Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκατό χρόνια λειτουργίας κλείνει η Λεόντειος Σχολή Αθηνών

Η σχολή αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου εκπαιδευτικού δικτύου, που ακολουθεί τη Μαριανή Παιδαγωγική και δραστηριοποιείται σε 80 χώρες.

Εκατό χρόνια λειτουργίας κλείνει η Λεόντειος Σχολή Αθηνών

Η Λεόντειος Σχολή Αθηνών, με περισσότερους από 1500 μαθητές είναι σήμερα ένα από τα ιστορικότερα σχολεία της Ελλάδας και το μεγαλύτερο σχολείο του Δήμου Αθηναίων. Αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου εκπαιδευτικού δικτύου, που ακολουθεί τη Μαριανή Παιδαγωγική και δραστηριοποιείται σε 80 χώρες του κόσμου.

Εφέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τα εγκαίνια της σχολικής μονάδας στον χώρο που στεγάζεται μέχρι και σήμερα η Λεόντειος Σχολή Αθηνών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το εκπαιδευτήριο πρωτοπορεί συστηματικά και να καινοτομεί παιδαγωγικά βασιζόμενο στις αξίες της συνεχούς παρουσίας κοντά στο παιδί, της απλότητας, της αλληλεγγύης και της καλλιέργειας εθνικής, ευρωπαϊκής και οικουμενικής συνείδησης.

Από τις 25 Ιουλίου 1838, όταν ιδρύθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών το Δημοτικό σχολείο «Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης» στην Πλάκα, μέχρι την ανέγερση του υπερσύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού – νηπιαγωγείου το 2024, η ιστορία του σχολείου είναι μια διαρκής σειρά ορόσημων που αναδεικνύουν την πολυσχιδή του δράση στον εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο.

Αναφορά μπορεί να γίνει ενδεικτικά τον θεσμό του «Φιλόπτωχου Μαθητή», που ιδρύθηκε το 1923 για την υποστήριξη και ανακούφιση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς και τις δράσεις κατά τα χρόνια του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής, όταν το σχολείο λειτούργησε ως Έκτακτο Νοσοκομείο Στρατού, κέντρο διανομής συσσιτίων και καταφύγιο για τους βομβαρδισμούς. Σε όλη τη μεταπολεμική του πορεία έως και σήμερα, το σχολείο αποτελεί κέντρο μάθησης, πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωνικής προσφοράς. Η όλη δράση της Λεοντείου Σχολής αποτυπώνεται στο Μουσείο Μαριανών Αδελφών και Λεοντείων Σχολών, που δημιουργήθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία του αποφοίτου, κ. Διαμαντή Διαμαντίδη, με την επιστημονική επιμέλεια της μουσειολόγου κ. Λουΐζας Καραπιδάκη.

«Σταθερή επιδίωξη του εκπαιδευτηρίου στη σύγχρονη εποχή είναι το παιδαγωγικό πρόγραμμά του να μένει αφενός πιστό στην ταυτότητα και τις αρχές του, αλλά παράλληλα να αναπροσαρμόζεται διαρκώς, ώστε να εξυπηρετεί τις αυξημένες απαιτήσεις των νέων κάθε εποχής» δήλωσε ο κ. Νικόλαος Νούλας, πρόεδρος Μαριανού Οργανισμού Λεοντείων Σχολών & Κοινωνικών Έργων συμπληρώνοντας: «Ένα από τα στοιχεία που ξαφνιάζουν τον σημερινό επισκέπτη είναι οι εξαιρετικές και ευρύχωρες κτιριακές και αθλητικές εγκαταστάσεις, με άρτιο και ποιοτικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Είναι αξιομνημόνευτος ο τρόπος με τον οποίο τα κλασικά κτίρια του εκπαιδευτηρίου με τη μοναδική αρχιτεκτονική εναρμονίζονται απόλυτα με τα νεότερα οικοδομήματα, δημιουργώντας ένα οικιστικό σύμπλεγμα υψηλής αισθητικής, που καταδεικνύει και τη μακρά ιστορία του εκπαιδευτηρίου».

Το υψηλού επίπεδου εκπαιδευτικό έργο της Λεοντείου αποδεικνύεται από τις συμμετοχές και τις διακρίσεις των μαθητών του σχολείου σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, επιστημονικούς, αθλητικούς και καλλιτεχνικούς. Ιδιαίτερα επιτυχής είναι η συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων αγγλικής και γαλλικής γλώσσας όλων των βαθμίδων. Επιπλέον, αξιοσημείωτες είναι και οι επιδόσεις των μαθητών της στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, στις οποίες το 95% των τελειόφοιτών της εισάγεται στα Α.Ε.Ι και μάλιστα πάνω από το 1/3 των μαθητών αυτών επιτυγχάνει βαθμό πρόσβασης άριστα.

Παράλληλα, το σχολείο συμμετέχει σε Μαθητικές ανταλλαγές με επιλεγμένα σχολεία του εξωτερικού, μέσω των οποίων οι μαθητές γνωρίζουν τον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής και το εκπαιδευτικό σύστημα άλλων κρατών, ενώ συστηματικές είναι και οι συμμετοχές σε ποικίλα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα (π.χ. βιωματικά μαθητικά εργαστήρια, eTwinning, Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων, Επιχειρηματικότητα των Νέων, Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κλπ).

Την ίδια στιγμή, ο Αθλητικός Όμιλος Λεοντείου διαπαιδαγωγεί τους μαθητές στο αθλητικό ιδεώδες και τους προετοιμάζει για τη συμμετοχή τους σε επίσημες μαθητικές αθλητικές διοργανώσεις (κολύμβηση, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, ρυθμική, σκάκι, ποδόσφαιρο κλπ). Από το 2019, ο Αθλητικός Όμιλος Λεοντείου λειτουργεί σε συνεργασία με τη Eurohoops Academy (του Θοδωρή Παπαλουκά και του Δημήτρη Διαμαντίδη) και με την Aqualife Academy (του Κώστα Μουτζούρη)

Ωστόσο, το βασικότερο επίτευγμα είναι ότι η Λεόντειος σε σταθερή βάση σχεδιάζει και εφαρμόζει καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, που αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας, για να συνδράμουν στην ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση την μαθητών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα προγράμματα STEM και Ρομποτικής καθώς και άλλα καινοτόμα προγράμματα (ψηφιακή ανάγνωση, επαυξημένη πραγματικότητα, διαδραστικά μαθήματα, gamification, διαδραστικές τηλεδιασκέψεις), που παρέχει η Λεόντειος στα παιδιά: οι μαθητές έρχονται σε επαφή με διάφορους επιστημονικούς τομείς όπως η Πληροφορική, η Φυσική και τα Μαθηματικά, και εξασκούνται στο ομαδικό πνεύμα, στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων καθώς και στη λήψη αποφάσεων.

Ταυτότητα και όραμα των Λεοντείων Σχολών

Τα Λεόντεια Σχολεία είναι εκπαιδευτήρια μη κερδοσκοπικού προσανατολισμού, με παράδοση δύο αιώνων, τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με το επίσημο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Είναι από τα παλαιότερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας και ανήκουν στο καθολικό μοναχικό Τάγμα των Μαριανών Αδελφών, που ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1817 από τον ιερέα και Άγιο της Καθολικής Εκκλησίας Μαρκελλίνο Champagnat. Η Μαριανή Παιδαγωγική παραμένει πιστή στην πνευματική παράδοση και κληρονομιά του Ιδρυτή της, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται συνεχώς και προσαρμόζεται στις ανάγκες των νέων της εποχής μας. Η Μαριανή παιδαγωγική προσέγγιση βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές, οι οποίες διαπαιδαγωγούν τα παιδιά ώστε να γίνουν ευσυνείδητοι και υπεύθυνοι πολίτες. Όραμα των εκπαιδευτηρίων μας είναι η παροχή ολοκληρωμένης παιδείας στους μαθητές, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και να λειτουργούν με γνώμονα τις αναλλοίωτες χριστιανικές και ανθρωπιστικές αξίες, καθώς και τις αρχές της ελληνικής παράδοσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v