Τα σίγουρα φετινά exits της Dimand και οι νέες επενδύσεις

Οι συμφωνίες με Eurobank και Prodea εξασφαλίζουν δύο αποεπενδύσεις. Πώς ωριμάζουν τα υπόλοιπα projects μέσα στο 2025. Προχωρούν επενδύσεις σε τέσσερα έργα.

Τα σίγουρα φετινά exits της Dimand και οι νέες επενδύσεις

Με δύο exits από αντίστοιχα ώριμα projects αναμένεται να κλείσει το 2024 η εισηγμένη Dimand, η οποία ταυτόχρονα ωριμάζει την αποεπένδυση από ακόμη τρία έργα μέσα στο 2025.

Η πρώτη αποεπένδυση αφορά το κτιριακό συγκρότημα γραφείων HUB26 στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο έχει προσύμφωνο πώλησης της συμμετοχής της, ύψους 65%, προς την Prodea Investments, η οποία ως συνεπενδυτής κατείχε από την αρχή συμμετοχή ύψους 35%.

Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου και δεν εξαρτάται από την ολοκλήρωση του δεσμευτικού προσυμφώνου για το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των 56 ακινήτων που θα μεταβιβασθούν από την Prodea προς την Aktor Ακίνητα. Σημειώνεται πως το gross development value του συγκεκριμένου project για την Dimand υπολογίζεται σε 71 εκατ. ευρώ.

Μετά την παράδοση του κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι προς την PwC -πιθανώς στα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές του 2025-, που έχει δεσμευτική συμφωνία μίσθωσης για 10+10 χρόνια, η Dimand αναμένεται να ολοκληρώσει και τη μεταβίβαση των μετοχών του ακινήτου προς τη Eurobank, με βάση τη συμφωνία εξαγοράς που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στα τέλη Φεβρουαρίου 2023, με τίμημα 74,4 εκατ. ευρώ.

Πέραν των παραπάνω, η διοίκηση της Dimamd ετοιμάζεται να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της σε ακόμη τρία έργα, που αντιστοιχούν -μαζί με το Hub26 και τα γραφεία της PwC- σε 350 εκατ. ευρώ gross development value, προσφέροντας αφενός ρευστότητα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και αφετέρου ενισχύοντας την κερδοφορία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως στο β’ και γ’ τρίμηνο του 2025 θα αποεπενδύσει από τον Πύργο Πειραιά (συνεπένδυση και πάλι με Prodea και EBRD), από το Μινιόν και από το κτίριο της ΕΕΔΕ (που έχει μισθωθεί στα ΕΛΤΑ).

Ειδικότερα, η Dimand για τον Πύργο Πειραιά συζητά με τρεις υποψηφίους αγοραστές, ενώ σε ό,τι αφορά την πώληση του ιστορικού κτιρίου στην Ομόνοια, που κάποτε στέγαζε το πολυκατάστημα Μινιόν, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο διαφορετικούς φορείς.

Το μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου του πρώην Μινιόν, επιφανείας 13.800 τ.μ. περίπου, μετασκευάζεται σε σύγχρονο κτίριο μεικτών χρήσεων (εμπορικά καταστήματα και γραφεία με μισθωτές την Inditex και τη ΔEΗ), ενώ σε αυτόνομο κτίριο επί των οδών Δώρου και Σατωβριάνδου θα δημιουργηθούν κατοικίες. Τέλος, η εταιρεία εκτιμά πως είναι άμεσα ρευστοποιήσιμη η επένδυση στο πρώην κτίριο της ΕΕΔΕ, που μισθώνεται από δημόσιο φορέα, όπως τα ΕΛΤΑ.

Ταυτόχρονα η εταιρεία υλοποιεί νέα έργα που αφορούν την ανάπλαση του εργοστασίου της Softex στον Βοτανικό, όπου ήδη έχει δύο προσύμφωνα για τους χώρους γραφείων εντός της έκτασης, τη δημιουργία του νέου δικαστικού μεγάρου στον Πειραιά, το κτίριο του ΤΕΕ στο Μαρούσι, αλλά και το έργο ανάπλασης του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σε χώρο μικτών χρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v