Σε τροχιά μπαίνει η κατασκευή του αντλησιοταμιευτικού Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Αμφιλοχίας, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Χθες, δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με την οποία εγκρίνεται και τυπικά η λειτουργική ενίσχυση του έργου για 25 χρόνια, ύστερα από το «πράσινο φως» που εξασφαλίστηκε από την Κομισιόν. Η κατασκευή του προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του έτους, με την επένδυση να υπολογίζεται περίπου σε 550 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ετήσια λειτουργική ενίσχυση για τον Σταθμό της Αμφιλοχίας θα προέρχεται από τον ΕΛΑΠΕ. Η ενίσχυση προβλέπεται, ώστε να εγγυάται ότι το έργο θα διασφαλίζει τα έσοδα εκείνα που θα το καθιστούν οικονομικά βιώσιμο (επιτρεπόμενο ετήσιο έσοδο). Συνεπώς, στην περίπτωση που η αποζημίωση της μονάδας από τη συμμετοχή της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα καλύπτει το επιτρεπόμενο ετήσιο έσοδο, τότε η λειτουργική ενίσχυση θα συμπληρώνει τη διαφορά. Τον καθορισμό του ετήσιου επιτρεπόμενου εσόδου και της πρόσθετης λειτουργικής ενίσχυσης αναλαμβάνει η ΡΑΕ. Η έναρξη καταβολής της ενίσχυσης προβλέπεται με την εμπορική λειτουργία του Σταθμού.
Για την κατασκευή και λειτουργία του έργου δίνεται η δυνατότητα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, το Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία συνιστά τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Πρόκειται για κομβικό έργο που είχε χαρακτηριστεί από το 2013 Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το κοινοτικό πρόγραμμα Connecting Europe Facility. Σήμερα, διαθέτει οριστικές μελέτες, πλήθος ολοκληρωμένων γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών, καθώς και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
Η Αμφιλοχία θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW, που αντιστοιχεί στην παραγωγή ενέργειας και 730 MW άντληση. Το έργο περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες, στον Άγιο Γεώργιο και στον Πύργο, ενώ ως κάτω ταμιευτήρα θα χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου, της ΔΕΗ.
Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας, με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 816 GWh. Η Αμφιλοχία θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η αντλησιοταμίευση θεωρείται η φυσική «μπαταρία» αποθήκευσης ενέργειας και ως δοκιμασμένη μέθοδος αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας αποθήκευσης. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται στη δοκιμασμένη μέθοδο της υδροηλεκτρικής παραγωγής, έχει δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης, τεράστιο χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια και αποτελεί υποδομή με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.