Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλυψη 5G στον οδικό άξονα Σόφια - Θεσσαλονίκη - Αθήνα από Cosmote

Οι πάροχοι κινητών τηλεπικοινωνιών, COSMOTE και A1BG, από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία αντίστοιχα, θα εξασφαλίσουν την κάλυψη 5G στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Κάλυψη 5G στον οδικό άξονα Σόφια - Θεσσαλονίκη - Αθήνα από Cosmote

Στο ευρωπαϊκό έργο 5G SEAGUL για την ανάπτυξη 5G διασυνοριακού διαδρόμου (5G Corridor) Ελλάδας-Βουλγαρίας που υποστηρίζει προηγμένες λειτουργίες συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (Connected and Automated Mobility - CAM), συμμετέχει η COSMOTΕ.

Στόχος του έργου είναι να διασφαλίσει ευρεία κάλυψη 5G σε πάνω από 450 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Σόφια-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις των υπηρεσιών CAM. Στο πλαίσιο του έργου, ήδη επιβεβαιώθηκε με εντατικές δοκιμές και σε πραγματικές συνθήκες η αδιάλειπτη συνδεσιμότητα κατά την περιαγωγή βασικών και σύνθετων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και υπηρεσιών CAM, που στο μέλλον θα διευκολύνουν την ασφαλή κυκλοφορία των αυτόνομων, συνδεδεμένων ή αυτό-οδηγούμενων οχημάτων στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους.

Η συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα θα συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, τη βελτιστοποίηση της οδικής κυκλοφορίας, τη μείωση των εκπομπών CO₂ και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, τόσο του τομέα των μεταφορών όσο και της κινητικότητας στην Ευρώπη.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του πλαισίου Connecting Europe Facility-Digital (CEF-Digital) για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας διασυνοριακών διαδρόμων 5G (5G cross-border corridors) σε όλη την Ευρώπη και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο του έργου, οι πάροχοι κινητών τηλεπικοινωνιών, COSMOTE και A1BG, από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία αντίστοιχα, θα εξασφαλίσουν την κάλυψη 5G στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους και στις δύο πλευρές των συνόρων. Για την Ελλάδα, η COSMOTE θα καλύψει 300 χιλιόμετρα του εθνικού αυτοκινητόδρομου, από το Βελεστίνο Μαγνησίας μέχρι τον Προμαχώνα Σερρών, με υπηρεσίες 5G, ενώ στην Βουλγαρία, η A1BG θα καλύψει αντίστοιχα τον αυτοκινητόδρομο Κούλατα-Σόφια μήκους 173 χιλιομέτρων. Επιπλέον, η υποδομή δικτύου που θα αναπτυχθεί, θα εξυπηρετεί τις αυξημένες απαιτήσεις για αδιάλειπτη συνδεσιμότητα και απρόσκοπτη περιαγωγή επιλεγμένων περιπτώσεων χρήσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (φωνής και δεδομένων), καθώς και υπηρεσιών συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (CAM), όπως ορίζονται από την 5G Automotive Association (5GAA).

Την Τετάρτη 24/4 πραγματοποιήθηκε στη συνοριακή γραμμή Προμαχώνα-Κούλατα, η πρώτη επίδειξη στην Ευρώπη σεναρίων χρήσης αδιάλειπτης περιαγωγής μεταξύ των δικτύων COSMOTE και Α1BG, σε πραγματικές συνθήκες, παρουσία εκπροσώπων φορέων των δύο χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν υψηλής ποιότητας και χωρίς διακοπές κατά την περιαγωγή: φωνητικές κλήσεις, υπηρεσίες δεδομένων, όπως βιντεο-κλήσεις μέσω OTT εφαρμογών (Viber, WhatsApp) και υπηρεσίες ψυχαγωγίας όπως live video streaming. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν δύο υπηρεσίες 5G CAM: μία στον τομέα της ασφαλούς οδήγησης, που αφορά στην επίγνωση της κυκλοφοριακής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, και μία στον τομέα των μεταφορών για εύκολες, ασφαλείς και βιώσιμες μεταφορές αγαθών . Με την πρόσφατη επίδειξη ολοκληρώνονται οι δοκιμές στα σημερινά δίκτυα 5G και συνεχίζεται η μελέτη για τις αντίστοιχες δοκιμές στα δίκτυα 5G SA (Standalone).

Ο κ. Γιώργος Τσώνης, Executive Director Network Planning & Devops Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε σχετικά: «Στην COSMOTE προωθούμε συστηματικά την καινοτομία δοκιμάζοντας μια ευρεία γκάμα τεχνολογιών αιχμής από τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους. Με τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό έργο 5G SEAGUL, ετοιμάζουμε τα δίκτυα 5ης γενιάς που στο άμεσο μέλλον θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της αυτόνομης και συνδεδεμένης κινητικότητας στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Ευρώπης.»

H COSMOTE, ως τεχνικός υπεύθυνος του έργου, κατευθύνει την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό της απαιτούμενης λύσης και ηγείται της εκπόνησης της μελέτης για την επίτευξη αδιάλειπτης περιαγωγής στον διασυνοριακό οδικό διάδρομο. Στο 5G SEAGUL, εκτός από την Α1BG, συμμετέχει και η WINGS ICT Solutions ως διαχειριστής του έργου. Το έργο έχει συνολική διάρκεια 3 χρόνια και ολοκληρώνεται στα τέλη του 2025.

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις και αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο επενδυτή σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη 45 πρωτοποριακά ερευνητικά επιδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα, ενώ συνολικά από το 2009 μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 120 ερευνητικά έργα. Παράλληλα, τα Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών του Ομίλου ΟΤΕ αξιολογούν τις νέες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος. Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία, ο Όμιλος ΟΤΕ φτιάχνει έναν κόσμο καλύτερο για όλους.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v