Αρκετές δεκάδες καταστήματα κατέβασαν ρολά δύο ώρες νωρίτερα χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, αλλά η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν ακολούθησε το προτεινόμενο από τον τοπικό εμπορικό σύλλογο μειωμένο ωράριο λειτουργίας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η εμπορική κίνηση στην οδό Τσιμισκή, με αισθητή την παρουσία τουριστών, διατηρήθηκε μέχρι τις βραδινές ώρες. Η εικόνα αυτή ωστόσο παρουσιάζει μόνο μια όψη της πόλης, όπως σημειώνει στο Euro2day.gr ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).
Παραδέχεται ότι «κατά μείζονα λόγο η αγορά ήταν ανοιχτή» αλλά εξηγεί ότι η πρώτη ημέρα εφαρμογής του προτεινόμενου μειωμένου ωραρίου κατά 2 ώρες (μέχρι τις 19:00 αντί τις 21:00 για τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή) δεν είναι ενδεικτική και το μέτρο χρειάζεται βάθος χρόνου για να ωριμάσει στην αγορά. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναμένονται οι επόμενες ημέρες-εβδομάδες για να εξαχθούν συμπεράσματα, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, που τονίζει ότι θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι επιχειρηματίες -και αυτοί που έκλεισαν και αυτοί που δεν έκλεισαν νωρίτερα. «Θα αξιολογήσουν το συμφέρον τους και την επόμενη φορά δεν θα ανοίξουν. Έτσι λειτουργούν οι έμποροι», τονίζει προσθέτοντας ότι αυτό έγινε και με τις Κυριακές.
Το γεγονός ότι στην Τσιμισκή το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων έκλεισε στις 9 αντί στις 7 ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΘ, που θεωρεί ότι αν και πρόκειται για τη «βιτρίνα» της πόλης, δεν παύει να είναι ο δρόμος των πολυεθνικών και των μεγάλων αλυσίδων και δεν είναι αντιπροσωπευτική του συνόλου της αγοράς της πόλης. «Η Θεσσαλονίκη έχει 8.500 μαγαζιά που ξεκινούν από την Τούμπα... Η Τσιμισκή είναι 200 από αυτά. Είναι προβαλλόμενος -και χωρίς συζήτηση ο καλύτερος- δρόμος της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν μπορείς να βλέπεις τα 200 καταστήματα και να αφήνεις έξω τα 1.300...», προσθέτει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις 7 χθες το βράδυ είχαν κλείσει 3 καταστήματα στην Τσιμισκή, 7 στη Μητροπόλεως, 17 στην Εγνατία και σταδιακά μέχρι τις 8 έκλεισαν κι άλλα τόσο σε κεντρικούς δρόμους όσο και σε γειτονιές σε άλλα σημεία της πόλης. «Θα δούμε μέσα στον μήνα ποιο είναι το προτιμότερο μοντέλο», μας λέει ο κ. Φιλιππίδης, που επαναλαμβάνει ότι θα γίνουν βελτιώσεις ανάλογα με τις παρατηρήσεις των επιχειρηματιών ενώ επικαλείται τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, περί ανεφάρμοστου μέτρου, για να επαναλάβει την πρόταση για ένα γενικευμένο μέτρο που θα συνεισφέρει στους εθνικούς στόχους για εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς να διακινδυνεύει την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στελέχη από μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου -και εκτός των πολυεθνικών αλυσίδων- χαρακτήριζαν παραλογισμό την απόφαση του ΕΣΘ να προτείνει κλείσιμο των καταστημάτων 2 ώρες νωρίτερα. Ορισμένοι μάλιστα διοικούν επιχειρήσεις που ακολουθούν την πρόταση του ΕΣΘ να μην ανοίγουν τις Κυριακές, από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο, αν και ο νόμος (4472/2017) τούς δίνει αυτό το δικαίωμα. Αποδίδουν τη σχετική τακτική στο γεγονός ότι τις Κυριακές δεν υπάρχει καταναλωτικό ενδιαφέρον στην πόλη. Αντίθετα, τις καθημερινές, οι συναλλαγές τους με το καταναλωτικό κοινό είναι αυξημένες τις απογευματινές ώρες.
Επιπλέον δεν θεωρούν ότι εξοικονομούν σημαντική ενέργεια με το να κλείνουν νωρίτερα, αφού ήδη με την επένδυση σε λάμπες led έχουν εξαντλήσει αυτές τις δυνατότητες. Εκτιμούν ότι ένα μέτρο που αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στο λιανεμπόριο χωρίς να θίξει μεσοπρόθεσμα την απασχόληση, γι' αυτό προκρίνουν ενόψει του δύσκολου χειμώνα ως έσχατη λύση ένα καθολικό μέτρο, που θα εγγυάται τον υγιή ανταγωνισμό και θα συνοδεύεται από αντίμετρα.