ΟΤΕ: Υποχώρηση 19,6% στα κέρδη τριμήνου (update)

Θετική εν μέρει έκπληξη επεφύλαξε και ο ΟΤΕ κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2003, καθώς τα καθαρά κέρδη του ομίλου βάσει των αμερικανικών GAAP, μειώθηκαν κατά 19,6%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση από 32%-35%. Τι σκέφτεται η διοίκηση για την απεμπλοκή του οργανισμού από το ”αγκάθι” της CosmoRom.

ΟΤΕ: Υποχώρηση 19,6% στα κέρδη τριμήνου (update)
Θετική εν μέρει έκπληξη επεφύλαξε και ο ΟΤΕ κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2003, καθώς τα καθαρά κέρδη του ομίλου, βάσει των αμερικανικών GAAP, μειώθηκαν κατά 19,6%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση από 32% ως 35%.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 113,1 εκατ. ευρώ, έναντι 140,6 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2002.

Εξάλλου τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 438 εκατ. ευρώ έναντι 441,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα έσοδα ανήλθαν στα 1,1 δισ. ευρώ έναντι 1,02 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,8%.

Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 221,5 εκατ. ευρώ, από 254,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΤΕ τοποθετείται και στις πρόσφατες ανακοινώσεις των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s και Moody’s, που θέτουν τον ΟΤΕ σε καθεστώς παρακολούθησης (CreditWatch), διευκρινίζοντας ότι ”αυτό δε συνεπάγεται κατ’ ανάγκη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ αλλά μια επανεξέταση της στρατηγικής και οικονομικής πολιτικής του, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εκτός Ελλάδος περιουσιακά στοιχεία του, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα”.

Το παραπάνω, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΤΕ, συνδέεται με το ό,τι η CosmoRom δεν έχει καταλήξει μέχρι σήμερα σε συμφωνία με τον βασικό της προμηθευτή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όσον αφορά στην αποπληρωμή των οφειλών που διεκδικεί η προμηθεύτρια εταιρία από την CosmoRom και η οποία ανέρχεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ συν τους τόκους.

Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνεται, προκάλεσε την ενεργοποίηση μιας ρήτρας (non-payment default) ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ ύψους 1,1 δισ. ευρώ με κουπόνι 6,125% που λήγει το 2007, καθώς και δανείου ύψους 1 δισ. δολάριων.

O OTE, όπως τονίζει η διοίκηση του οργανισμού, ”εξετάζει τη δυνατότητα εξάλειψης αυτής της ρήτρας με διάφορα μέσα, μεταξύ των οποίων και την επίσημη αποποίηση της συγκεκριμένης ρήτρας από τους ομολογιούχους, καθώς και από τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν χορηγήσει το κοινοπρακτικό δάνειο. Σημειώνεται ότι η εξάλειψη της ρήτρας αυτής αυτομάτως αίρει το καθεστώς non-payment-default”.

”Εφαρμόζοντας μια συνεπή πελατοκεντρική εμπορική πολιτική, πετύχαμε σημαντική ανάπτυξη στον τομέα των νέων υπηρεσιών, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες δεδομένων, επεσήμανε ο πρόεδρος και δ.σ. του οργανισμού Λ. Αντωνακόπουλος, προσθέτοντας: ”Βεβαίως, το α΄τρίμηνο του 2003 η σταθερή τηλεφωνία του ΟΤΕ επηρεάστηκε από την ενίσχυση του εγχώριου ανταγωνισμού καθώς και από το δυσχερές ρυθμιστικό περιβάλλον που οδήγησε σε υποχώρηση του μεριδίου αγοράς μας στο 93%”.

Αξίζει να σημειωθεί, πρόσθεσε ο κ. Αντωνακόπουλος, ότι η RomTelecom, παρουσίασε σημαντική αύξηση σε μη ενοποιημένη βάση στο περιθώριο EBITDA το οποίο ανήλθε στο 32%, ως αποτέλεσμα του επιχειρησιακού πλάνου που ήδη εφαρμόζεται (αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλαγή της Διοίκησης και κυρίως μείωση των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας).

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας για περαιτέρω μείωση των λειτουργικών μας δαπανών καθώς προσαρμοζόμαστε σε ένα περιβάλλον με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, κατέληξε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου εμφάνισαν υποχώρηση κατά 16,9% και διαμορφώθηκαν στα 167,1 εκατ. ευρώ από 201,1 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2002.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.098,4 εκατ. ευρώ (πέρσι στα 1.020,4 εκατ. ευρώ) εμφανίζοντας αύξηση κατά 7,6%, ενώ τα EBITDA ανακοινώθηκαν στα 467,1 εκατ. ευρώ (από 499,4 εκατ. ευρώ, πέρσι), μειωμένα κατά 6,5%.

Χωρίς να υπολογιστεί ο επηρεασμός των μεγεθών από την ενοποίηση της RomTelecom (3/3/2003), τα έσοδα εσωτερικού, που αντιπροσωπεύουν το 47% του κύκλου εργασιών του ομίλου (έναντι του 51,8%, πέρσι) κατέγραψαν υποχώρηση κατά 7,1% και διαμορφώθηκαν στα 491 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία (περιλαμβάνει τις CosmOTE, AMC, Armentel και Globul) παρουσιάζουν αύξηση κατά 30,6% (στα 258,2 εκατ. ευρώ).

Σε επίπεδο μητρικής, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 5,2% στα 792,5 εκατ. ευρώ από 836,3 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2002, ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 22,5%, στα 117 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανακοινώθηκαν στα 302,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,7%.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις εξωτερικού, βάσει των αμερικανικών GAAP, o κύκλος εργασιών της RomTelecom στο α’ τρίμηνο του 2003 ανήλθε στα 198,4 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται μειωμένος κατά 15% έναντι της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης. Αντίθετα, τα αποτελέσματα προ φόρων είναι κέρδη και ανέρχονται στο ποσό των 18,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 9,9 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2002.

Ο κύκλος εργασιών της Armentel ανήλθε στο ποσό των 16 εκατ. ευρώ (από 16,3 εκατ. ευρώ), ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών -0,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήσης.

Η Telecom Serbia παρουσιάζει κύκλο εργασιών 122,7 εκατ. ευρώ (μείωση 6,7%) και κέρδη προ φόρων 24,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η αναλογία του ΟΤΕ ανέρχεται στα 4,9 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο EBITDA ανήλθε στα 48,3%.

Τέλος, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας GLOBUL εμφανίζει κύκλο εργασιών ύψους 16,6 εκατ. ευρώ, έναντι 7,6 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περιόδου του 2002 και τα αποτελέσματα της εξακολουθούν να παρουσιάζουν ζημία ύψους 5,1 εκατ. ευρώ. ”Το γεγονός αυτό”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΤΕ, δικαιολογείται από την πρόσφατη δραστηριοποίησή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v