Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπαγώνουν οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων

Το χρώμα του χρήματος αναμένεται να ξαναδεί σειρά εισηγμένων με ανάγκη αναχρηματοδότησης δανεισμού, μια και οι τράπεζες υπό την πίεση και της μείωσης των επισφαλών επιχειρηματικών χορηγήσεων προτάσσουν αυτή τη λύση.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ξεπαγώνουν οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων
Το χρώμα του χρήματος αναμένεται να ξαναδεί το επόμενο διάστημα σειρά εισηγμένων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ανάγκη αναχρηματοδότησης δανεισμού, μια και οι τράπεζες υπό την πίεση και της μείωσης των επισφαλών επιχειρηματικών χορηγήσεων προτάσσουν τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων. 

Έπειτα από ένα σχεδόν «παγωμένο» τετράμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι επιχειρήσεις έκαναν χρήση κυρίως των ορίων δανεισμού για κεφάλαιο κίνησης, τις τελευταίες δύο εβδομάδες η εκταμίευση της ρευστότητας από τα ειδικά ομόλογα και από τις τιτλοποιήσεις επιτρέπει στις τράπεζες να ξαναρχίσουν τις χορηγήσεις.

Πρώτες σε εκκρεμότητα είναι οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ισχυρό πρόβλημα άμεσης ρευστότητας και εξυπηρέτησης δανεισμού και τα δάνειά τους κινδυνεύουν να καταστούν ληξιπρόθεσμα. Για την αποφυγή της κατάρρευσης και της συνακόλουθης διαγραφής δανείων οι τράπεζες σχεδόν στο σύνολό τους επιλέγουν την αναχρηματοδότηση δανεισμού ή απλώς τις μεταθέσεις λήξεων πιέζοντας ή επιβάλλοντας αυστηρά προγράμματα αναδιάρθρωσης για μείωση δαπανών και πωλήσεις παγίων, θυγατρικών και συμμετοχών.

«Η μόνη περίπτωση να καταστήσουμε άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχουμε χορηγήσει σε προβληματικές επιχειρήσεις είναι να έχουμε βρει ήδη αγοραστή» σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα συνεχίσουν οι τράπεζες να διατηρούν εν ζωή τις προβληματικές επιχειρήσεις.

Μόλις χθες ανακοινώθηκε συμφωνία επί της αρχής για αναδιάρθρωση εναπομείναντος δανεισμού ύψους 164,9 εκατ. ευρώ της ναυτιλιακής Dryships του κ. Γ. Οικονόμου με την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με έμπειρα τραπεζικά στελέχη, η τράπεζα προτίθεται να μεταθέσει την πληρωμή δόσεων και τόκων της Dryships, η οποία επιδιώκει να πείσει τους πιστωτές της να μην καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνειά τους μετά το σπάσιμο των καλύψεων (covenants) από πλευράς της.

Η περίπτωση της Μ.Ι. Μαΐλλης είναι επίσης χαρακτηριστική. Οι πιστωτές της Μαΐλλης βρίσκονται σε πολύμηνες συζητήσεις με τη διοίκησή της για μια νέα «ενδιάμεση» συμφωνία 18 μηνών. Εφόσον υπογραφεί (στα βασικά σημεία έχουν συμφωνήσει οι περισσότερες από τις πιστώτριες τράπεζες και τους ομολογιούχους) θα αυξηθεί το επιτόκιο στο κοινοπρακτικό δάνειο της Μ.Ι. Μαΐλλης και θα επαναταξινομηθεί ως μακροπρόθεσμο.

Εξέλιξη που και τυπικά παρέχει στις τράπεζες την πολυτέλεια να μη σχηματίσουν ακόμη προβλέψεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στον πάλαι πότε κραταιό επιχειρηματικό όμιλο. Παράλληλα, η εταιρία λαμβάνει κρίσιμη παράταση κατά τη διάρκεια της οποίας θα κληθεί μεταξύ άλλων να βρει και «φρέσκο χρήμα».

Η Μαΐλλης αποτελεί «πιλότο» και για άλλες εισηγμένες, οι οποίες, κατά τη διάρκεια του 2008, έσπασαν τα covenants (Αρ. Πετζετάκις, Σέλμαν, εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών και αρκετοί ξενοδοχειακοί όμιλοι ή μονάδες). Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι τράπεζες συζητούν αναχρηματοδότηση μόνο εφόσον οι επιχειρήσεις προχωρήσουν σε προγράμματα αναδιάρθρωσης.

Αναχρηματοδότηση δανεισμού εξετάζουν οι τράπεζες ακόμη και για ομίλους που βρίσκονται σε δεινή θέση μετά τις καταρρεύσεις θυγατρικών τους, όπως η Altec. Οι τρεις βασικές πιστώτριες τράπεζες του ομίλου (EFG Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) συζητούν ως συνέχεια του προγράμματος αναδιάρθρωσης τη μερική αναχρηματοδότηση του δανεισμού της.

Εξέλιξη που προς το παρόν «σκοντάφτει» στην άρνηση μιας εκ των υπολοίπων πιστωτριών τραπεζών της Altec να δεχτεί αναχρηματοδότηση. Ο σκόπελος εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί με ανάληψη των δανείων της αντιδρώσας τράπεζας από την τριάδα των EFG Eurobank, Eθνική και Πειραιώς.

Στην περίπτωση της Altec, όπως και σε αυτές των ΕΛΙΧΘ, Lannet, Betanet, Teledome, Mεσοχωρίτης, ΔΙΕΚΑΤ κ.ά., οι τράπεζες θα σχηματίσουν προβλέψεις για μέρος των δανείων που έχουν εκχωρήσει και δεν καλύπτονται από ισχυρές εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Τέλος, η περίπτωση των Folli Follie και της θυγατρικής τους ΚΑΕ είναι ενδεικτική για το πώς ξεμπλοκάρει η αγορά έπειτα από ένα παγωμένο τετράμηνο. Σε επίπεδο ομίλου το καλοκαίρι του 2008 έληγε ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. ευρώ, η διάρκεια του οποίου παρατάθηκε από την Alpha Bank. Μόλις την περασμένη Παρασκευή 30/1/09 ο όμιλος ανακοίνωσε συμφωνία με τις Alpha Bank και Εμπορική Τράπεζα για την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων αθροιστικού ύψους 291 εκατ. ευρώ (231 εκατ. συν 60 εκατ. ευρώ) με euribor 1,6% και 1,5% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v