Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Placements 3,5 δισ. ευρώ σε 9 μήνες, τι ακολουθεί

Ρέει το «έξυπνο χρήμα» και τοποθετείται κατά κύματα στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Γιατί ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου θα φέρει νέες κινήσεις. Ποιες εισηγμένες έπονται.

Placements 3,5 δισ. ευρώ σε 9 μήνες, τι ακολουθεί

Το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) έχει συγκεντρωθεί από το φθινόπωρο του 2023 έως σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μέσα από τη διαδικασία των placements στην οποία έχουν προχωρήσει τράπεζες και λοιπές εισηγμένες εταιρείες.

Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στο μεγάλο ποσό που έχει προσελκυσθεί σε ελληνικούς τίτλους, αλλά επεκτείνεται και στο ότι τα χρήματα αυτά:

  1. Προέρχονται κατά κύριο λόγο από το λεγόμενο «έξυπνο χρήμα» του εξωτερικού.
  2. Έχουν προέλθει μέσα από συναλλαγές σε αποτιμήσεις εταιρειών που έχουν παρουσιάσει έντονη άνοδο κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή, πρόκειται για μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές των συγκεκριμένων εταιρειών και του ελληνικού χρηματιστηρίου γενικότερα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ομίλου Μυτιληναίος, όπου το πρόσφατο placement έγινε πολύ κοντά στην τρέχουσα τιμή του τίτλου, όταν η τελευταία έχει καταγράψει άνοδο 309% κατά την τελευταία πενταετία, πέραν των μερισμάτων που έχουν διανεμηθεί μέσα στη συγκεκριμένη περίοδο! Προφανώς, οι αγοραστές προσβλέπουν σε περαιτέρω αύξηση της τιμής του τίτλου σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Ποιοι και τι ετοιμάζουν

Πέραν αυτού, τα placements ωφελούν τόσο την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά (π.χ. βλέπε διεύρυνση του free float, με ενδεικτικές περιπτώσεις αυτές των Hellenic Energy και Austriacard, αλλά και προσέλκυση επενδυτών κύρους), όσο και τα οικονομικά του ελληνικού δημοσίου (π.χ. βλέπε έσοδα από την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες, ή ακόμη και από τη μείωση της κρατικής συμμετοχής στην Hellenic Energy).

Όπως όλα δείχνουν -και στο βαθμό που δεν μεταβληθεί το θερμό κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια κεφαλαιαγορά- ο χορός των placements θα συνεχιστεί και κατά τους επόμενους μήνες του 2024. Ενδεικτική είναι η υπόθεση της πώλησης του υπόλοιπου 18% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

«Στο τραπέζι» βρίσκεται ένα ακόμη εγχείρημα μείωσης των ποσοστών που κατέχουν στην Hellenic Energy, το ελληνικό δημόσιο και ο όμιλος Λάτση.

Για το προσεχές φθινόπωρο προγραμματίζεται placement από την Trade Estates, προκειμένου ο όμιλος Fourlis να περιορίσει το ποσοστό του κάτω από το 50% και έτσι να σταματήσει να ενοποιεί πλήρως την εισηγμένη ΑΕΕΑΠ.

Εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια ακούγονται φήμες -χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη- για placements σε εταιρείες του Ομίλου Viohalco, με αιχμή του δόρατος την Cenergy. Ένα τέτοιο εγχείρημα δείχνει απόλυτα λογικό, προκειμένου να διευρυνθεί το περιορισμένο free float των συγκεκριμένων μετοχών και να αντληθεί πρόσθετη ρευστότητα, πλην όμως αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν θα εξασφαλιστεί το επιθυμητό τίμημα από το βασικό μέτοχο. Πάντως, η πολύ σημαντική κινητικότητα της Cenergy στο ταμπλό του ΧΑ έχει αναθερμάνει τη σχετική φημολογία.

Γενικότερα, με το Γενικό Δείκτη του ΧΑ να έχει υπερδιπλασιαστεί κατά την τελευταία πενταετία, αρκετοί βασικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών έχουν μεγαλύτερα ερείσματα να διαθέσουν ποσοστό τους σε τρίτους, ιδίως αν αυτό προβλέπεται να βελτιώσει την χρηματιστηριακή εικόνα της εταιρείας τους και να λειτουργήσει προς όφελος (και) της μειοψηφίας.

Οι συνέπειες του νέου κανονισμού στο Χρηματιστήριο

Κινητικότητα τέλος αναμένεται να προκαλέσει ο νέος κανονισμός που ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις εταιρείες της Κύριας Αγοράς και ειδικότερα για τις ελάχιστες απαιτούμενες μετοχικές διασπορές. Με βάση το συγκεκριμένο κανονισμό:

  1. Όσες εισηγμένες εταιρείες θα έχουν το Μάιο του 2025 free float χαμηλότερο του 10%, θα αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών τους, και
  2. Οι υπόλοιπες με free float χαμηλότερο του 25% (ή 15% αν η κεφαλαιοποίησή τους είναι υψηλότερη των 200 εκατ. ευρώ) θα κληθούν τον Ιούλιο του 2025 να προσαρμοστούν μέσα σε έξι (ή δώδεκα το πολύ) μήνες στις διατάξεις του νέου κανονισμού, αλλιώς θα τεθούν σε καθεστώς επιτήρησης.

Εκτιμάται ότι οι περισσότερες από τις δεκάδες εισηγμένες που εντάσσονται σήμερα στην κατηγορία των χαμηλών free float θα σπεύσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και έτσι είναι πολύ πιθανόν να δούμε αρκετά placements να λαμβάνουν χώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v