμή στα 25 λεπτά, με κίνδυνο προφανώς ο τελευταίος να χάσει μαζικά πελάτες.

Η στάση των παρόχων

Αυτός είναι και ο λόγος που στο αρμόδιο υπουργείο εκτιμούν ότι οι ιδιώτες πάροχοι δεν θα διακινδυνεύσουν να απωλέσουν πελατολόγιο, προσφέροντας υψηλές τιμές που δεν θα καλύπτονται από την επιδότηση. Ακόμη και αν τα κοστολογικά τους στοιχεία οδηγούν σε γενναίες αυξήσεις για τον Αύγουστο, η εκτίμηση είναι ότι η αγορά θα προσαρμόσει αντιστοίχως τα τιμολόγια της, απορροφώντας και η ίδια μέρος των μεγάλων αυξήσεων. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, στην τελική επιβάρυνση θα συνυπολογιστεί και η στάση των παρόχων με τα τιμολόγια που θα προσφέρουν για τον επόμενο μήνα. Κατά πόσο, πέρα από τα κέρδη που θα επιστρέψουν μέσω του φόρου στο φυσικό αέριο, θα απορροφήσουν και μέρος των ανατιμήσεων μέσω εκπτώσεων.

Στην ουσία, το ,τελικό ύψος του τέλους που θα συγκεντρώσει το υπουργείο από τους ηλεκτροπαραγωγούς θα προκύψει, πολλαπλασιάζοντας την επιδότηση ανά κιλοβατώρα με τη συνολική κατανάλωση στα κυμαινόμενα τιμολόγια, κίτρινα και πράσινα, για τους οικιακούς πελάτες το μήνα Ιούλιο. Κάνοντας τη παραδοχή ότι κάπου στα ίδια επίπεδα ή χαμηλότερη, θα είναι και τον Αύγουστο. Αν συγκεντρωθούν παραπάνω ποσά απ' όσα απαιτεί η πολιτική επιδοτήσεων, αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Περιμένουμε να δούμε που θα κλείσει η χονδρική τον Ιούλιο, τι τιμές και εκπτώσεις θα ανακοινώσουν οι εταιρείας και στη συνέχεια θα καθορίσουμε τις επιδοτήσεις», σχολίασε προχθές η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, διευκρινίζοντας ότι η επιδότηση θα είναι οριζόντια, θα αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια του Αυγούστου (πράσινα και κίτρινα), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιδοτήσεις και τους επόμενους μήνες, εάν χρειαστεί.

Το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι οι επιδοτήσεις θα αφορούν όλα τα νοικοκυριά, θα δοθούν οριζόντια, για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh, αλλά μόνο για τα κυμαινόμενα, πράσινα και κίτρινα, τιμολόγια, όχι στα σταθερά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v