Εισηγμένες: Ο χάρτης των υποαξιών

Όλα δείχνουν ότι οι συμμετοχές των εισηγμένων σε άλλες εταιρίες θα παρουσιάσουν, κατά μέσο όρο πάντα, χαμηλότερες αποτιμήσεις σε σχέση με αυτές της 31ης Δεκεμβρίου. Ποιοι όμιλοι επηρεάζονται και πόσο.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Εισηγμένες: Ο χάρτης των υποαξιών
* Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις τιμές των συμμετοχών για τις εισηγμένες στο α΄ τρίμηνο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό.

Τα αποτελέσματα του 2008 ήταν αρνητικά για μεγάλο αριθμό εισηγμένων εταιρειών. Χαρακτηριστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων αυτών ήταν η μείωση των λειτουργικών κερδών και ακόμα η μεγαλύτερη πτώση των καθαρών κερδών.

Παράλληλα, το άσχημο κλίμα που επικράτησε στη Σοφοκλέους σε όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2008 θα δημιουργήσει αρνητικές υπεραξίες, οι οποίες ανάλογα με το λογιστικό χειρισμό είτε θα μειώσουν την κερδοφορία και τα ίδια κεφάλαια είτε θα οδηγήσουν σε πτώση μόνο τα ίδια κεφάλαια, χωρίς να «περάσουν» μέσα από την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως.

Από την άλλη βέβαια πλευρά, το τελικό αποτέλεσμα για τις εισηγμένες θα εξαρτηθεί και από τις αποδόσεις των ταμειακών διαθεσίμων και λοιπών επενδύσεων που είχαν στην κατοχή τους στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Με το τέλος του τριών πρώτων μηνών του έτους (31 Μαρτίου) όλα δείχνουν ότι οι συμμετοχές των εισηγμένων σε άλλες εταιρείες θα παρουσιάσουν, κατά μέσο όρο πάντα, χαμηλότερες αποτιμήσεις σε σχέση με αυτές της 31ης Δεκεμβρίου.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2009 ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους παρουσίασε πτώση της τάξεως του 5,72% και ο αντίστοιχος δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά 6,21%, ενώ η θετική απόδοση του Μαρτίου κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις αρνητικές υποαξίες, αφού ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 9,67% το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και επιμέρους πολλοί τίτλοι κινήθηκαν με ακόμα μεγαλύτερη άνοδο.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

- Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο οποίος έχει τις περισσότερες εισηγμένες συμμετοχές εκτός των τραπεζικών μετοχών, είδε μέσα στο α΄ τρίμηνο τις αξίες των θυγατρικών του να μειώνονται, με εξαίρεση την ΕΛΒΑΛ και τη ΧΑΛΚΟΡ.

Ωστόσο, η αύξηση αυτών των δύο είναι ικανή να αντιστρέψει την πτώση των υπόλοιπων συμμετοχών. Έτσι, στο συγκεκριμένο τρίμηνο η ΕΛΒΑΛ κινήθηκε με +55,29% και η ΧΑΛΚΟΡ με +12,16%. Από την άλλη πλευρά, η ΣΙΔΜΑ και η ΣΙΔΕΝΟΡ σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες (33,68% και 15,55% αντίστοιχα). Λόγω της σημαντικής κεφαλαιοποίησης της ΕΛΒΑΛ και της ΧΑΛΚΟΡ το ύψος της συνολικής επίπτωσης φαίνεται να είναι θετικό και υπερκαλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες της ΣΙΔΕΝΟΡ.

- Τις επιπτώσεις από τη γενικότερη χρηματιστηριακή κρίση αντιμετώπισε κατά το α΄ τρίμηνο του έτους και η Marfin Investment Group, καθώς αρκετές από τις συμμετοχές της ακολούθησαν τη γενικότερη πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πτώση στη μετοχή του Υγεία κατά 7%, της Marfin Popular Bank σε ποσοστό 19,59% και της Vivartia κατά 13,28%.

- Στους ζημιωμένους συγκαταλέγεται ο όμιλος Μυτιληναίου, με τη βασική θυγατρική του ΜΕΤΚΑ να παρουσιάζει κάμψη 5,22% στο α΄ τρίμηνο, ενώ με μεγαλύτερη μείωση κινήθηκε η ΑΛΚΟ (12%).

- Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς φαίνεται να ευνοείται σημαντικά από την άνοδο στο ταμπλό της Trastor ΑΕΕΑΠ (21,55%), ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες συμμετοχές της σημειώνουν πτώση. Η Ευρωπαϊκή Πίστη παρουσίασε απώλειες 29,33%, ενώ για την Proton Bank η πτώση είναι της τάξεως του 17,19%, αλλά δεν επηρεάζει σημαντικά την εικόνα αφού η τράπεζα στις 31/12/2008 είχε εγγράψει αρνητική υπεραξία 25,6 εκατ. ευρώ για την Proton.

- Σημαντικό αριθμό συμμετοχών σε εισηγμένες έχει και ο όμιλος της Alpha Bank, για την οποία η εικόνα είναι θετική. Την υψηλότερη θετική συμβολή έχει σημειώσει η θυγατρική Alpha Αστικά Ακίνητα με αύξηση σχεδόν 2,4% στο α΄ τρίμηνο του έτους και ακολουθείται από την Ιονική Ξενοδοχειακή. Αντίθετα, πτώση για την Byte Computers 10,48% και τη Space Hellas και για κάποιες άλλες συμμετοχές οι οποίες υποχρεώθηκαν σε πτώση, ωστόσο το ύψος αυτών των υποαξιών εκτιμάται ότι είναι σαφώς μικρότερο από τις θετικές υπεραξίες των άλλων συμμετοχών.

- Μικρές ζημίες είχε στο πρώτο τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα, καθώς πτωτικά κινήθηκαν μόνο η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (32,5%) και ο τίτλος της ΚΑΕ (26,7%). Αντίθετα, στά θετικά για την Εθνική Τράπεζα κατά το α΄ τρίμηνο του 2009 συμπεριλαμβάνεται μόνο το +3,9% του Αστέρα Βουλιαγμένης (85,35% συμμετοχή).

- Σε ό,τι αφορά την EFG Eurobank, ο τραπεζικός όμιλος είναι ένας από τους λίγους που ευνοήθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2009, καθώς παρουσίασε τις θετικές αποδόσεις της Eurobank Properties (21,38%, με 54,88% συμμετοχή) και της Lamda Development (3,57%). Αντίθετα, η συμμετοχή στο Ταχ. Ταμιευτήριο, στην ΕΧΑΕ και στη Δίας AEEX δημιουργεί υποαξίες, οι οποίες ωστόσο φαίνεται να υπερκαλύπτονται.

- Αρνητικό είναι το αποτέλεσμα για την ΑΤΕbank, όπου θα πρέπει να προστεθούν κατά το α΄ τρίμηνο του 2009 το -36,31% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής (συμμετοχή 84,67%), το -3,51% της ΕΒΖ (συμμετοχή 82,07%), το -26,7% των ΚΑΕ (συμμετοχή 20,11%) και στον αντίποδα το πολύ υψηλό +12,26% της ΕΥΔΑΠ, το οποίο όμως δεν φαίνεται να μπορεί να υπερκαλύψει τις απώλειες.

- Η Folli Follie, μετά την πτώση της μετοχής των ΚΑΕ κατά 26,66% στο α΄ τρίμηνο του έτους, είδε να διατηρείται η αρνητική υπεραξία, ενώ λόγω της υψηλής συμμετοχής η υποαξία είναι σημαντική. Όσον αφορά στα ΚΑΕ, η συμμετοχή στην Elmec Sport σημείωσε πτώση κατά 40% περίπου στο α΄ τρίμηνο του έτους.

- Σημαντικά τα κέρδη του ομίλου της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ αφού τόσο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όσο και η ΑΤΤΙΚΑΤ και ο Κέκροπας κινήθηκαν με άνοδο 2,34% και 22,73% και 0,70% αντίστοιχα στο α΄ τρίμηνο.

- Η Euromedica κατέχει το 10% περίπου του Ιασώ, το οποίο απώλεσε 10,36% της αξίας του μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους.

- Ο Χατζηιωάννου συνεχίζει να καταγράφει σημαντικότατες υποαξίες από τη συμμετοχή του στη Sprider, καθώς και στο α΄ τρίμηνο η γνωστή αλυσίδα (συμμετοχή 39%) παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 36,36%.

- Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο α΄ τρίμηνο του 2009 είδε τη θέση του στην Attica Bank να μειώνεται κατά 19,26%, ενώ συνεχίζει να προβαίνει σε αγορές μετοχών.

- Η Intracom Συμμετοχών στο α΄ τρίμηνο του 2009 παρουσίασε συμμετοχή 85% περίπου στη Hellas On line, η οποία αποτιμάται κατά 3% χαμηλότερα. Όσον αφορά στην Ιntracom Κατασκευές, η συμμετοχή της εισηγμένης αυξήθηκε κατά 8,89%. Η Ιntracom Κατασκευές, με τη σειρά της, είδε τη συμμετοχή της στην Alpha Γκρίσιν να μειώνεται σχεδόν 19,5%.

- Η ΣΑΝΥΟ Ελλάς, επίσης, φαίνεται να επηρεάστηκε πολύ λίγο από τις αποτιμήσεις των συμμετοχών της (Atlantic -2,67%, Μάρμαρα Κυριακίδη +6,45%, Τζιρακιάν +23,4%).

- Η Pasal Ανάπτυξης Ακινήτων μέσω της συμμετοχής της κατά 37,08% στην Trastor ΑΕΕΑΠ (πρώην Πειραιώς Ακινήτων) είχε θετική υπεραξία, αφού αυτή κινήθηκε ανοδικά στο ταμπλό κατά 21,55%.

- Για την Κούμπας Συμμετοχών η SingularLogic σημειώνει απώλειες 22,82%, ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα αναμένεται ακόμα πιο αρνητικό αφού στις 31/12/2008 υποχρεώθηκε σε αρνητικά ίδια κεφάλαια λόγω των μεγάλων απωλειών στις οποίες οδηγήθηκε το μετοχικό της χαρτοφυλάκιο.

* Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις τιμές των συμμετοχών για τις εισηγμένες στο α΄ τρίμηνο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό.

** Αναδημοσίευση από το 576ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 3 - 7/4/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v