Μουζάκης: Λευκός καπνός για την έκδοση ΜΟΔ

Τα τρία ζητούμενα μετά την παρέμβαση της Ελευθερίας Μουζάκη και την απόφαση για έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου από τη Γ.Σ. Οι λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις των μετόχων και το free float.

Μουζάκης: Λευκός καπνός για την έκδοση ΜΟΔ

Κάτω από σαφώς καλύτερες συνθήκες θα μπορεί πλέον η διοίκηση της Μουζάκης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της εταιρείας προς την Εθνική Τράπεζα, μετά τη λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση των μετόχων για έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου.

Ειδικότερα, αν και η διοίκηση είχε προτείνει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) ύψους έως 5 εκατ. ευρώ, (μετατρέψιμο έως το τέλος του 2025) με ιδιωτική τοποθέτηση, τελικά αποφασίστηκε η έκδοση να γίνει με το δικαίωμα συμμετοχής των παλαιών μετόχων, μετά από παρέμβαση της Ελευθερίας Μουζάκη (συζύγου του αειμνήστου ιδρυτή της εισηγμένης, η οποία ωστόσο δεν μετέχει πλέον στο διοικητικό συμβούλιο).

1. Το πρώτο ζητούμενο τώρα αποτελεί το αν και κατά πόσο θα συγκεντρωθεί το ποσό των 5 εκατ. ευρώ της έκδοσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαταγής πληρωμής που έχει εκδώσει η Eθνική Τράπεζα (η υπόθεση αφορά εγγύηση που είχε δώσει η εισηγμένη πριν πολλά χρόνια υπέρ της βιομηχανίας εσωρούχων Ήλιος).

Στο μέτωπο αυτό φαίνεται να υπάρχει αισιοδοξία ότι -στη χειρότερη περίπτωση- θα συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ποσό, καθώς εκτός των άλλων: 

  • Η πλευρά της Ελευθερίας Μουζάκη δείχνει διατεθειμένη να συμμετάσχει στην έκδοση. 
  • Μέλη των οικογενειών Μουζάκη που στηρίζουν τη σημερινή διοίκηση είχαν εκφράσει και αυτά σχετική πρόθεση στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Ιουλίου. 
  • Η διοίκηση της εισηγμένης ανακοίνωσε πρόσφατα πως «βρίσκεται σε διαβούλευση με στρατηγικούς επενδυτές, διαβούλευση που θα επιφέρει επιθυμητή διεύρυνση της μετοχικής βάσης της εταιρείας, η οποία με τη σειρά της θα έχει θετική επίδραση στη διασπορά και την εμπορευσιμότητα της μετοχής».

2. Ένα δεύτερο ζητούμενο αποτελεί το αν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την έκδοση του ΜΟΔ θα φτάσουν για την αντιμετώπιση της οφειλής που προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ, πέρα από τις επιβαρύνσεις με τόκους και έξοδα. Ωστόσο, η Ήλιος (για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της οποίας καλείται να πληρώσει η εισηγμένη την Eθνική Τράπεζα) διαθέτει ακίνητο το οποίο διαπραγματεύεται να εκποιήσει και τα έσοδα αυτής της εκποίησης θα μπορούσαν να περιορίσουν το δανειακό άνοιγμα της Μουζάκης.

3. Το μεγαλύτερο όμως ζητούμενο για την εισηγμένη είναι το πώς -έστω σε βάθος χρόνου και παρά την ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία στον κλάδο- θα καταφέρει να επαναφέρει την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα σε κερδοφόρο πορεία. Γιατί μπορεί τα ετήσια έσοδα ενοικίων από την εκμετάλλευση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της Μουζάκης να υπερκαλύπτουν τη ζημία της βιομηχανίας, ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται πως αυτή η κατάσταση δεν είναι η πλέον επιθυμητή.

Σχέσεις μετόχων και free float

Στα πλαίσια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 16ης Αυγούστου, η διοίκηση της εισηγμένης αποδέχτηκε την πρόταση της Ελευθερίας Μουζάκη προκειμένου το ΜΟΔ να εκδοθεί με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν αποκατασταθεί. Κύκλοι της αγοράς μάλιστα αναμένουν με ενδιαφέρον την επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση (Σεπτέμβριος) προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν εκπλήξεις.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το θέμα της ελεύθερης διασποράς (free float) των μετοχών της Μουζάκης, καθώς υπολείπεται του 25%, με αποτέλεσμα η εισηγμένη να μην τηρεί τη σχετική απαίτηση του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2025 (ο έλεγχος θα γίνει τον Ιούλιο του ίδιου έτους).

Πέραν αυτού, το free float της εταιρείας θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεαστεί μέσα στο 2025, εφόσον ορισμένοι ή όλοι οι ομολογιούχοι που θα προκύψουν από τη δρομολογούμενη έκδοση, αποφασίσουν να μετατρέψουν τους τίτλους τους σε μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v