Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Πουλάνε Ελλάδα, αγοράζουν εξωτερικό!

Μειώνουν συνεχώς τη θέση τους σε ελληνικά ομόλογα, αμοιβαία και μετοχές και ενισχύουν παράλληλα το χαρτοφυλάκιο τίτλων του εξωτερικού. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ασφαλιστικές: Πουλάνε Ελλάδα, αγοράζουν εξωτερικό!

Οι ασφαλιστικές εταιρείες -που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος -μειώνουν σταδιακά κατά τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των επενδύσεών τους σε εγχώρια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, ανεβάζοντας παράλληλα τις θέσεις τους σε τίτλους του εξωτερικού.

Για παράδειγμα, από το χθεσινό σχετικό δελτίο τύπου της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει ότι κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο, οι ασφαλιστικές εταιρείες μείωσαν τις τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα (καταθέσεις, χρεωστικοί τίτλοι, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές) κατά 121 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα ανέβασαν τις αντίστοιχες επενδύσεις τους στο εξωτερικό κατά 254 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε καθαρές αγορές ομολόγων των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από ρευστοποιήσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η εικόνα όμως του δεύτερου φετινού τριμήνου δεν είναι συγκυριακή. Αν συμπεριλάβουμε και το πρώτο τέταρτο της χρονιάς, τότε προκύπτει πως το πρώτο μισό του 2024 οι ίδιες ασφαλιστικές εταιρείες ανέβασαν τις επενδύσεις τους σε τίτλους εξωτερικού κατά 652 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις ελληνικές κατά 219 εκατ. ευρώ (αθροιστικά +433 εκατ. ευρώ).

Ακόμη πιο χαρακτηριστική όμως είναι η σύγκριση με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της TτΕ, στις 30 Ιουνίου του 2024 τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών σε ό,τι αφορά καταθέσεις, χρεωστικούς τίτλους, αμοιβαία και μετοχές αποτελούσαν μόλις το 30,3% των συνολικών (βλέπε στοιχεία πρώτου παρατιθέμενου πίνακα). Το ίδιο ποσοστό είχε διαμορφωθεί σε 32,9% στο τέλος του 2023, σε 36,4% στο τέλος του 2022, σε 38,4% στο τέλος του 2021 και σε 43,1% στις 30/6/2022. Με άλλα λόγια, το ισοζύγιο γέρνει σε βάρος των ελληνικών assets εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη αυτή την περίοδο:

  1.  Η Ελλάδα περιόρισε δραστικά τον κίνδυνο της χώρας (country risk), ανακτώντας μάλιστα την επενδυτική βαθμίδα.
  2. Η εγχώρια οικονομία κινείται φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με σαφώς υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.
  3. Η πορεία των τιμών των ελληνικών μετοχών και ομολόγων μόνο ευκαταφρόνητη δεν ήταν, ενώ παράλληλα τονώθηκε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets (π.χ. θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων για ομόλογα, συμμετοχή ξένων θεσμικών σε placements επιχειρηματικών ομίλων, αγοραστικό ενδιαφέρον για ακίνητα, κ.λπ.).

Συνολικά, οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες που ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος είδαν κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο τα ίδια κεφάλαιά τους να αυξάνονται (από τα 3,443 στα 3,462 δισ. ευρώ).

Τέλος, να επισημανθεί πως η διάρθρωση των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών έχει παραδοσιακά αμυντικό χαρακτήρα (χαμηλό ρίσκο). Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα, στις 30/6/2024 το 55% του συνολικού ενεργητικού ήταν επενδεδυμένο σε καταθέσεις και τίτλους σταθερού εισοδήματος, ενώ σε ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και μετρητά ήταν έμμεσα τοποθετημένο και ένα σημαντικό τμήμα του 28,3% που αφορά μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Αντίθετα, οι μετοχές αποτελούσαν μόλις το 4,7% του ενεργητικού και το υπόλοιπο 11,8% περιελάμβανε «λοιπές τοποθετήσεις» (π.χ. πάγιο ενεργητικό, δάνεια, αντασφάλειες, λοιπές απαιτήσεις).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v