Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Profile: Δυναμική είσοδος στην Tεχνητή Nοημοσύνη

Το νέο προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης Adaptive στο επενδυτικό λογισμικό και οι προοπτικές ανάπτυξης. Στα 130 εκατ. ευρώ το υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων. Στοχεύει σε εξαγορές.

Profile: Δυναμική είσοδος στην Tεχνητή Nοημοσύνη

Για το νέο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης AI Adaptive, για τις προοπτικές ανάπτυξης των επόμενων ετών, αλλά και για την αποτίμηση της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αναφέρθηκε η διοίκηση της Profile, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Prοfile Ευάγγελος Αγγελίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της εταιρείας υπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ (το 2023 ήταν χρονιά-ρεκόρ σε ό,τι αφορά την ανάληψη νέων εργασιών) και αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στην τριετία 2024-2026. Η εκτέλεση αυτών των συμβάσεων, σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό επαναλαμβανόμενων εσόδων (recuring revenues), αναμένεται να οδηγήσει σε έναν κύκλο εργασιών στα 40 εκατ. ευρώ φέτος (σε σύγκριση με τα 30 εκατ. του 2023) και στα 60 εκατ. ευρώ το 2026.

Οι βασικοί στόχοι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Prοfile Χαράλαμπος Στασινόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις για υπερδιπλασιασμό επιδόσεων, ίσως και τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών έως το 2026, καθώς, μεταξύ άλλων:

  • Πρώτον, μόλις πρόσφατα λανσαρίστηκε στην αγορά η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ Adaptive, η οποία μπορεί όχι μόνο να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα προγράμματα του επενδυτικού λογισμικού της ίδιας της Prοfile, αλλά και να διατεθεί ανεξάρτητα από τα συστήματα της εταιρείας. Η Prοfile είναι από τις ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως που έχουν εκπονήσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης στο επενδυτικό λογισμικό, με τους όποιους άλλους ανταγωνιστές το έχουν πράξει, να το έχουν «χτίσει» μόνο πάνω στα δικά τους συστήματα.
  • Δεύτερον, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει το πρόγραμμα της εταιρείας στο digital banking.
  • Τρίτον, η εταιρεία μετέχει σε διαγωνισμούς για τη διεκδίκηση μεγάλων έργων (σε Ελλάδα και εξωτερικό), το συνολικό ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και κάποια έργα του ελληνικού δημοσίου. Στρατηγική της εταιρείας είναι τα έργα που αναλαμβάνει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην εισηγμένη και στη συνέχεια να μπορούν να μεταφερθούν και στο εξωτερικό (ενδεικτικό είναι το έργο που ανέλαβε η Prοfile για την υποστήριξη του ΤΕΚΑ), προσθέτοντας νέες πηγές εσόδων για τον ελληνικό όμιλο.
  • Και τέταρτον, ο στόχος της Prοfile για εξαγορές στο εξωτερικό. Ήδη υπάρχει ένας αριθμός έξι-επτά εταιρειών με τις οποίες γίνονται επαφές, με βασικότερα κριτήρια για την Prοfile να είναι η τεχνολογική και η γεωγραφική θέση της υπό εξαγορά εταιρείας, καθώς φυσικά και το τίμημα. Σε αυτή τη φάση, πρόθεση της Prοfile είναι να στοχεύσει σε μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες σε σχέση με το παρελθόν (π.χ. με κύκλο εργασιών μεταξύ 10 και 20 εκατ. ευρώ), καθώς -εκτός των άλλων- υπάρχει μεγάλη δυνατότητα εξεύρεσης κεφαλαίων (π.χ. δανειακών).

Πέρα όμως από τον προβλεπόμενο κύκλο εργασιών, ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος αναφέρθηκε και στο περιθώριο EBITDA που θεωρεί πως θα διευρυνθεί περαιτέρω κατά τα επόμενα χρόνια και στόχος είναι να υπερβεί το 30%.

Η μετοχή

Τέλος, σχολιάζοντας την αποτίμηση της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο πρόεδρος της εισηγμένης ανέφερε ότι οι δείκτες αποτίμησης της Prοfile (π.χ. EV/κύκλος εργασιών, ή EV/EBITDA) είναι πολύ πιο ελκυστικοί σε σύγκριση με αυτούς των αντίστοιχων εταιρειών του εξωτερικού, σημειώνοντας παράλληλα πως με δείκτες ανάλογους του εξωτερικού πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα deals που αφορούσαν τρεις ελληνικές εταιρείες (δύο εντός ΧΑ και μία εκτός).

«Δεν έχουμε παράπονο από την αποτίμηση που μας δίνει το ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο συχνά παρατηρείται μια χρονική υστέρηση προκειμένου η εγχώρια αγορά να προσαρμοστεί στα δεδομένα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή τόνισε πως «θα ήταν εντελώς παράλογο να πουλήσουμε την εταιρεία σε τέτοια αποτίμηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v