Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επόμενες κινήσεις του ΟΤΕ για βιώσιμη ανάπτυξη

Ηλεκτροκίνηση, ανακύκλωση, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αύξηση απασχόλησης γυναικών, αλλά και απομακρυσμένη εργασία, έχουν βάλει τον ΟΤΕ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι επόμενες κινήσεις του ΟΤΕ για βιώσιμη ανάπτυξη

Από το 2012 η διοίκηση του ΟΤΕ εργάζεται σιωπηλά έχοντας ήδη να επιδείξει σημαντικές πρωτοβουλίες και εντυπωσιακά αποτελέσματα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας η οποία έρχεται από ανανεώσιμες πηγές, η χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων από τους τεχνικούς του Ομίλου στην επαρχία, αλλά και η ανάπτυξη της εξ. αποστάσεως εργασίας για 1.000 υπαλλήλους αλλά και η ανακύκλωση σε πλαστικά και συσκευές έχουν την υπογραφή του ΟΤE και αποτελούν την βάση για νέες δεσμεύσεις για κλιματικά ουδέτερα κτίρια.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μ. Τσαμάζ «οτιδήποτε κάνουμε ή σχεδιάζουμε να κάνουμε, το κοιτάμε μέσα από το πρίσμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης». Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η χρήση δεδομένων αυξάνεται εκθετικά έχοντας τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2017, ο Όμιλος ΟΤE μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 7%, στις 496 GWh, το 2021.

Αναφερόμενος στην απομακρυσμένη εργασία ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι ήδη ο ΟΤΕ απασχολεί απομακρυσμένα 1000 εργαζομένους στα call centers, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται ουσιαστικά συμβάλλοντας στην μείωση των μετακινήσεων.

Παράλληλα ανέφερε ότι για τον στόλο οχημάτων του, ο Όμιλος ΟΤE επενδύει στην Ηλεκτροκίνηση. Σταδιακά αντικαθίστανται περισσότερα από 300 εταιρικά οχήματα με μοντέλα τεχνολογίας Plug-in Hybrid. Πρόσφατα μάλιστα, αποφασίστηκε η μίσθωση 33 αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Μέχρι το 2023, θα έχει ολοκληρωθεί, επίσης, η κατασκευή 215 σταθμών φόρτισης στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ομίλου. Ιδιαίτερα πρωτοποριακή είναι και η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων από τεχνικούς, σε 4 πόλεις της Ελλάδας (Μεσολόγγι, Βόλος, Τρίκαλα, Ρόδος).

Αναφορικά με τις επενδύσεις ο CEO του ομίλου τόνισε ότι έχει αναβαθμίσει τη χώρα, φτιάχνοντας υπερσύγχρονα δίκτυα σταθερής και κινητής. Αποκάλυψε ότι έχει περάσει πάνω από 46.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών κι έχει δώσει πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber στο 70% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

 Οι 4 στρατηγικές προτεραιότητες 

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ενσωματωμένη στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία του Ομίλου ΟΤE και αποτελεί βασική του προτεραιότητα. Η στρατηγική του Ομίλου ΟΤE για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, επικεντρώνεται στην Κλιματική Ουδετερότητα, την Κυκλική Οικονομία σε όλη την Αλυσίδα Αξίας, τη Συμπερίληψη και τις Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία και την Ψηφιακή Κοινωνία για όλους.

Για τους τέσσερις αυτούς πυλώνες στρατηγικής, όπως διαμηνύεται, ο όμιλος ΟΤE στην Ελλάδα, έχει σημειώσει σημαντικά αποτελέσματα, ενώ έχει θέσει βασικές δεσμεύσεις. 

1.Κλιματική Ουδετερότητα

Για να μειώσει ακόμα περισσότερο και να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη λειτουργία του και σε όλη την αλυσίδα αξίας, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει δεσμευτεί σε 3 φιλόδοξους στόχους, που ισχύουν σε επίπεδο Ομίλου Deutsche Telekom:

  • Μηδενισμό εκπομπών από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του έως το 2025
  • Μηδενισμό εκπομπών CO2 σε όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040
  • 100% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρισμού, κάθε χρόνο από το 2021

Μέχρι σήμερα, ο όμιλος ΟΤE έχει σημειώσει σημαντικά αποτελέσματα για τη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος μέσα από μέτρα και δράσεις που έχει υλοποιήσει στα δίκτυα και τα data centers, στα κτίρια και τα καταστήματά του και στον στόλο οχημάτων του. 

Όσον αφορά στα δίκτυά του, λειτουργεί με 100% πράσινο ρεύμα, ενώ την τελευταία πενταετία, εφάρμοσε μέτρα που συνέβαλαν στην εξοικονόμηση 150 GWh ηλεκτρισμού, όσο δηλαδή η κατανάλωση ηλεκτρισμού μιας πόλης 120.000 κατοίκων.

Ταυτόχρονα, o όμιλος ΟΤE εκσυγχρονίζει τα data center του, αυξάνοντας την αποδοτικότητά τους κατά περίπου 8% σε σύγκριση με το 2017. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βελτίωση υποδομών, όπως ο κλιματισμός και ο φωτισμός, αλλά και στην ανανέωση του ΙΤ εξοπλισμού.

Όσον αφορά στα κτίρια και τα καταστήματά του, οι ανακαινίσεις και η λειτουργία τους, γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνονται οι ενεργειακές καταναλώσεις και οι εκπομπές CO2.

Ως εταιρεία τεχνολογίας, ο όμιλος ΟΤΕ παρέχει πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών που βοηθούν και τους πελάτες του να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Μεταξύ αυτών, είναι λύσεις Smart Cities (έξυπνη στάθμευση, έξυπνος φωτισμός, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων κλπ), καθώς και ΙοΤ & Cloud λύσεις (digital office, COSMOTE Fleet Tracker, Enterprise Cloud Services κ.α.).

2. Κυκλική Οικονομία σε όλη την αλυσίδα αξίας

Η Κυκλική Οικονομία είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που εξοικονομεί φυσικούς πόρους και αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον. Αφορά 6 βασικές αρχές: σχεδιασμός, παραγωγή, χρήση, επισκευή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Οι σημαντικότερες δεσμεύσεις του ομίλου ΟΤE για την Κυκλική Οικονομία είναι:

  • μηδενικά απόβλητα από την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ)
  • συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρ προς ανακύκλωση ή ανακατασκευή έως το 2024
  • 100% φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες για τις νέες τερματικές συσκευές με την επωνυμία της εταιρείας, όπως routers και αποκωδικοποιητές, σταδιακά από το 2022
  • 25% μείωση της χρήσης χαρτιού έως το 2023
  • διατήρηση της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης σε όλα τα κεντρικά κτίρια του ομίλου ΟΤΕ
  • ενίσχυση των προγραμμάτων ανακύκλωσης σε όλα τα κτίρια και τα καταστήματά του

Ειδικότερα, τα τελευταία 3 χρόνια, ο όμιλος ΟΤE στην Ελλάδα έχει διαχειριστεί υπεύθυνα (ανακυκλώσει ή επαναχρησιμοποιήσει) σχεδόν το 90% των αποβλήτων από τις δραστηριότητές του. Επίσης, είναι από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που ανακατασκευάζει τερματικό εξοπλισμό, για πάνω από μία δεκαετία. Μέχρι σήμερα, έχει ανακατασκευάσει πάνω από 1,4 εκατ. τεμάχια τερματικού εξοπλισμού.

Όσον αφορά στην κατανάλωση χαρτιού, τα τελευταία 6 χρόνια, ο όμιλος ΟΤE κατάφερε να μειώσει τη χρήση του κατά 41% ενώ από το 2019, έχει αποφευχθεί η χρήση 5 εκατ. τεμαχίων πλαστικών μπουκαλιών, ποτηριών κι άλλων πλαστικών ειδών μιας χρήσης.

3.Συμπερίληψη και Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία

Για τη Συμπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες στην Εργασία, ο όμιλος ΟΤΕ δημιουργεί μια εταιρική κουλτούρα που υιοθετεί και προάγει τις αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η προσέγγισή του αποτελείται από τρεις προτεραιότητες.

Μία από αυτές είναι η δημιουργία Κωδίκων και Πολιτικών που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη θέση του ομίλου ΟΤE για μηδενική ανοχή στις διακρίσεις. Η Πολιτική Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης, ο Κώδικας Δεοντολογίας, οι Βασικές Αρχές Εταιρικής Συμπεριφοράς και ο Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών είναι μόνο μερικές από αυτές.

Παράλληλα, ενημερώνει και εκπαιδεύει τους ανθρώπους του μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα, τη Συμπερίληψη και την εξάλειψη των ασυνείδητων προκαταλήψεων (unconscious biases).

4.Ψηφιακή Κοινωνία για όλους

Το όραμα του ομίλου ΟΤΕ είναι να συμβάλει σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους µέσω της τεχνολογίας. Τα δίκτυά του είναι η ραχοκοκαλιά της ψηφιακής κοινωνίας. Ο όμιλος ΟΤE έχει αναβαθμίσει τη χώρα, φτιάχνοντας υπερσύγχρονα δίκτυα σταθερής και κινητής. Μέχρι σήμερα, έχει περάσει πάνω από 46.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών, κι έχει δώσει πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber στο 70% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Μόνο το δίκτυο FTTH θα φτάσει σε σχεδόν 1 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στην κινητή, η πληθυσμιακή κάλυψη του 4G είναι στο 99%, ενώ του 5G, θα έχει φτάσει στο 80% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Όσον αφορά στην ψηφιακή κοινωνία στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, ο όμιλος ΟΤΕ τοποθετεί την τεχνολογία στην καρδιά της συνεισφοράς του στην κοινωνία, παρέχοντας εργαλεία και υλοποιώντας δράσεις για την ανάπτυξη μιας ισότιμης ψηφιακής κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v