Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πιθανοί μνηστήρες της «Κωτσόβολος» και το τίμημα

Το case study της αλυσίδας που κυριαρχεί στο λιανεμπόριο. Μικρή, ρηχή αλλά… trendy η εγχώρια αγορά assets. Οι σύμβουλοι που καλούνται να τρέξουν το ντιλ και τα σενάρια για το χρονοδιάγραμμα.

Οι πιθανοί μνηστήρες της «Κωτσόβολος» και το τίμημα

Η πρόθεση πώλησης της Κωτσόβολος από τον μητρικό όμιλο Curry’s δημιούργησε σειρά ερωτημάτων -τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά- όσον αφορά τόσο τη στρατηγική του εισηγμένου βρετανικού ομίλου, όσο και για το ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι διεκδικητές της ιστορικής λιανεμπορικής αλυσίδας.

Την «άσκηση» εντέλλονται να λύσουν για λογαριασμό της βρετανικής πολυεθνικής οι σύμβουλοι της (JP Morgan και Citi), που έχουν λάβει τη σχετική εντολή αναζήτησης υποψήφιων αγοραστών με ορίζοντα που τοποθετείται -κατά πληροφορίες - έως το τέλος του 2023.

Παρόλα αυτά σειρά παραμέτρων ήδη αξιολογούνται, με παράγοντες της αγοράς να σχηματίζουν (ή να αποκλείουν) ήδη τα πιθανά σενάρια εξέλιξης. Όσον αφορά την Curry’s, η οποία είχε επιχειρήσει να πουλήσει και τη θυγατρική της στη Σκανδιναβία χωρίς αποτέλεσμα, εκτιμάται πως η δεινή θέση, στην οποία έχει περιέλθει από τις απώλειες τζίρου σε Βρετανία και Σκανδιναβία αλλά και η χρηματιστηριακή της εικόνα έπαιξαν βαρύνοντα ρόλο.

Η απόφαση πώλησης της μοναδικής δυναμικά αναπτυσσόμενης και κερδοφόρας θυγατρικής της μοιάζει για κάποιους «βεβιασμένη», ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος, ο οποίος μάλιστα υπαινικτικά συμπεριλήφθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση της Curry’s στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Κοινώς πως η υπεραξία της Κωτσόβολος «δεν αντικατοπτρίζεται επί του παρόντος στην αποτίμηση του ομίλου».

Υπενθυμίζουμε πως το ελληνικό ιστορικό σήμα της Κωτσόβολος, παράγει μικρό μέρος του κύκλου εργασιών του ομίλου Curry’s, αλλά το 20% των κερδών του.

Η Ελλάδα αποτελεί τη μικρότερη αγορά δραστηριοποίησης του ομίλου, ωστόσο, η Κωτσόβολος είναι το «διαμάντι στο στέμμα», μια και αποτελεί τον ηγέτη στην εγχώρια αγορά, η οποία μάλιστα κατάφερε να μεγαλώσει μέσα στην υπερδεκαετή κρίση, επιστρέφοντας μερίσματα στη «μαμά» εταιρεία. Για πολλούς δε η οικονομική συγκυρία στη χώρα (η ανάκαμψη, η αναμενόμενη πιστοληπτική αναβάθμιση, ο τουρισμός, η αύξηση των καταναλωτικών διαθεσίμων κ.ο.κ.) αποτελούν βασικό λόγο διεκδίκησης υπεραξιών από την Curry’s για τη θυγατρική της.

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος του λιανεμπορίου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών δεν είναι σε καμιά περίπτωση hot κλάδος, αφενός γιατί τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μικρά, και αφετέρου γιατί το online κανάλι έχει διαταράξει πλήρως την έννοια του συγκεκριμένου κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς παγκοσμίως είναι η Amazon, η κινέζικη JD.com που δραστηριοποιούνται online, και ακολουθούν με omnichannel παρουσία η Walmart, η Best Buy, ενώ από την Ευρώπη έχει πλέον απομείνει ως σημαντικός παίκτης η Ceconomy (που αποχώρησε πουλώντας το δίκτυο της MediaMarkt στο γκρούπ Public) και το συνεταιριστικό γκρουπ της Expert.

Οι πιθανοί υποψήφιοι

Σε μια τόσο μικρή αγορά όπως η ελληνική (στο peak της άγγιξε τα 2 δισ. ευρώ), η Κωτσόβολος είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης με τζίρο στην προηγούμενη χρήση (2021-2022), στα 654 εκατ. ευρώ. Επίσης τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 51,7 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) στα 25,2 εκατ. ευρώ.

Εξ αντικειμένου το μέγεθος της είναι πολύ μεγάλο για να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος από εγχώριο ανταγωνιστή, πέραν του γεγονότος του ότι η νομοθεσία περί ανταγωνισμού καθιστά αδύνατη μια τέτοιου τύπου ιδέα, ακόμη και αν υπήρχε by pass σχήμα για τη εξαγορά της. Ακόμη και με τον πλέον χαμηλό συντελεστή επί των κερδών EBITDA (6x - 8x) η αποτίμηση της Κωτσόβολος θα ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε δε τα σχόλια ισχυρών παραγόντων του εγχώριου εμπορίου, πως «θα είναι έκπληξη, αν πουληθεί για λιγότερο από 400 εκατ. ευρώ».

Υπο αυτό το σκεπτικό, το mandate της Curry’s αφορά private equity funds, που πρέπει ωστόσο να πειστούν για τις προοπτικές της Κωτσόβολος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ως αλυσίδα έχει «ταβανιάσει», κάποιοι ότι ο κλάδος του retail είναι unsexy, κάποιοι ότι η Ελλάδα είναι αγορά χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω μεγέθους, ενώ είναι προφανές πως το exit από μια τέτοιου τύπου επένδυση δεν είναι διόλου εξασφαλισμένη για επενδυτικά κεφάλαια, αν και βεβαίως υπάρχει το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.

Θυμίζουμε δε ότι η Κωτσόβολος εξαγοράστηκε από το ταμπλώ από την Curry’s (τότε Dixons), όταν βασικός μέτοχος ήταν ο όμιλος Φουρλή.

Η Κωτσόβολος και η υπεραξία της

Τελευταία παρατήρηση, αλλά όχι έσχατη, είναι πως η Κωτσόβολος έχει χαρακτηριστικά που υπερβαίνουν το μέσο όσο της αγοράς λιανεμπορίου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές σύμπαν.

Μετά από μια περίοδο μεγάλης αμηχανίας εκ μέρους των Βρετανών (με ξένους managers χαμηλής αποδοτικότητας), αποφασίστηκε η ανάληψη του management της αλυσίδας από Έλληνες. Η μεταστροφή ήταν με την τοποθέτηση του A. Αθανασόπουλου (σημερινού αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank) και ακολούθησε η θητεία του Γ. Βασιλάκου που τρέχει την εταιρεία έως σήμερα.

Η σημερινή Κωτσόβολος – αν και χρηματοοικονομικά θυγατρική- είναι απολύτως αυτόνομη. Δεν αγοράζει από γκρουπ της Curry’s, δεν έχει κανένα κοινό σύστημα με τον βρετανικό όμιλο, έχει ως εκ τούτου πλήρη αυτονομία και άρα αποτελεί μια αυτοτελή μονάδα, που μπορεί να αποσχιστεί εύκολα.

Εκτός των παραπάνω ωστόσο, η Κωτσόβολος έχει μετεξελιχθεί πλέον σε ένα hub, που δεν πουλάει μόνον προϊόντα, αλλά κυρίως υπηρεσίες. Δεν είναι τυχαίο πως η εταιρεία αντλεί σημαντικό μέρος των εσόδων της από αυτή τη στρατηγική. Δεν είναι απλά ένας retailer, καθώς έχει επενδύσει σε συστήματα και κατηγορίες δραστηριότητας που ίσως να αποτελέσουν την «κρυμμένη» υπεραξία της εταιρείας, η οποία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει δίκτυο για τραπεζικές, ασφαλιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες προς τρίτους (ήδη το κάνει με διάφορα brands), υπηρεσίες logistics και last mile.

Μένει να φανεί η επενδυτική διάθεση, η απαίτηση της «μαμάς», το pitching της ίδιας της εταιρείας και η συγκυρία. Να θυμίσουμε ωστόσο πως το CVC επένδυσε στην Skroutz, που εν πολλοίς θεωρούνταν μια τοπικής εμβέλειας εταιρεία, και που σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε όμιλο υπηρεσιών.

Πόσο δύσκολο είναι να συμφωνηθεί ένα deal και να καταγραφούν υπεραξίες στην Κωτσόβολος για επενδυτές, management και εργαζόμενους μένει να φανεί τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v