Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρετός επενδύσεων από κολοσσούς σε data centers

Συνεχίζεται το κρεσέντο καθώς η μία εταιρεία μετά την άλλη ανακοινώνουν νέες επενδύσεις και επεκτάσεις. Microsoft, Amazon, Google, και όχι μόνο, ήδη ξεκίνησαν. Στο «παιχνίδι» η ΔΕΗ μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πυρετός επενδύσεων από κολοσσούς σε data centers

Με τα μάτια στραμμένα στην χώρα μας είναι η παγκόσμια τεχνολογική αγορά καθώς σαν… «μανιτάρια» ξεπηδούν οι επενδύσεις σε data centers, ενώ στην μακροσκελή λίστα επενδυτών διεθνών κολοσσών προστίθεται συνεχώς νέοι εγχώριοι και διεθνείς «παίκτες».

Πριν λίγες εβδομάδες τα Αραβικά Εμιράτα δήλωναν το «παρών» στο επενδυτικό κρεσέντο στη χώρα μας στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, επισφραγίζοντας το ενδιαφέρον τους με μία επίσκεψη στη χώρα και συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα η ΔΕΗ δήλωσε παρούσα στην κατασκευή data centers μετά την δυναμική της είσοδο στις τηλεπικοινωνίες.

Στις επενδύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν και επεκτάσεις επενδύσεων που έχουν γίνει ήδη στην χώρα μας όπως αυτές της Sparkle και της Lancom που λόγω αυξημένης κίνησης θέλουν να ισχυροποιήσουν την θέση τους στην χώρα μας.

«Προπύργια» των επενδύσεων αυτών είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ενώ η νέα αναδυόμενη αγορά είναι η Κρήτη που έχει ήδη προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Στο σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η περιοχή της Ηγουμενίτσας όπου θα προσαιγιαλωθεί το νέο υποβρύχιο καλώδιο της Sparkle.

Η κινητικότητα που παρατηρείται συντηρεί την προσδοκία, σε 4 με 5 χρόνια, η χώρα μας να αποτελέσει το νούμερο 2 κόμβο στη Μεσόγειο, μετά τη Μασσαλία (σήμερα νούμερο 1) βάσει της διαθέσιμης χωρητικότητας.

Σύμφωνα με έρευνα της Research and Markets η αξία του ελληνικού οικοσυστήματος data centers εκτιμάται σήμερα στα 763,80 εκατ. δολάρια και προβλέπεται να φτάσει το 1,35 δισ. δολάρια το 2029, κινούμενη με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9,9%, ενώ οι επενδύσεις που αναμένονται εκτιμώνται στα 1,2 δισ. δολάρια.

Η ΔΕH

Τα νερά της ελληνικής αγοράς «τάραξε» η ΔΕH η οποία στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επενδύσει στο χώρο των data centers.

Μετά την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες με δικό της δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) αξιοποιώντας το εναέριο δίκτυο καλωδίων ηλεκτρικών ρεύματος, αλλά και τη συμμετοχή της στην δημιουργία του East Med Corridor, του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών που θα ενώνει τηλεπικοινωνιακά την Ασία με την Ευρώπη, η ΔΕΗ φαίνεται ότι προχωρά στο επόμενο βήμα που είναι η κατασκευή data centers.

Πρόκειται να συνεργαστεί με την Damac, έναν από τους πιο γνωστούς παρόχους υπηρεσιών data center στη Μέση Ανατολή που εδρεύει στο Ντουμπάι. Όπως έχει γίνει γνωστό, η ΔΕH σχεδιάζει τη δημιουργία καταρχάς ενός data center ισχύος 25 MW στην περιοχή της Αττικής. Η ισχύς του βάζει τη ΔΕH στις top επενδυτές καθώς θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα data centers που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα.

Αυτό το data center ίσως να «ανοίγει» και την επένδυση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που είχε αναγγελθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί αν οι δύο αυτές επενδυτικές κινήσεις συνδέονται.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και διευθύνων σύμβουλος του κρατικού επενδυτικού fund ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi, είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας όπου προβλέπεται η δημιουργία data centers, μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 ΜW.

Microsoft

Η Microsoft βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής στα Σπάτα του πρώτου από τα τρία data centers που έχει εξαγγείλει. Πρόκειται για επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Στρατηγική από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η επένδυση της Microsoft αφορά τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική σε ισάριθμα ακίνητα που έχει αγοράσει με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud).

Το πρώτο θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και το δεύτερο και το τρίτο στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας.

Η δυναμικότητα του data center στα Σπάτα θα είναι 19,2 MW, διπλάσια αυτών που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW). Ο αμερικάνικος κολοσσός χρηματοδοτεί την επένδυση του στην Ελλάδα με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 100%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 976,168 εκατ. και σε αυτόν περιλαμβάνεται η αγορά των οικοπέδων 77,400 εκατ., η κατασκευή των κέντρων δεδομένων 404,956 εκατ., ο τεχνολογικός και ψηφιακός εξοπλισμός τους, 264,192 εκατ., ενώ στα 229,620 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι λειτουργικές δαπάνες της 8ετίας οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κ.α.

Amazon Web Services

Ένας ακόμα αμερικανικός κολοσσός που επενδύει στη δημιουργία data centers στην περιοχή της Αττικής είναι η Amazon Web Services (AWS) που έχει ανακοινώσει τη δημιουργία ενός local zone, το οποίο, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα. Η Τοπική Ζώνη, είναι ένας τύπος υποδομής που τοποθετεί υπηρεσίες όπως οι βάσεις δεδομένων και η υπολογιστική ισχύς κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα, μειώνοντας τους χρόνους απόκρισης των εφαρμογών.

Ο πολυεθνικός κολοσσός που αξίζει σχεδόν… 1 τρισ. δολάρια έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και υποδομών ενώ το νέο μνημόνιο προβλέπει και τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου διαστήματος.

Google

Στο ίδιο πλαίσιο επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα έχει ανακοινώσει και η Google. Στόχος της εταιρίας είναι το 2025 να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο δεδομένων στην Αττική, ενώ σχεδιάζει να αναπτύξει τρία data centers μέχρι το 2030. Ο σχεδιασμός της εταιρείας προχωρά κανονικά με στόχο το 2025 να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο δεδομένων στην Αττική.

Η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region, μίας περιοχής δηλαδή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, στην Αττική αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, τονώνοντας κατά 2,2 δισ. δολάρια το εθνικό ΑΕΠ (περί τα 2 δισ. ευρώ) μέχρι το 2030, με τα οφέλη της επένδυσης να «απλώνονται» σε ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα.

Digital Realty

Η Digital Realty είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος «παίκτης» με τέσσερα ιδιόκτητα data centers στο Κορωπί και έχοντας ξεκινήσει τη διαδικασία να κατασκευάσει ένα ακόμη στην Κρήτη.

Ειδικότερα το 2020 ολοκληρώθηκε η εξαγορά (της Lamda Hellix από την Digital Realty – από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο των data centers με παρουσία σε 45 χώρες).

Με αφετηρία τα δύο πρώτα data center, τα Athens 1 και Athens 2 που είχε κατασκευάσει η ελληνική εταιρεία Lamda Hellix, η Digital Realty έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία το Athens 3, έχει ξεκινήσει την κατασκευή του Athens 4 και προετοιμάζει το Athens 5 και παράλληλα κατασκευάζει κέντρο δεδομένων και στην Κρήτη (Heraklion 1).

Οι επενδύσεις αυτές προδιαγράφουν αύξηση του διαθέσιμου IT φορτίου στα data center της Digital Realty από 2 MW σε 35MW μέσα σε μια τριετή περίοδο. Σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρία, οι επενδύσεις της στην Ελλάδα θα έχουν συνολικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Sparkle

Νέο ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνει ο ιταλικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Sparkle που ανακοίνωσε την δημιουργία δεύτερου data center στα Χανιά της Κρήτης αλλά και την πόντιση νέου υποβρυχίου καλωδίου, για να συνδέσει την Ιταλία με τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω Ελλάδας.

Γιορτάζοντας τα 23α γενέθλιά της από την έναρξη των επενδύσεων της στην Ελλάδα και έχοντας ολοκληρώσει την κατασκευή του υποβρυχίου καλωδίου BluMed συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, η Sparkle προχωρά σε νέα επένδυση υποβρυχίου καλωδίου ενώ ενισχύει τα Χανιά με νέο, δεύτερο, data center προκειμένου να καλύψει την αυξημένη κίνηση δεδομένων.

Με την προσαιγιάλωση του υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου BlueMed στην Κρήτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει ξανά μια κορυφαία θέση στη Μεσόγειο, αποτελώντας το κέντρο μιας νέας ψηφιακής διαδρομής μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας. Για την εξυπηρέτηση αυτού του καλωδίου η Sparkle έχει ήδη κατασκευάσει ένα data center στα Χανιά το οποίο μάλιστα μέσα στις επόμενες εβδομάδες επεκτείνει προκειμένου να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση.

Συγκεκριμένα τα νέα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στην χώρα μας περιλαμβάνουν:

  • Την πόντιση ενός νέου καλωδίου οπτικών ινών με την επωνυμία GreenMed που συνδέσει την Ιταλία με τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω Ελλάδας. Το νέο καλώδιο θα ξεκινήσει από τα Χανιά και θα κάνει πέρασμα έξω από την Πρέβεζα και επόμενο σταθμό την Ιταλία. Μόνο για το κομμάτι αυτό που θα επεκταθεί απαιτούνται περίπου 30 εκατ. ευρώ. «Δημιουργείται ένας νέος τηλεπικοινωνιακός διάδρομος που θα συνδέει γειτονικές χώρες» είπε ο κ. Κωνσταντινίδης ο οποίος τόνισε ότι το έργο είναι ώριμο και η έναρξη κατασκευής του εξαρτάται από το χρόνο ολοκλήρωσης των συμβολαίων με τους εγκαταστάτες και τις εταιρείες που θα διασυνδεθούν.
  • Για την εξυπηρέτηση αυτού του καλωδίου θα κατασκευάσει νέο data center στα Χανιά, μια επένδυση που αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Lancom

Σημαντική παρουσία στην αγορά έχει η Lancom, η ελληνική εταιρεία στο χώρο της παροχής προηγμένων υπηρεσιών cloud, Data Center και τηλεπικοινωνιακών υποδομών για επιχειρήσεις.

Η ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2009, και μέσω του εκτεταμένου και διασυνδεδεμένου δικτύου οπτικών ινών που διαθέτει, αλλά και των τριών Data Center της, προσφέρει μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών στις επιχειρήσεις γύρω από το cloud, μειώνοντας παράλληλα το ενεργειακό αποτύπωμα των επιχειρήσεων και της χώρας.

Η διοίκηση της εταιρείας θα προχωρήσει άμεσα και σε επέκταση των επενδύσεων της ενώ προετοιμάζει και νέο data center στην Κρήτη.

Το Balkan Gate Θεσσαλονίκης με έκταση 2.500 τμ, βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση ανάπτυξης και θα είναι πιο high density, και με ισχυρότερες υποδομές και μηχανήματα, ενώ έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί στα 10.000 τμ. Το data center βρίσκεται σε στρατηγική θέση επιτρέποντας την εύκολη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Τουρκία, έχοντας συνδέσεις με την Ιταλία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Cloudrock

Η Cloudrock έχει επενδύσει 1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ιδιόκτητου neutral data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής και έχει στα σκαριά επενδυτικά σχέδια 3 εκατ. ευρώ μέχρι το 2029.

Hellas Sat

Η Hellas Sat βάζει στο στόχαστρο την αγορά των data centers με επενδύσεις που θα προσεγγίσουν τα 10 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v