Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Σε εφαρμογή το πρόγραμμα Δ.Ι.Α.Σ.

Το πρώτο μάθημα πληροφορικής, καθώς και την παρουσίαση τεχνικών για τρόπους αποτελεσματικότερης διδασκαλίας σε ολιγοθέσια σχολεία, μέσω της δορυφορικής ψηφιακής πλατφόρμας του ΟΤΕ, σε πραγματικό χρόνο, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δάσκαλοι δέκα δημοτικών ολιγοθέσεων σχολείων απομακρυσμένων περιοχών, στο πλαίσιο του προγράμματος Δ.Ι.Α.Σ. του ΟΤΕ.

ΟΤΕ: Σε εφαρμογή το πρόγραμμα Δ.Ι.Α.Σ.
Το πρώτο μάθημα πληροφορικής, καθώς και την παρουσίαση τεχνικών για τρόπους αποτελεσματικότερης διδασκαλίας σε ολιγοθέσια σχολεία, μέσω της δορυφορικής ψηφιακής πλατφόρμας του ΟΤΕ, σε πραγματικό χρόνο, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δάσκαλοι δέκα δημοτικών ολιγοθέσεων σχολείων απομακρυσμένων περιοχών.

Πρόκειται για το πρώτο εξ αποστάσεως μάθημα (τηλε-εκπαίδευσης) από το διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ, σε εκπαιδευτικούς σχολείων απομακρυσμένων περιοχών, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Δ.Ι.Α.Σ. (Δορυφορικός Ιστός Απομακρυσμένων Σχολείων).

Συγκεκριμένα, οι δάσκαλοι δέκα δημοτικών ολιγοθέσεων σχολείων απομακρυσμένων περιοχών, από την Κάρπαθο έως το Μονοδένδρι Ιωαννίνων και από τον Πύργο Ορεστιάδας έως τα Σφακιά της Κρήτης, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μάθημα πληροφορικής, καθώς και παρουσίαση τεχνικών για τρόπους αποτελεσματικότερης διδασκαλίας σε ολιγοθέσια σχολεία, μέσω της δορυφορικής ψηφιακής πλατφόρμας του ΟΤΕ, σε πραγματικό χρόνο (real time).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ερευνητικό πρόγραμμα ”Δ.Ι.Α.Σ.” στοχεύει στην αξιοποίηση προηγμένων επικοινωνιακών δικτύων για την υποστήριξη των απομονωμένων σχολείων της ελληνικής επικράτειας.

Το έργο βασίζεται στη στενή συνεργασία ειδικών της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας (ακαδημαϊκών, δασκάλων, μηχανικών λογισμικού καθώς και ειδικών στις τηλεπικοινωνίες) για την ανάπτυξη και αξιοποίηση ενός προηγμένου μαθησιακού περιβάλλοντος, βασισμένου σε δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, με σκοπό την υποστήριξη και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών στα ολιγοθέσια σχολεία σε απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική προσπάθεια αξιοποίησης του δορυφόρου HellasSAT για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Επισημαίνεται ότι o ερευνητικό πρόγραμμα ΔΙΑΣ ξεκίνησε στις 1.12.2003 και λήγει στις 31.5.2005.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, το σχεδιασμό και τη μελέτη της τεχνολογικής λύσης, την ενημέρωση των εκπαιδευτικών, την εγκατάσταση του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία που συμμετέχουν, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Η πραγματοποίηση του πρώτου ανοιχτού και εξ’ αποστάσεως μαθήματος στους δασκάλους απομακρυσμένων σχολείων μέσω του ”Δ.Ι.Α.Σ.” αποτελεί παράδειγμα για το πώς η τεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες μπορούν να προσφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα και να συμβάλουν στην προώθηση σύγχρονων, αποτελεσματικών και καινοτόμων διδακτικών μεθόδων, σχολιάζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, το πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και δίνοντας έμφαση στην προαγωγή της Παιδείας και την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, ο ΟΤΕ συμμετέχει, συντονίζει και υποστηρίζει έμπρακτα το Πρόγραμμα ”Δ.Ι.Α.Σ.”, μια σημαντική πρωτοβουλία στον τομέα της Παιδείας που έχει σκοπό να αναβαθμίσει την ποιότητα και το μαθησιακό περιβάλλον στην περιφέρεια, με επίκεντρο τους εκπαιδευτικούς και τελικούς αποδέκτες τους μαθητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v