Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό ξεκίνημα για τα εταιρικά κέρδη του 2023

Τα πρώτα δείγματα. Ποια στοιχεία ωφελούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τα οδηγούν να ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες. Η εικόνα σε επιμέρους κλάδους και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν καθώς η κατάσταση στο εξωτερικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασταθής.

Θετικό ξεκίνημα για τα εταιρικά κέρδη του 2023

Καλύτερο ξεκίνημα σε σχέση είτε με την πορεία του τελευταίου περσινού τριμήνου είτε με τον προϋπολογισμό που είχαν εκπονήσει για φέτος, διαπιστώνουν πολλές εισηγμένες εταιρείες, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν τόσο από το μέτωπο του κόστους όσο και από την πλευρά της ζήτησης εμφανίζονται καλύτερα σε σύγκριση με τις αρχικές τους προβλέψεις.

Τα πρώτα ευχάριστα νέα έρχονται από τη σημαντική αποκλιμάκωση που έχει παρατηρηθεί στις τιμές τόσο της ενέργειας όσο και μιας σειράς άλλων πρώτων υλών. Ενδεικτική είναι η αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Παπουτσάνης Μενέλαου Τασόπουλου ότι το ενεργειακό κόστος κινείται μέχρι σήμερα σε επίπεδα χαμηλότερα του προϋπολογισθέντος, ενώ παράλληλα επεσήμανε τόσο την υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών όσο και μια σειρά κινήσεων που έγιναν πέρυσι, προκειμένου η εισηγμένη να καταναλώνει μικρότερη ποσότητα ενέργειας ανά παραγόμενο προϊόν.

Ένα δεύτερο όφελος για τις επιχειρήσεις προέρχεται από το γεγονός ότι το τελευταίο τετράμηνο του 2022 (και ιδίως μετά την εκτόξευση του φυσικού αερίου πάνω από τα 300 ευρώ στα τέλη Αυγούστου), πολλές εταιρείες προχώρησαν σε αυξήσεις τιμολογίων προκειμένου να μετακυλίσουν στους πελάτες τους ένα τμήμα του αυξημένου κόστους. Τελικά, όμως, το ενεργειακό κόστος αποκλιμακώθηκε, ενώ οι αυξήσεις τιμών πέρασαν στην αγορά, με αποτέλεσμα τα φετινά περιθώρια κέρδους να ανακτούν ένα τμήμα των απωλειών που είχαν καταγράψει κατά το παρελθόν.

Στον όμιλο Τιτάν για παράδειγμα, έγιναν αυξήσεις τιμολογίων το περασμένο φθινόπωρο, ενώ λόγω των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν πέρυσι και συνεχίζονται φέτος, το ενεργειακό κόστος αναμένεται να επηρεαστεί πτωτικά, μέσα από την αύξηση της συμμετοχής των εναλλακτικών πηγών καυσίμων και μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ προσδοκά για φέτος διευρυμένα περιθώρια κέρδους, που ίσως επιστρέψουν στα επίπεδα του 2021, καθώς παρατηρείται σταθεροποίηση ή και πτωτική τάση στις τιμές των πρώτων υλών, ενώ η εταιρεία είχε προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων κατά το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.

Πολλές εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου, επηρεασμένες από το ξέφρενο ράλι τιμών σε χάλυβα και αλουμίνιο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022 και από τη σημαντική αποκλιμάκωση των ίδιων τιμών κατά το δεύτερο μισό του έτους, είχαν βιώσει πέρυσι ένα πρώτο εξάμηνο με εξαιρετικά υψηλά περιθώρια κέρδους και ένα δεύτερο που συνοδεύτηκε από πολύ χαμηλότερες επιδόσεις, καθώς πουλούσαν σε μειωμένες τιμές προϊόντα που βρίσκονταν στις αποθήκες τους έναντι υψηλότερου κόστους. Το θετικό για αυτές τις εταιρείες είναι ότι οι τιμές των μετάλλων εμφανίζονται εδώ και αρκετό καιρό σταθεροποιημένες, ότι το ενεργειακό κόστος έχει υποχωρήσει και ότι οι επιπτώσεις στα περιθώρια κέρδους από την υποχώρηση των τιμών έχουν σχεδόν απορροφηθεί πλήρως. Άρα, με δεδομένο ότι η φετινή ζήτηση ξεκίνησε ικανοποιητικά, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μια καλή χρονιά σε ό,τι αφορά τους όγκους των πωλήσεων σε συνδυασμό με «κανονικά» περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας.

Επίσης, η υποχώρηση των τιμών των μετάλλων και του ενεργειακού κόστους επηρεάζει θετικά τον κλάδο των κατασκευών, όπου τα υπόλοιπα των ανεκτέλεστων συμβάσεων είναι μεγάλα, ενώ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν και οι εταιρείες του κλάδου πληροφορικής, στις οποίες οι επιπτώσεις από το ενεργειακό κόστος είναι αμελητέες.

Συγκρατημένη αισιοδοξία, τέλος, επικρατεί και στο μέτωπο των εταιρειών λιανικής πώλησης, καθώς για όσο διάστημα συνεχίζεται ο ήπιος χειμώνας και οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος (οι τιμές του Φεβρουαρίου θα είναι μειωμένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του Ιανουαρίου), φαίνεται πως θα «περισσεύουν» χρήματα τα οποία τα νοικοκυριά θα διοχετεύσουν στην κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εταιρείες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης, αλλά και του κλίματος έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς, καθώς η κατάσταση στο εξωτερικό περιβάλλον είναι πολύ πιθανόν να μεταβληθεί δραστικά από μέρα σε μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v