Sunlight: Τα deals που απογείωσαν την ελληνική βιομηχανία μπαταριών

Μπαράζ εξαγορών από την ελληνική εταιρεία το 2022. Η πορεία επενδύσεων 560 εκατ. ευρώ, από την παραγωγή ως την ανακύκλωση και τα εργοστάσια στην Ελλάδα.

Sunlight: Τα deals που απογείωσαν την ελληνική βιομηχανία μπαταριών

Με πέντε εξαγορές εντός του 2022, των Technoform, Netelco, PBM, Müller και Triathlon (εκ των οποίων οι δύο πρώτες είναι ελληνικές εταιρείες), ήτοι επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε όλη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας μπαταριών, η Sunlight πολλαπλασιάζει τα μεγέθη της ενισχύοντας τη διείσδυσή της σε μια αγορά που γνωρίζει αλματώδη ζήτηση.

Μετά και τις πρόσφατες κινήσεις ο όμιλος έχει υπολογίσιμο αποτύπωμα, που ξεκινά από τα μεταλλικά εξαρτήματα και κιβώτια που απαιτούνται για την κατασκευή των βιομηχανικών μπαταριών (π.χ. με την εξαγορά Netelco). Ενισχύει επίσης την παραγωγή των στοιχείων, μολύβδου-οξέος αλλά και λιθίου που ξεκινά πιλοτικά στη μονάδα της Ξάνθης. Επενδύει και σε καινοτομία και R&D, με ενδεικτική την προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό του της εταιρείας τεχνολογίας Technoform από το Κιλκίς, με ειδίκευση στις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για βιομηχανικές και εκτός δρόμου εφαρμογές.

Με τις επενδύσεις στις μονάδες που διαθέτει σε Ελλάδα, Ιταλία και ΗΠΑ, αλλά και με την εξαγορά της Triathlon ενισχύει περαιτέρω τον τομέα παραγωγής και συναρμολόγησης μπαταριών, τα δίκτυα πωλήσεων και τις υπηρεσίες after sales, τομέα στον οποίο προσφέρει και η εξαγορά της A. Müller GmbH, ενώ επεκτείνεται και στα αξεσουάρ, με την απόκτηση της ιταλικής PBM S.R.L., με δραστηριότητα στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές, κλείνοντας τον κύκλο με την ανακύκλωση.

Τα οφέλη από τις επενδύσεις στην ανακύκλωση

Η ανακύκλωση αποκτά ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όσο οι τιμές των εμπορευμάτων κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στις διεθνείς αγορές και παρατηρούνται ελλείψεις ή καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η εταιρεία εκτός του ότι διαθέτει δικούς της κατασκευαστές μεταλλικών κιβωτίων (π.χ. Netelco) ολοκληρώνει πιλοτική γραμμή στην Ξάνθη για παραγωγή πρωτοτύπων στοιχείων για μπαταρίες λιθίου, επένδυση άνω των 130 εκατ. ευρώ, η οποία σε επόμενο στάδιο θα παράγει στοιχεία σε βιομηχανική κλίμακα.

Παράλληλα, προωθείται επενδυτικό πλάνο και για ανακύκλωση μπαταριών λιθίου, όπου ειδικά στον τύπο κυψελών λιθίου LFP, που χρησιμοποιείται στις βιομηχανικές μπαταρίες και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, υπάρχουν ελάχιστες μονάδες ανακύκλωσης στην Ευρώπη.

Με την ανάκτηση των υλικών αυτών θα μπορεί να τροφοδοτεί στο μέλλον την παραγωγή των στοιχείων λιθίου της, κάτι που κάνει σήμερα με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος, όπου η πρώτη ύλη που χρειάζεται η Sunlight σε μόλυβδο καλύπτεται από την ανακύκλωση σε ποσοστό πάνω από 50%. Μάλιστα η μονάδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή θα ενισχυθεί μετά την εξαγορά της Triathlon με την ανάκτηση έως 60.000 επιπλέον τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών από την αγορά της Γερμανίας.

Η χρηματοδότηση και η κατανομή των πόρων

Με ορίζοντα το 2026 η Sunlight έχει ένα πλήρως χρηματοδοτημένο πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους 560 εκατ. ευρώ, με ένα μεγάλο μέρος του να αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις. Τη μερίδα του λέοντος, περίπου 450 εκατ. ευρώ, αποσπά η επέκταση του δικτύου πωλήσεων και η παραγωγική δυναμικότητα, όπου ο αρχικός στόχος είχε μπει στα 6,3 εκατ. στοιχεία μπαταριών έως το τέλος του 2023. Αν και δεν θα πρέπει να αποκλείονται άλλες εξαγορές φαίνεται ότι έχει καλυφθεί μεγάλο μέρος των αρχικών στόχων, οπότε η εστίαση μετατοπίζεται στην αφομοίωση των νέων δραστηριοτήτων και στην αξιοποίηση συνεργειών.

Επίσης, αν αθροίσουμε μόνο τις επενδύσεις που γίνονται στις εγκαταστάσεις του ομίλου στην Ξάνθη, 130 εκατ. ευρώ για την πιλοτική μονάδα παραγωγής πρωτοτύπων στοιχείων για μπαταρίες λιθίου και άλλα 100 εκατ. ευρώ περίπου για την μονάδα ανακύκλωσης που θα ακολουθήσει, σχεδόν τα μισά κεφάλαια τοποθετούνται στην Ελλάδα.

Απογειώνονται τα οικονομικά μεγέθη

Το επενδυτικό μπαράζ τον τελευταίο χρόνο δίνει ώθηση στον ρυθμό ανάπτυξης και στο μέγεθος της Sunlight Group. Στο α' εξάμηνο του 2022 ανακοίνωσε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και κερδοφορίας, με κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 45% στα 183 εκατ. ευρώ, χάρη στα οφέλη από τις επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και ΗΠΑ.

Μάλιστα μετά την τελευταία εξαγορά της Triathlon ο κύκλος εργασιών Sunlight Group και Triathlon μαζί ξεπερνά το 1 δισ. και αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η Sunlight Group έκλεισε με κύκλο εργασιών 272 εκατ. ευρώ από 177 εκατ. ευρώ το 2020.

Ενδεικτική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που απασχολούνται στον όμιλο, καθώς διπλασιάστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, από κάτω των 1.000 στο τέλος του 2020 σε 1.850 λίγο πριν την εξαγορά της Triathlon, που όπως ανακοινώθηκε χθες θα καταστήσει την Sunlight Group έναν όμιλο 3.050 ανθρώπων.

Στις θέσεις εργασίας που έχει επενδύσει ο όμιλος περιλαμβάνονται και στελέχη με θητεία σε εταιρείες όπως μεταξύ άλλων Mercedes-Benz, Wienerberger AG, BMW και Northvolt, που τοποθετήθηκαν σε διοικητικές θέσεις και μέλη του Δ.Σ. φέρνοντας τεχνογνωσία και δεξιότητες ηγεσίας.

Έτσι, η Sunlight Group προσηλώνεται στις βιομηχανικές μπαταρίες για intralogistics και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και στοχεύει σε μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στους συγκεκριμένους τομείς επιδιώκοντας παράλληλα να αναπτυχθεί και σε αναδυόμενους νέους κλάδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v