Πέντε εισηγμένες που ευνοούνται από τον χρόνο!

Πέντε ενδεικτικά παραδείγματα εισηγμένων ομίλων που, παρά τη δυσμενή συγκυρία, όλα δείχνουν ότι ο χρόνος δουλεύει προς όφελός τους - Συνδυάζουν σημαντική κερδοφορία, επεκτατική πολιτική και θετικές ταμειακές ροές.

Πέντε εισηγμένες που ευνοούνται από τον χρόνο!
Πέντε ενδεικτικά παραδείγματα εισηγμένων ομίλων που, παρά τη δυσμενή συγκυρία, όλα δείχνουν ότι ο χρόνος δουλεύει προς όφελός τους - Συνδυάζουν σημαντική κερδοφορία, επεκτατική πολιτική και θετικές ταμειακές ροές.

Σε μια περίοδο όπου οι πλείστες εισηγμένες εταιρίες του Χ.Α. βρίσκονται αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση και αγωνίζονται για να περιορίσουν τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχουν, υπάρχουν αρκετοί άλλοι όμιλοι που βλέπουν τον χρόνο να δουλεύει προς όφελός τους.

Οι εταιρίες αυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να συνεχίσουν και κατά τα αμέσως επόμενα έτη να σημειώνουν ισχυρή κερδοφορία, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι θα μειώσουν την έκθεσή τους προς τις τράπεζες, εκμεταλλευόμενες τις θετικές τους ταμειακές ροές. Σε κάποιες, μάλιστα, από αυτές τις περιπτώσεις όλα τα παραπάνω θα συνδυαστούν με τη διανομή μερίσματος αλλά και με την υλοποίηση νέων σημαντικών επενδύσεων.

Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν όλα αυτά; Σε κάποιες περιπτώσεις, οι εταιρίες που ενισχύονται σε περιόδους κρίσεως βελτιώνουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό, που ταλαιπωρείται από την κρίση. Και σε κάποιες άλλες αναβαθμίζουν την παρουσία τους στην αγορά και κερδίζουν μερίδια, τα οποία προβλέπεται να είναι περισσότερο αποδοτικά όταν η ελληνική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.

Ενδεικτικά, σήμερα θα παρουσιάσουμε πέντε τέτοιες περιπτώσεις εισηγμένων ομίλων.

Τιτάν: Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει στη βαθύτερη ύφεση της μεταπολιτευτικής περιόδου (η ζήτηση για τσιμέντο έχει «επιστρέψει» στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980) και παρόλο που τα βήματα ανάκαμψης στην αμερικανική αγορά αποδεικνύονται πολύ «δειλά» (πρόβλεψη για άνοδο της ζήτησης τσιμέντου μόλις γύρω στο 6,5% το 2011), ο όμιλος Τιτάν αναμένεται να σταθεροποιήσει τη διετία 2010 - 2011 την κερδοφορία του κοντά στα επίπεδα του 2009 και παράλληλα να μειώνει τον δανεισμό του κατά περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο, καθώς:

α) οι λειτουργικές ταμειακές ροές θα συνεχίσουν να είναι μεγάλες και θετικές και β) οι επενδύσεις θα περιοριστούν μόνο στο μέτωπο της «συντήρησης».

Έτσι, παρά την προβλεπόμενη συνέχιση της διανομής μερισμάτων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου θα μειώνεται σταδιακά και από την «κορυφή» του 1 δισ. θα αποκλιμακωθεί στο τέλος του 2012 γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, επίπεδο πολύ χαμηλό, συγκρινόμενο με αυτό των ξένων εταιριών στον κλάδο.

Coca Cola Τρία Έψιλον: Ο όμιλος, έπειτα από σοβαρές κινήσεις αναδιάρθρωσης τις οποίες υλοποιεί κατά τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι έχει μπει σε ένα μακροχρόνιο τούνελ που συνοδεύεται από αυξημένη κερδοφορία, επενδύσεις οι οποίες υπολογίζονται σε 450 - 500 εκατ. ευρώ ανά έτος και σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού χρόνο με τον χρόνο (να θυμίσουμε ότι η εισηγμένη από την ένταξή της στο Χ.Α. δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ κατά διαστήματα πραγματοποιεί επιστροφές κεφαλαίου).

Σύμφωνα λοιπόν με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή: α) τα καθαρά κέρδη του ομίλου από 399,2 εκατ. πέρυσι θα ανέλθουν σταδιακά στα 561,4 εκατ. ευρώ το 2014 β) παρά την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων κάθε χρόνο και παρά τη συνέχιση διανομής κάποιου μερίσματος, ο καθαρός δανεισμός θα μειωθεί από τα 2,175 δισ. το 2009 στο 1,34 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012.

Motor Oil: Έχει ολοκληρώσει το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα και συγκαταλέγεται στο διυλιστήριο που ίσως να διαθέτει τη μεγαλύτερη θετική ταμειακή ροή ανά λίτρο καυσίμου.

Αυτό σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην ευελιξία του διυλιστηρίου τόσο στην υποδοχή διαφόρων κατηγοριών αργού πετρελαίου (αυτού με το εκάστοτε μεγαλύτερο περιθώριο) όσο και στην επικέντρωση στο μίγμα παραγωγής που οδηγεί σε αυξημένο μέσο περιθώριο διύλισης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο εισηγμένος όμιλος θα είναι σε θέση μελλοντικά να συνδυάσει τη διανομή αξιοσημείωτου μερίσματος με τη σταδιακή μείωση του καθαρού δανεισμού του. 

Jumbo: Κατά τη χρήση που έληξε σημείωσε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές 104 εκατ. και προχώρησε σε επενδύσεις 61 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε μόλις στα 63,5 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των αναλυτών υποστηρίζει ότι κατά την επόμενη τριετία οι λειτουργικές ταμειακές ροές θα παραμείνουν θετικές και ισχυρές, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για σημαντικές μεν επενδύσεις, οι οποίες όμως: α) θα παραμείνουν σε επίπεδα χαμηλότερα των λειτουργικών ροών και β) θα αποκλιμακώνονται σταδιακά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκτιμήσεις της Merit Χρηματιστηριακής για τις καθαρές ταμειακές ροές που θα παράγει η εισηγμένη (46 εκατ. το 2011, 62,5 εκατ. το 2012 και 85,9 εκατ. το 2013).

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι για την επόμενη τριετία η Jumbo προσδοκά τη συνέχιση υψηλής κερδοφορίας, τη συνέχιση της επέκτασης του δικτύου πωλήσεών της και ταυτόχρονα τη μείωση (και μάλλον τον μηδενισμό) του δανεισμού.

Inform Λύκος: Σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρίες πληροφορικής, η Inform Λύκος αναμένεται φέτος να βελτιώσει την κερδοφορία της (παρά την έκτακτη φορολογική εισφορά) βασιζόμενη στην καλή πορεία της θυγατρικής Austria Card αλλά και στην εκκίνηση κάποιων εργασιών με το ελληνικό δημόσιο που είχαν «κολλήσει» κατά το παρελθόν. Ενδεικτικό είναι ότι η εισηγμένη ανέλαβε το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΙΚΑ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η «φοροκάρτα» την οποία πρόκειται να προωθήσει η κυβέρνηση το 2011 προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Πέραν των κερδών, όμως, ενδιαφέρον έχει όχι μόνο η ισχυρή ρευστότητα του ομίλου αλλά και η έμφαση που δίνει στον περιορισμό του καθαρού δανεισμού, ο οποίος μειώθηκε κατά περισσότερο από 4 εκατ. ευρώ το πρώτο φετινό εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v