Βενιζέλος: Βγαίνουμε από το μνημόνιο

Τη βεβαιότητα για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και την βελτίωση του οικονομικού κλίματος εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρέμβασή του στη Βουλή.

Βενιζέλος: Βγαίνουμε από το μνημόνιο
Τη βεβαιότητα για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και την βελτίωση του οικονομικού κλίματος εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρέμβασή του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι τα μεγέθη και οι αριθμοί της ελληνικής οικονομίας είναι σαφώς βελτιωμένοι σε σχέση με το παρελθόν σημειώνοντας ότι φέτος δεν θα υπάρχει μόνο πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ, ως διαρθρωτικό πλεόνασμα, αλλά και πολύ χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα μόλις 1% όταν άλλες αγωνίζονται για το 3%, όπως η Γαλλία.


Real.gr ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ από realmedialive

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όταν και ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών, αλλά και της συγκυβέρνησης σημειώνοντας ότι με θυσίες και κάτω από μεγάλη πίεση από τους δανειστές το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έφθασε να είναι 65% μικρότερο από το επίπεδο του 2010, πριν το κούρεμα και την ριζική αναδιάρθρωση του χρέους.

«Ναι βγαίνουμε από το μνημόνιο και την τρόικα αλλά μιλάμε μόνο για το μνημόνιο που είναι η δύσκολη όψη. Η άλλη όψη ποια είναι;» αναρωτήθηκε λέγοντας ότι είναι το δάνειο των 250 δισ. που χρειάστηκε για να μην πάει η χώρα στην άβυσσο.

Χαρακτήρισε τους όρους του δανείου σκληρούς, νεοφιλελεύθερους και εσφαλμένους υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι την περίοδο που αποφασίστηκε η λήψη του δανείου δεν υπήρχαν καλύτεροι όροι.

«Η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων είχε ανάγκη από 250 δισ. γιατί αυτό είναι το μέγεθος της οικονομίας της. Έπρεπε να σώσουμε 240 δισ. καταθέσεων» ανέφερε με δραματικούς τόνους συγκρίνοντας τις ανάγκες της χώρας με την Ουκρανία των 50 εκατομμυρίων κατοίκων που αναζητά μόλις 40 δισ. και της Αργεντινής που αναζητά 6 δισ. από τις διεθνείς αγορές.

Αναφερόμενος στα χρέη των επιχειρήσεων προανήγγειλε λύση για όλα τα κόκκινα δάνεια χαρακτηρίζοντας την ριζοσπαστική στην πράξη, ενώ αναγνώρισε την ύπαρξη επιχειρηματικών συμφερόντων που προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική διακρίνοντας τον επιχειρηματικό κόσμο σε δυο κατηγορίες, αυτούς που έχουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα και αυτούς που έχουν «τα λεφτά στο εξωτερικό και τις ζημιές στην Ελλάδα». Αυτοί είναι ένας αντίπαλος στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αν δεν ασκούσαμε με κόστος την τραγική αυτή πολιτική τι θα είχε συμβεί» διερωτήθηκε.

Παράλληλα άφησε αιχμές για τις παλαιότερες κυβερνήσεις κάνοντας λόγο για ολέθριες επιλογές του παρελθόντος και υποστήριξε ότι η κρίση που ξέσπασε ανεξέλεγκτη το 2010 δεν δημιουργήθηκε εκείνη τη χρονιά, αλλά ήταν αποτέλεσμα κακών πολιτικών του παρελθόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v