Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη κίνηση από Helleniq Energy για την εξαγορά της Εlpedison

Η πρώτη προσφορά της Helleniq Energy κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή. Σύντομα η αντιπροσφορά των Ιταλών της Edison. Οι διαφορετικές αποτιμήσεις. Γιατί δεν θα υπάρξουν πολλοί γύροι.

Πρώτη κίνηση από Helleniq Energy για την εξαγορά της Εlpedison
O Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης

Με την Helleniq Energy να κάνει τη πρώτη κίνηση, ξεκίνησε η διαδικασία για τη τελευταία πράξη στο πολυσηζητημένο «διαζύγιο» του ελληνικού ομίλου με την ιταλική Edison.

Επίδικο, ο έλεγχος της Elpedison, για την οποία η ελληνική πλευρά υπέβαλε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, την πρώτη προσφορά για την απόκτηση του 50% που κατέχουν οι Ιταλοί.

Τώρα εκείνοι θα πρέπει είτε να αποδεχτούν την προσφορά, είτε να προβούν σε αντιπροσφορά, επί της οποίας η Helleniq Energy (φωτ. ο επικεφαλής Ανδρέας Σιαμισίης) θα πρέπει να ξανατοποθετηθεί, για να απαντήσει η Edison, ώστε μέσα από αυτό τον διαδοχικό κύκλο πλειοδοτικών τιμημάτων, να επικρατήσει ο ένας από τους δύο παίκτες.

Αν και ποτέ δεν είχε γίνει γνωστή η αποτίμηση των δύο ομίλων για το 100% της Elpedison, οι πληροφορίες στην αγορά τοποθετούσαν τους υπολογισμούς της Helleniq Energy στα περίπου 300 εκατ. ευρώ και της Edison στα 400 εκατ. ή λίγο παραπάνω. Κοινή αποτίμηση για την Elpedison δεν είχε υπάρξει. Κάθε ένας από τους μετόχους είχε (και έχει) τις δικές του απόψεις για την αξία της εταιρείας.

Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι δεν θα χρειαστούν πολλοί γύροι για να μάθουμε ποιος θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών. Αμφότεροι οι όμιλοι εκτιμάται ότι έχουν καταλήξει σε ένα αποδεκτό εύρος τιμήματος, γι' αυτό και άνθρωποι με γνώση των διεργασιών εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν το πολύ τρεις - τέσσερις γύροι προσφορών για να «κλειδώσει» ο νικητής.

«Διαζύγιο» σύντομης διάρκειας είχε προβλέψει προ ημερών, μιλώντας στους αναλυτές κατά τα αποτελέσματα εννεαμήνου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιαμίσιης. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πορεία της υπόθεσης θα έχει διαφανεί μέσα στο Νοέμβριο ή το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους, ο επικεφαλής του ομίλου είχε εκτιμήσει ότι είναι θέμα μερικών μόνο εβδομάδων για να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη νέα μετοχική σύνθεση της Elpedison.

«Εκτιμώ ότι η λύση θα έχει δοθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, το αργότερο ως τα τέλη του 2024 και ότι θα είναι για το καλό και των δύο μετόχων», είχε αναφέρει ο Ελληνας CEO, εξηγώντας ότι οι δύο μέτοχοι έχουν διαφορετικές στρατηγικές, η Helleniq Energy κάνει μια ενεργή στροφή προς τις ΑΠΕ, προετοιμάζεται να γίνει ένας καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος και επομένως αυτή η επιλογή επηρεάζει τις όποιες αποφάσεις.

Το καθεστώς «φιλοξενίας» της μονάδας

Την εκτίμηση ότι η διαδικασία δεν θα τραβήξει σε βάθος χρόνου ενισχύει και ο κοινός τόπος που είχαν βρει οι μέτοχοι ως προς τις παραμέτρους που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία της Elpedison κατά την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από το μετοχικό καθεστώς που θα προκύψει από τη δημοπρασία. Το επίδικο αφορούσε το καθεστώς «φιλοξενίας» της μονάδας της Elpedison (400 MW) στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της Helleniq Energy στη Θεσσαλονίκη.

Από την έκταση διέρχονται τόσο ο αγωγός φυσικού αερίου για τη σύνδεση της μονάδας στο σύστημα του ΔΕΣΦΑ, όσο και οι γραμμές μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο εθνικό σύστημα. Επρεπε να διασφαλιστεί ότι οι όροι αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου δεν θα μεταβάλλονταν στο μέλλον, ανεξάρτητα του ποια πλευρά θα αποκτήσει τον έλεγχο της Elpedison.

Ετσι συμφωνήθηκε να συναφθεί συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης του χώρου της μονάδας, ανάμεσα στη Helleniq Energy και την Elpedison, όσο και συμφωνία για το δικαίωμα διέλευσης από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου του αγωγού αερίου και των γραμμών μεταφοράς.

Βαθιά το χέρι στη τσέπη

Αμφότεροι πάντως οι μέτοχοι διαμηνύουν ότι θέλουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Αποεπενδύοντας η Helleniq Energy από την ΔΕΠΑ και πουλώντας το 35% στο Δημόσιο, μεταβιβάζει και τη συμμετοχή που έχει στη «Φυσικό Αέριο», επομένως η Elpedison αποκτά τον ρόλο του αποκλειστικού πλέον οχήματος για τον όμιλο στην αγορά ρεύματος και αερίου.

Αποκτώντας από τη μεριά τους οι Ιταλοί το 50% του σημερινού τους εταίρου, παραμένουν στην ελληνική αγορά, την οποία διαμηνύουν ότι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν μετά από τόσες δεκαετίες αδιάλειπτης δραστηριότητας.

Ανεξάρτητα πάντως του ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Elpedison, ο αυριανός μέτοχος του 100% θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και να ρίξει πολλά χρήματα σε επενδύσεις και νέες συμμαχίες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας αξιόλογος πόλος στην ενεργειακή αγορά.

Η επί μήνες συζήτηση και οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών για το «διαζύγιο» έχουν αφαιρέσει σημαντικό μέρος από τη δυναμική της εταιρείας και έχουν πάει πίσω πολλές επενδύσεις.

Σήμερα η Elpedison κατέχει μερίδιο 5,86% στην αγορά προμήθειας (4η στη λίστα), καθώς επίσης δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 820 MW, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, μαζί με άδεια για FSRU αλλά και για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, πάλι στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v